Ieri, cand a afisat situatia din ultimele 24 de ore, din cele 9.799 de cazuri noi de COVID-19, 2 le stiam personal cu test pozitiv. Iar dintre cele 38863 de teste noi, 3 au fost facute de familia noastra. Ca sa glumesc in stil sportiv, rezultat la pauza 2 : 1, rezultat final carantina 14 zile pentru toti 3 🙂 Daca nu v-ati prins, detaliez in continuare.
Asteptari personale de la testarea de dupa izolare
V-am zis ca am fost in izolare, acum detaliez despre carantina rezultata in urma testelor pozitive. Si negative.
Ma cam asteptam ca soata mea sa aiba test pozitiv, pentru ca-si pierduse total mirosul vreo 4-5 zile. Nu eram 100% sigur, pentru ca i se mai intampla sa-si piarda mirosul si cand este racita sau gripata. Dar fiind contextul asta pandemic, la ea ne cam asteptam.
La mine nu prea credeam ca am, desi nas infundat mai mult decat 3-4 zile n-am avut niciodata. Acum am stat peste 2 saptamani cu nasul infundat si inca n-am revenit 100% la normal.
Daria nici n-a tusit, nici n-a avut nas infundat, deci la ea ne asteptam cam 100% sa fie negativ testul. Asa s-a si intamplat. Insa pentru ca eu si sotia avem teste pozitive, vom sta toti 3 in carantina inca 2 saptamani la domiciliu.
Carantina 14 zile la domiciliu
In carantina as fi crezut ca macar Daria, fiind testata negativ, poate sa coboare in fata blocului sa ia un colet. Sau sa duca gunoiul. Nu este asa. Am intrebat la DSP si ne-a spus clar doamna de-acolo. Nu trebuie sa iesim deloc din casa, nici macar Daria, desi are test negativ.
Motivul este ca, teoretic, se poate pozitiva oricand. Si atunci, ca sa evite orice risc de transmitere, toata lumea confirmata sau in contact direct cu persoane confirmate cu covid trebuie sa stea acasa.
Noi statusem separat si inainte, cand ne-am izolat din propria initiativa. Dar atunci a mai coborat Daria sa duca gunoiul sau sa ia un pachet. Acum sunt alte conditii. Suntem in evidenta DSP, am fost anuntati sa stam acasa, sa luam legatura cu medicul de familie si altele.
Test pozitiv Covid-19 prin rRT-PCR
Pentru ca am vazut multe intrebari despre cat de nasol este sa faci testul, va spun ca nu-i deloc ceva inspaimantator. Adica nimeni „nu va sparge sinusurile” si nici „nu va zgarma in creier”, cum am vazut ca se vehiculeaza pe net.
Am facut testul de 2 ori, prima data cand am plecat in Grecia cu rezultat negativ, iar acum cu rezultat pozitiv. Testul in sine n-a fost neplacut nici atunci, nici acum. Doar rezultatul a fost diferit 🙂
Daria, de exemplu, era foarte speriata, ca vazuse ea nu’s ce prostie pe net si se gandea ca e dureros. N-a mers cu noi in vacanta in Grecia si nu facuse testul in vara. Insa n-a avut nicio problema si s-a convins pe nasul si gatul ei ca nu-i nasol. Si oricum nu e dureros.
Eu am rinita alergica si inainte sa fac testul in vara, ma asteptam ca ma gadila doamna in nas si stranut de-i sare viziera. Asa mi se intampla de multe ori, de la mirosuri, praf sau mai stiu eu ce alergeni. Incepe sa ma gadile nasul in interior si ma apuca un stranut in rafala de 7-8 transe consecutive. Dar n-a fost cazul nici prima, nici a doua oara.
Acum, ca am terminat cu zvonurile, in mod normal rezultatul il primesti a doua zi. Asta atunci cand este negativ. Eu ma asteptam sa ma duc a doua zi dupa ora 9 si sa iau testele. N-a fost cazul, ne-a sunat DSP-ul seara si pe urma am primit si notificari pe mobile, pe WhatsApp si pe SMS.
Protocol dupa pozitivare
Exista si un protocol. Ei au deja datele tale de cand ai fost la testare. Dar verifica inca o data datele de pe cartea de identitate si adresa, numarul de telefon si cer informatii despre locul de munca. Mai departe trebuie sa anunti medicul de familie, cu care vei tine legatura zilnic in cele 2 saptamani.
Trebuie sa anunti si la job. Daca ai nevoie de spitalizare intri in concediu medical, daca n-ai simptome nasoale poti sa lucrezi de-acasa. Adica contract de telemunca, modificari in Revisal si altele la care nu ma pricep.
In fine, neavand voie sa iesi din casa trebuie sa te asiguri ca are cine sa-ti aduca cumparaturile in fata usii. Multumesc inca o data prietenilor, colegilor si vecinilor care ma ajuta.
