Un american la Craiova via Paris

Un american la Craiova este dirijorul si solistul Alexander Frey, iar capodopera lui Gershwin incheie seara la Filarmonica Oltenia.

Un american la Craiova via Paris

Calatorie muzicala globala

Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirijorului american Alexander Frey, ne-a pregatit urmatorul program muzical:

  • Wolfgang Amadeus Mozart:
    • Uvertura operei „Don Giovanni”,
    • Simfonia nr. 41 in Do major, K. 551, „Jupiter”,
  • Charles Kalman: „Hudson Concerto” pentru pian si orchestra,
  • George Gershwin: „Un American la Paris”.

Daca uvertura de la Don Giovanni este o lucrare binecunoscuta, spectacolul ne poarta spre autori mai putin intalniti, pentru a incheia cu un musical global.

Charles Kalman a fost un compozitor austriac de muzica de film, TV si teatru. Concertul „Hudson” pentru pian si orchestra a fost scris probabil in 1955. Este cunoscut si sub numele de Piano concert #1, fiind primul dintr-o serie care mai cuprinde #2 Panamericana si #3 Three Moods.

Kalman a cantat la pian acest concert sub bagheta lui Heinz Geese. Ideea a fost preluata de dirijorul si solistul Alexander Frey, care va interpreta acest piano concert la Craiova. Cu deosebirea ca tot Frey va fi si dirijorul 🙂

Alexander Frey, un american la Craiova

In calitate de dirijor si solist (orga, pian, clavecin) americanul Alexander Frey a strabatut tot mapamondul. In 2005 a fost inscris in Billboard Classical Music Top 10 Artist, ca dirijor si pianist.

Provenind dintr-o familie cu radacini in Grecia si Elvetia, Alexander Frey s-a nascut in S.U.A., dar s-a stabilit in Berlin.

Este considerat unul dintre cei mai versatili dirijori contemporani, trecand cu gratie de la simfoniile lui Mahler la West Side Story a lui Bernstein. In afara de marile scene ale lumii, Alexander Frey a fost invitat la evenimente diplomatice cu invitati notabili, de la Bill Clinton la Dalai Lama.

Pentru Frey nu s-ar fi potrivit nimic mai bine decat poemul simfonic al lui  Gershwin, „Un american la Paris”, punctul de inspiratie al musicalului omonim.

Accesul la spectacolul de Vineri, 24 Martie

Pretul general al biletelor este 50 lei. Pentru elevi, studenti si seniori, pretul biletelor este 15 lei.

Biletele se pot procura de la Agentia Filarmonicii Oltenia, Calea Unirii, nr. 16 in intervalul

  • Luni – Joi intre orele 10:00 – 14:00,
  • Vineri intre orele 17:00 – 21:00.

Biletele se pot rezerva si telefonic la 0251.414.698 sau se pot cumpara online de pe Entertix.ro.

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.