Hackitele unei improvizatii la pian

Hackitele unei improvizatii la pian, dezvaluite de Katharina Hack
Va spuneam Marti ca incepe saptamana Germaniei la Europa Season, nu cu 3 ceasuri rele ci cu 3 evenimente bune.

Primul a fost chiar exceptional, fiind pana acum cea mai frumoasa seara de recital neconventional pe care am urmarit-o la Muzeul de Arta. Katharina Hack are 21 de ani si o poveste interesanta, provenind dintr-o familie de muzicieni cu tatal violoncelist si mama pianista. Ea canta la pian iar sora ei cu 1 an mai mica a imbratisat violoncelul. Impreuna formeaza un duet care canta atat piese consacrate cat si… improvizatii.

improvizatia la pian m-a purtat in timp
Ei bine, chiar improvizatia a fost cea care m-a fascinat. Ne-a dus inapoi in timp, ne-a aruncat in viitoar si ne-a facut sa constientizam prezentul. Katharina ne-a spus ca sunetele ii vin in minte cu 2 secunde inainte de a atinge pianul, iar improvizatia este determinata de locul in care canta, de oamenii care asculta si chiar de pianul pe care canta, fiecare instrument avand propria personalitate. A propos de titlu, la fiecare improvizatie este o alta Katharina Hack, avand o alta interpretare si o alta traire.
Katharina Hack se destainuie
Mi-am adus aminte ca am mai participat la astfel de acte culturale empatice si simpatice. Bogdan Nechifor ne-a spus despre Teatru Labirint un performance in care tu esti actorul principal, iar actorii adevarati joaca dupa starile pe care le transmiti tu.

La Tradem s-a intamplat „Imagine Poetry”, eveniment in care 3 tinere talentate au transpus pe pânză impresiile lasate de un poem în proză scris de Traian Demetrescu, recitat chiar in timp ce ele pictau. Avem si din lumea blogosferica imperecheri culturale (in versuri sau pe panza), induse de trairile determinate de imperecheri culinare, dar nu vreau sa stric surpriza pe care o pregatim.

Poate cea mai evidenta forma de influentare a artistilor de catre public a fost performance-ul Baloane de sapun, mai ales ca in ambele cazuri au fost prezenti multi copii.
multi copii la recitalul de la Muzeul de Arta Craiova
Revenind la improvizatia de Marti, aceasta a fost inlfluentata evident de prezenta unor copii simpatici la eveniment. Care credeti ca a fost prima intrebare nevinovata pe care un copil i-a adresat-o Katharinei?
– Care este culoarea preferata?
Dupa o astfel de intrebare atmosfera a fost mult mai relaxata si sunt sigur ca a influentat improvizatia la pian.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=utA4a1gvO5M?rel=0&controls=0&showinfo=0]

Katharina ne-a spus la final ca i-a placut foarte mult seara traita la Muzeul de Arta Craiova si a considerat-o o sansa deosebita pentru cariera ei. Bineinteles ca nici noi n-am ratat sa facem o poza blogosferica alaturi de invitata serii, alaturi de alte imagini de la eveniment.
Katharina Hack cu bloggerii craioveni
Saptamana Germaniei continua azi cu o discutie libera alaturi de protagonistii concertului de Vineri, dirijorul Vinzenz Weissenburger si violonista Anite Stroh. Maestrul Vinzenz Weissenburger a fost la recitalul nevonventional de Marti, astfel incat ma astept ca evenimentul din aceasta seara, de la ora 19:00 in Sala Filip Lazar a Filarmonicii Oltenia Craiova, sa continue in acelasi stil.

Spor cultural!

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.