Momente cum se cuVin de Ziua Basarabiei si a branzeturilor

Am avut mai multe momente cum se cuVin la degustarea dedicata Zilei Basarabiei. Ca sa le potrivim bine am sarbatorit si Ziua Nationale a Branzeturilor Frantuzesti la editia #57 a evenimentului Branzeturi cum se cuVin.

Ziua Basarabiei la Branzeturi cum se cuVin #57

Ziua Basarabiei si Ziua Nationala a Branzeturilor in Franta

Ziua Basarabiei am mai sarbatorit-o cu blogoltenii si vinuri de peste Prut in 2022 si-n 2023. Acum am aflat ca tot pe 27 Martie se sarbatoreste in Franta ziua nationala a branzeturilor. Asa ca ne-am adunat Joi si-am inceput degustarea cu branzeturi frantuzesti si vinuri moldovenesti.

Ca de fiecare data am avut si reprezentanti de peste Prut. De fapt o reprezentanta, o bloggerita moldolteanca care a venit pregatita in costum traditional.

moldolteanca de peste Prut

Acestea fiind spuse, iata care au fost ingredientele branzo-moldovenesti ale degustarii oltenesti:

  • Momente cum se cuVin, Cuvee de Purcari brut cu Aperifrais Ile de France
  • Cuvee de Purcari Alb Brut + Aperifrais Ile de France,
  • Momente cum se cuVin cu Viorica Nocturne si Camembert Ile de France
  • Purcari Nocturne Viorica + Camembert Ile de France,
  • momente cum se cuVin cu rose Domeniile Cuza si British Cheddar Delaco D'Exceptie
  • Domeniile Cuza Rose (Merlot si Saperavi) + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  • momente cum se cuvin cu Merlot, Saperavi si Gouda DeSenvis Delaco
  • Domeniile Cuza (Saperavi si Feteasca Neagra) + Gouda DeSenvis Delaco,
  • Maluri de Prut, Feteasca Neagra si Rara Neagra, alaturi de Grana Padano Delaco D'Exceptie
  • Purcari Maluri de Prut (Feteasca Neagra si Rara Neagra) + Grana Padano Delaco ‘Exceptie.

Cum a fost la degustarea #57

Despre Purcari Wines ne-a povestit Rebeca Didu, reprezentant zonal Ceptura. Daca va intrebati ce legatura are Ceptura cu Purcari, aflati ca Ceptura este importatorul vinurilor de Purcari in Romania.

Rebeca Didu

De fapt titulatura Purcari defineste un conglomerat de 5 crame din 3 tari:

  • Republica Moldova
    • Chateau Purcari
    • Vinaria Bostavan
    • Domeniile Cuza
  • Romania
    • Crama Ceptura
  • Bulgaria
    • Angel’s Estate Winery

La degustare am avut vinuri de la Chateau Purcari si Domeniile Cuza, cu accent pe soiurile mai putin intlalnite la noi:

  • Viorica,
  • Rara Neagra,
  • Saperavi.

Rolul meu a fost sa prezint branzeturile si criteriile de asociere cu vinurile de la degustare.

Daniel Botea si Rebeca Didu

Cateva momente cum se cuVin la degustare

Mi-a placut foarte mult spumantul brut, pe care l-am degustat si la Wine Tonic Craiova in toamna trecuta.

La randul ei Viorica a facut furori printre ai vinului iubitori.

Insa cel mai mult am apreciat vinul intitulat Maluri de Prut. Adica Feteasca Neagra si Rara Neagra, cu Feteasca majoritara.

momente cum se cuVin cu Maluri de Prut

Din colectia Editie Limitata am savurat mai demult Freedom Blend de la Targul de Vinuri la Auchan. La fel Vinohora rosu.

Acum mi-a placut cel mai mult vinul rosu dedicat celor 2 Maluri de Prut, care s-a potrivit de minune cu Grana Padano.

Vinul din 2021 este baricat exact cat trebuie, atat cat sa simti un pic vanilia din stejarul frantuzesc. Insa mult mai bine se simte pruna uscata din Feteasca Neagra, alaturi de note de visine. Cele 13% volume alcoolice stau foarte bine in acest vin echilibrat, fin si intens in acelasi timp. Mi-a placut foarte mult si culoarea, despre care am aflat de la Rebeca un lucru interesant. Terroir-ul de Purcari este influentat de zacamintele de Rubidium, care determina culoarea purpurie a vinurilor rosii.

Vinul din soiuri romanesti s-a completat perfect cu branza de ginta latina, Grana Padano. Si ea maturata, cu o savoare deosebita care s-a echilibrat cu vinul cu persistenta aromatica deosebita.

Daca ar fi sa rezum in 3 cuvinte intalnirea perfecta a vinului cu branza, vinul este fin, branza savuroasa, iar asocierea divina.

Momente cum se cuVin, Dolce Vita si la vie en rose

Dar sa stiti ca n-am baut doar vin. Intre cele 5 sortimente atent alese, ne-am hidratat cu apa Dolce Vita.

apa Dolce Vita

Colega noastra Diana ne-a adus o apa de izvor locala. Dolce Vita are pH de 7.5 si este produsa dupa ultima tehnologie de filtrare si tratare.

Se folosește tratamentul cu OZON care este un tratament natural a apei de sterilizare si curatare. Purificarea apei se continua cu o bariera de filtre in cascada care elimina nitratii, nitritii, metale grele etc.

In afara de branzeturi, m-am desfatat cu Salmone con crema di pompelmo rosso.

Somon C House Milano

Orezul a mers de minune cu Viorica, iar somonul l-am pastrat pentru vinul rose.

A propos, la rose dam noroc, asa ca n-am ratat pozele norocoase la toate mesele.

hai noroc la rose cu momente cum se cuVin si apa Dolce Vita

Se vede pe fetele noastre la poza de grup ca a fost o seara reusita?

momente cum se cuVin si poza de grup

Spor degustator si sarbatoritor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.