Carantinarea asta oficiala vine si cu posibilitatea de a fi verificat daca stai acasa. Mi-au zis deja prietenii care au fost in aceasta situatie ca te suna Politia (nu stiu daca cea locala sau cealalta). Si te invita sa iesi la geam, ca sa le faci cu mana.
Cateva idei despre simptome
Tot discutand cu prietenii pe FB despre covid, test pozitiv si simptome, m-a targetat Facebook. Asa ca m-a invitat la un sondaj facut cu un institut de cercetari. Ei bine, acolo sunt mai multe simptome la care nu esti obisnuit sa dai atentie.
Probabil ca si Twitter m-a targetat, sau poate am fost eu mai atent, asa ca am gasit 7 categorii de simptome. Inca un material rezultat in urma unor cercetari.
Ideea este ca nasul infundat este totusi printre simptome. Mie mi s-a parut ciudat doar ca am stat atat de mult timp cu nasul infundat. Asta nu inseamna sa dam in paranoia si, cum ne curge un pic nasul sau se infunda, sa ne gandim ca suntem pozitivi la covid. Insa e bine sa stim ca si de-aici putem primi semnale „nasoale”.
In loc de concluzii dupa test pozitiv
Asa cum simptomele difera de la persoana la persoana, o alta reactie personalizata se refera la negativarea testului. Sunt persoane care se negativeaza mai repede, sunt altele care dupa 14 zile de la primul test sunt in continuare pozitive. Ma refer aici mai ales la cazurile sportivilor (vezi Ronaldo si altii), care trebuie sa faca testele inainte de disputarea meciului.
Pentru restul care sunt carantinati acasa, dupa cele 14 zile nu mai este nevoie sa facem testul. Chiar daca am fi inca pozitivi, cantitatea de virus ramasa in organism este mai mica. Adica nu mai suntem (la fel de) contagiosi.
Si imunitatea capatata este diferita. Astfel, pentru cei care au avut mai multe simptome si organismul a luptat mai mult cu ele, se asteapta ca anticorpii sa fie mai multi si imunitatea sa dureze mai mult. Pentru cei care au avut simptome usoare sau au fost asimptomatici, se asteapta ca imunitatea capatata sa fie mai mica.
Spun asta pentru ca am vazut ca sunt multi romani, 38,6% care nu s-ar vaccina impotriva covid-19.
Sunt destui cei care nu cred in virus, nu poarta masca sau nu se protejeaza. Evident, acum cand raspandirea comunitara este accelerata, au si sansele cele mai mari sa ia virusul. Iar daca au norocul sa scape cu simptome usoare, nu ezita sa spuna ca nu-i mare lucru, este ca o raceala obisnuita.
Totusi, revenind la prima imagine, raportul deceselor din numarul celor infectati cu covid-19 este pe undeva la 2,59%. La prima vedere pare foarte mic. Nu si daca urmarim rata cu care creste numarul infectarilor din testele facute. In fiecare zi 2,59% se calculeaza din numere din ce in ce mai mari 🙁
Daca mai adaugam si numarul limitat de locuri la ATI, parca nu-ti vine sa incerci pe pielea ta daca depinzi de noroc sau de sistemul medical.
Sanatate!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
irina georgiana tonef-filip
Recuperare usoara 🙂
Daniel Botea
Multumim! Usor-usor imi recuperez nasul 🙂 Acum sunt cam la 80 din capacitate in ceea ce priveste nasul desfundat. M-as fi bagat la un curs de somelier online, daca tot stau acasa 2 saptamani. Dar nu merita sa stric probele de vin cu nasul sub capacitate. Spor si voua si noroc sa nu dati de covid!
Georgiana
Multă sănătate și ție, și familiei! Am citit cu mare interes ce ai avut de spus privind subiectul ăsta, mai ales că în București se strânge lațul din ce în ce mai tare.
Dar nu pot să nu menționez că îmi place că ai rămas pozitiv (adică optimist) și că am râs la faza cu „ma asteptam ca ma gadila doamna in nas si stranut de-i sare viziera” hahha
Să-ți revii curând și să scapi de „nasoale” (bună și asta!)
Daniel Botea
Pai chiar ma aseptam sa ma apuce stranutul 🙂 „Nasoalele” mele n-au fost chiar atat de nasoale, dar n-ai de unde sa stii dinainte cum te gaseste si cum te comporti.
Raluca Brezniceanu
Pana acum vad ca ne-a ocolit, desi Vali a avut un coleg de birou care a facut boala, si sper ca si de acum in colo. E drept, ca de frica, n-am mai iesit din casa decat cam de doua ori pe saptamana, asa ca nu prea as avea de unde sa-l culeg.
Daniel Botea
Ehe, trebuie sa iesi zilele astea, sa-ti dau o carte 🙂