Stagiunea „centenara” a Teatrului National Marin Sorescu din Craiova

N-am reusit sa ajung la conferinta de presa de la Teatrul National Marin Sorescu, insa am urmarit live-ul despre stagiunea centenara. Sau mai precis, stagiunea din anul centenarului.

Conferinta de presa stagiunea centenara

Am aflat noutatile de la Alexandru Boureanu, managerul Teatrului National Marin Sorescu, Vlad Dragulescu, directorul artistic al teatrului si Claudia Gorun, secretar artistic.

M-am bucurat sa descoper cei 2 piloni pe care se bazeaza stagiunea 2018-2019 a Teatrului National Marin Sorescu: Ilie Gheorghe si Centenarul.

Stagiunea centenara incepe cu un omagiu adus lui Ilie Gheorghe

Pe 21 Septembrie se inaugureaza Expozitia dedicată memoriei maestrului Ilie Gheorghe. Pe 21 Septembrie, deoarece in aceasta zi din 1940 se nastea cel care avea sa fie supranumit „un monstru international al artei teatrale”.

Expozitia incepe de pe treptele Teatrului Marin Sorescu si se continua in foaierul teatrului. „In memoriam Ilie Gheorghe” va cuprinde imagini inedite din viata actorului dar si imagini din viata de dincolo de scena.

Va exista si o cabina video unde vor putea fi urmarite momente din rolurile maestrului Ilie Gheorghe.

Expozitia va putea fi vizitata pe toata perioada stagiunii 2018-2019 si abia astept sa-l revad pe maestru in Ubu Rex, in memorabilele dialoguri cu Madam Ubú.

Stagiunea centenara a TNMS si spectacolul din 1 Decembrie

Toata stagiunea este dedicata Centenarului insa momentul culminant va fi pe 1 Decembrie, cu un spectacol transmis live de TVR Craiova. Pe scena vor urca peste 60 de persoane, intr-o reconstituire istorica a discursurilor din anul unirii.

Tot in suita actiunilor dedicate Centenarului se inscriu turneele teatrului craiovean la Chisinau, Iasi, Bucuresti, Galati si Cluj-Napoca.

Premierele Teatrului National Marin Sorescu in stagiunea centenara

Dupa inaugurarea expozitiei „In memoriam Ilie Gheorghe”, pe 21 Septembrie de la ora 19:00 avem premiera spectacolului „Aias. Eseu despre dementă”, Mihai Manuntiu adaptand textul lui Sofocle la problemele contemporane.

Peste o luna, pe 19 Octombrie Bogdan Georgescu debuteaza pe scena teatrului craiovean cu „RetroElectro”.

Urmeaza premiera „Radio” de Eric Bogosian, in regia lui Bobi Pricop, care revine pe scena craioveana.

În decembrie avem inca 2 premiere, „Miroase a pradă” de Michele Lowe, regia Alexandru Boureanu si „White Room” de Alexandra Badea, regia Florin Caracala.

In Februarie ne pregatim de primavara cu premiera „Marte” de Alexa Băcanu, in regia lui Dragos- Alexandru Musoiu.

La finalul lunii Martie regizorul Radu Afrim va reveni la Craiova cu un proiect nou.

Aprilie il readuce pe scena craioveana pe Marius von Mayenburg cu „Bang”, in regia lui Cristian Theodor Popescu.

Teatrul independent/contemporan, SpectActor si alte surprize la Craiova

Programul 11plus1 independent/contemporan, aduce la Craiova 6 spectacole de teatru plus 6 spectacole de dans contemporan, opere ale unor companii si trupe independente din Romania. Pana anul trecut, astfel de spectacole se desfasurau doar la Cluj sau Bucuresti.

Intâlnirile SpectActor, provoaca publicul craiovean la intalniri cu personalitatii ale lumii culturale si stiintifice românesti din diferite domenii. Am retinut cateva nume:

  • Radul Aldulescu, lansare de carte si conferinta pe 14 Septembrie,
  • Profesorul de drept constitutional Ioan Stanomir, 23 Septembrie, conferinta despre Centenar,
  • Profesorul si istoricul Bogdan Murgescu, 28 Septembrie, conferinta despre economie,
  • Sorin Alexandrescu, nepotul lui Mircea Eliade, a carui conferinta este pregatita pentru luna Noiembrie.

In Octombrie si Aprilie, DISCO ’84, va anima din nou foaierul Teatrului National ca in anii ’80, alaturi de Nicu Raducanu.

Reactie urbana, este un proiect educational dedicat craiovenilor de la mic la mare. Va continua si-n aceasta stagiune, in jurul proiectului creionandu-se deja o comunitate interesanta.

Pe 16 Decembrie are loc Gala Teatrului National Marin Sorescu, eveniment ce reuneste la a treia editie actorii, colaboratorii si publicul craiovean.

Programul complet al stagiunii va fi este deja pe site-ul teatrului Marin Sorescu, iata o scurta recapitulare.

stagiunea centenara a Teatrului National Marin Sorescu din Craiova

Spor incantator!

Save

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.