Cum se previn internarile. Criterii

Desi Ziua Copilului a fost ieri, de la 1 iunie vom fi in continuare prostiti ca si copiii. (Si) In ceea ce priveste asistenta medicala in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate, vreau sa zic. In loc sa prevenim bolile, CNAS previne internarile.

internarile noastre de toate zilele

Internarile noastre de toate zilele?

Nu chiar de toate zilele… Daca nu stiati, daca ai doar 1-2 zile febra peste 38 grade nu esti „eligibil” pentru internare. Trebuie febra persistenta, peste 38 grade si pentru 3-5 zile. Pai dupa 5 zile de febra cred ca esti deja eligibil pentru… eternitate.

Daca deja va ia cu ameteala, toate criteriile pentru internare le gasiti la CNAS. La pagina 183 mai precis. N-am citit cele peste 400 de pagini dar mi-a atras atentia criteriul referitor la „pierderea acuta a capacitatii de a misca o parte importantă a corpului”.

Nu stiu de ce, dar banuiesc eu ca la auzul acestei vesti, cei care nu vor mai fi internati isi vor directiona acut (acustic si verbal) o anumita parte a corpului pe care o pot misca. Spre o anumita parte a corpului pe care cei care au hotarat noile norme o folosesc cu precadere (tot verbal).

Exista o vorba desteapta care zice ca preventia este mai ieftina decat boala, insa cred ca definind restrictiv boala, desteptii de la putere incearca sa o ieftineasca prin taiere. Taia-v-ati creaca!

Acum nu stiu care ar fi mai eligibili pentru internarile respective si unde:

  • cei care nu indeplinesc criteriile CNAS dar ajung la spital,
  • cei care au elaborat aceste criterii.

Oricare ar fi criteriile dupa care apreciem, boala e cel putin la fel de scumpa, doar ca nu va mai fi „compensata” de CNAS.

Ce-i de facut?

Avand in vedere si normele de compensare pentru medicamente lansate (ironic?) la 1 Aprilie, voi prefera in continuare preventia si un stil sanatos de viata. E deja verificat si depinde de mine.

Pentru cei care pun baza pe C(ompensari)NAS(oale), mai bine s-ar gandi la acid…

V-as propune sa va acidulati gandurile si sa meditati serios la chestia asta cu preventia si stilul sanatos de viata. Si sa actionati.

Spor ganditor!

Save

16 Comments

  1. Anonim

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.