Am adus de curand in atentie Grecia la Craiova, cand am integrat la Miercurea fara carne cateva bunatati de la Eliada. Insa acum va spun toata povestea, care a inceput in weekend.
Grecia la Craiova, cu uleiuri de masline premium si premiate
Nu este prima data cand degust bunatati grecesti de la Eliada. Ba am fost cu ei chiar si la Iasi, unde au sustinut un masterclass despre uleiurile de masline.
Acum am fost in vizita programata cu blogoltenii, la firma din Craiova multiplu medaliata cu aur in competitii internationale.
Uleiurile de masline sunt concepute in Grecia conform cerintelor lui Catalin Adam. Apoi sunt livrate in Romania sub brandul Eliada. Mai departe firma din Craiova se ocupa de marketing si de distributia produselor in Romania.
Cu aceste uleiuri de masline extravirgine premium participa la competitiile internationale, de unde Eliada se intoarce chiar cu medalii de aur:
- Athena International Olive Oil Competition 2024,
- Berlin Global Olive Oile Awards 2024,
- Londra International Olive Oil Competitions 2024.
Eliada produce trei tipuri de uleiuri de masline in Grecia:
- Eliada Gold,
- Eliada SuperPremium,
- Eliada Agoureleo.
La masterclassul de la Iasi am surprins o imagine cu compozitia chimica a uleiului de masline.
Raporturile dintre aceste componente fac ca unele uleiuri de masline sa aiba beneficii evidente pentru sanatate. Uleiurile de masline Eliada SuperPremium si Eliada Agoureleo au proprietati terapeutice, datorita continutului mare de:
- polifenoli antioxidanti,
- minerale (fier si zinc),
- vitamine E, K si carotenoizi,
- acizi grasi Omega 3 si Omega 6.
Degustare de ulei de masline
Catalin Adam ne-a invatat cum se degusta uleiul
Este o experienta total diferita fata de cum degustarile de vin, cafeaua sau alte bunatati pe care le apreciaza fiecare.
Dupa degustare, am aflat de cate feluri sunt uleiurile de masline.
Stiu, uleiul de masline este foarte bun chiar si cu o felie de paine. Insa am aflat si cum se asociaza cel mai bine uleiurile Eliada cu diferite preparate culinare.
Ulei de masline din Grecia, la Craiova si-n Romania prin Eliada
Eliada Gold este un ulei versatil si echilbrat, pentru uz zilnic.
Are un parfum fructat mediu si o aroma cu intensitate medie, care poate fi utilizat cu brio in retetele de bucatarie:
- carne alba,
- muschi porc,
- peste cu carne slaba,
- fructe de mare,
- diverse sosuri,
- cartofi si retete cu legume,
- paste,
- cous cous,
- salate verzi.
Eliada SuperPremium este un ulei cu parfum puternic, peste medie si cu o aroma echilibrata. Are un gust desavarsit, medaliat cu aur la competitiile internationale de la Atena, Berlin, Londra. Eliada SuperPremium se utilizeaza crud, in combinatie cu:
- carne de vita,
- carne de porc,
- carne maturata,
- vanat,
- peste de mare cu carne densa,
- legume la gratar,
- emulsii cu zeama de lamaie pentru carne sau peste,
- paste de grau dur si paste colorate.
Eliada Agoureleo este un ulei proaspat, intens aromat, nefiltrat, disponibil doar in sezonul Octombrie – Martie. Aceste se consuma crud, cu:
- paste,
- rosii proaspete,
- legume crude sau la gratar
sau ca finisaj pentru carnea de vita maturata.
Bunatati grecesti la Eliada
Acum sa nu credeti ca am luat-o pe ulei si doar cu asta ne-am desfatat. V-am mai spus cate ceva la Miercurea fara carne, insa atunci am savurat si alte produse grecesti. Adica pasta de masline in diverse combinatii, cu manatarci, rosii uscate, ardei etc.
Asta ca sa nu mai zic despre maslinele de diverse feluri, fara samburi, dar umplute cu castraveti cornison sau migdale.
Cum va suna masline fara samburi, marinate cu ghimbir, coriandru si menta. Sau marinate cu brandy si portocala?
Despre crema de otet balsamic cu portocale v-am mai zis, pe restul va las sa le descoperiti in imaginile de la Eliada.
Spor savurator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei