Te MIri ca n-ai TIMP?

Si tu te miri ca n-ai timp? Nu esti singurul, dar exista solutii ūüôā

Te miri ca n-ai timp?

Te MIri ca n-ai TIMP?

Anul trecut pe timpul asta (sa fie oare de la schimbarea orei?) ma gandeam ca timpul trece parca mai repede. Si ca de multe ori noi suntem cei care-l grabim.

Iata ca participarea la SuperBlog 2012 mi-a scos in cale un subiect despre timp si echilibru. De exemplu echilibrul dintre timpul petrecut la serviciu si timpul alocat pentru viata extraprofesionala.

Acum, daca ar fi sa ma intrebi pe mine as fi formulat mai echilibrat si as fi pus pe prima balanta viata personala si pe a doua viata profesionala. As fi formulat asa din motive strict aritmetice.

Toata lumea are 24 de ore zilnic, dintre care o impartire echilibrata si simplificata ar da:

  • 8 ore pentru serviciu,
  • 8 ore pentru viata personala,
  • 8 ore pentru somn.

Se presupune ca ora de culcare te gaseste acasa, alaturi de persoanele dragi, nu la serviciu. Deci strict aritmetic, timpul dedicat pentru¬†viata personala ar fi cantitativ mai mare decat timpul dedicat serviciului.¬†Evident ca nu luam in calcul situatiile in care… dormi pe tine la serviciu ūüôā

Optiuni la indemana noastra

Dar sa nu mai pierdem timpul si sa trecem la optiunile pentru implinire pe termen lung. Dupa parerea mea, ca sa nu pierzi timpul trebuie sa te cunosti si sa stii ce ti se potriveste mai bine. Adica sa stii ce vrei.

Daca nu stii ce vrei, atunci viata te plimba pe unde vrea. Si bineinteles plimbarea asta inseamna timp.

Este ca si cand ai merge cu taxiul dar nu stii destinatia finala, si-i tot spui taximetristului: aici la stanga, aici la dreapta. Ne mai intoarcem putin, stai putin sa vad pe unde o mai luam etc.

Daca stii destinatia finala, ajungi acolo relaxat, intr-un timp mai scurt si platind o suma mai mica pentru calatorie. Timpul inseamna viata si este de dorit sa consumi mai putin timp (viata) pe drum. Mai putin decat timpul (viata) savurate la destinatie alaturi de cei dragi.

Planul

Nu este insa suficient sa stii ce vrei. Trebuie sa-ti faci un plan pentru a ajunge unde vrei. Si, cel mai important, sa actionezi zilnic conform planului.

Cu destinatia si planul in minte, faci primii spre destinatie. Asa vei descoperi si lucrurile care n-au legatura cu obiectivul tau si pe care le poti elimina. Asa iti poti face timp pentru lucruri importante din viata ta. Elimini ceea ce nu este important si pana acum era de umplutura. Umplere a timpului, ca sa nu zicem pierdere de timp.

Asa imi inchipui eu drumul spre implinire, plin de timp de calitate.

O alta optiune pentru implinire este sa faci ceea ce-ti place. Adica sa ai un job/afacere la care sa te duci cu placere. Astfel timpul trece cu folos si nu mai esti nevoit sa tragi de timp pana scapi de la „scarbici”.

Te miri ca n-ai timp sa faci ce-ti place?

Cum iti dai seama ce-ti place si ce nu? De exemplu daca-ti place sa pescuiesti, te trezesti cu noaptea in cap ca sa pleci la pescuit. Pentru ca vrei. Spre deosebire de multi care se trezesc in fiecare zi, pentru ca trebuie sa mearga la serviciu.

Se poate intampla insa ca jobul/afacerea sa te prinda prea mult. Atat de mult incat sa neglijezi viata personala si momentele de timp alaturi de cei dragi. In astfel de cazuri tot planificarea este cea mai buna solutie de echilibrare. Ti-ai notat in agenda ca asta-seara la ora 18:30 alergi in parc cu familia? Atunci planifici in asa fel jobul/afacerea astfel incat la ora 18:30 sa fii deja in parc.

Mai simplu, sa stii ce vrei atat pentru viata personala cat si pentru cea profesionala si cum sa-ti imparti timpul intre cele doua roluri. Echilibrul consta in a face fiecare lucru la timpul lui.

Insa partea frumoasa este ca aceste lucruri se pot invata, iar daca eu am o parere gresita, ma pot schimba participand din timp la cursuri. Ma refer la cursuri despre timp.

Spor echilibrat!

Leave a Reply

Acest site folose»ôte Akismet pentru a reduce spamul. AflńÉ cum sunt procesate datele comentariilor tale.