Zacusca traditionala la Miercurea fara carne

Am degustat acum zacusca traditionala, abia dupa mijlocul toamnei. Zic asta pentru ca anul trecut am vrut sa vad cum este zacusca proaspata. Acum acum am mai lasat-o un pic sa se matureze si sa aiba o culoare mai inchisa.

Zacusca traditionala la micul dejun

Pentru de dimineata am avut zacusca traditionala pe paine cu maia si ceapa. Am completat cu branza maturata, ardei din gradina si cateva masline de Thassos.

zacusca traditionala

Peste branza am pus si ceva „dulcegarie de ardei iute” (asa scrie pe borcan).

Zacusca a fost traditionala, in sensul ca as mai fi avut si zacusca cu peste. Insa nu se potriveste la Miercurea fara carne. Am mai incercat alta data zacusca cu praz sau cu ciuperci, de-asta acum i-am zis zacusca traditionala. Foarte buna, de la mama-soacra.

De ce credeti ca insist cu ardeiul inca de dimineata, atat crud cat si in dulceata? Pentru urmatoarele beneficii sanatoase:

  • asigura un sistem imunitar mai puternic, datorita continutului de Vitamina A,
  • mareste protectia impotriva radicalilor liberi, prin continutul de Vitamina A, betacaroten, luteina, zeaxantina si criptoxantina,
  • poate determina niveluri mai scazute de colesterol „rau” (LDL),
  • accelereaza metabolismul, datorita continutului de capsaicina.

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am savurat un mar dublu rosu si o ciocolata „dublu neagra”, Heidi Dark Extreme 85% cacao.

mar dublu rosi si ciocolata dublu neagra

Mancare de fasole verde la pranz

La pranz am niste teci de fasole verde, pe care le voi combina cu oua de prepelita. Ca sa mearga mai bine, perpelesc si niste mamaliga in tigaia de teflon. Si pun si niste ceapa frantuzeasca echalot, desavarsita cu crema balsamica si trufe.

mancare de fasole verde

Seara am pregatita o mancare de orez, cu ciuperci la gratar. Iar pe langa ele isi mai fac loc rosii uscate si castraveti murati.

orez cu rosii uscate si castraveti murati dupa zacusca traditionala

Iar mai tarziu, cand ajung acasa abia astept sa beau un pahar de vin, ca incalzire pentru Revino Gastronomic de Sambata.

Pofta buna fara carne!

Update:

Azi n-am mai avut guacamole, dar va poftesc la Brindusa pentru o salata de avocado.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.