Probabil ca toata lumea a vazut filmele de capa si spada. Ii stiti pe muschetarii care au ajutat-o pe Regina Frantei sa-si recupereze piesele lipsa din celebrul colier. Este doar o legenda? Probabil ca da, exact ca legenda vinului rubiniu.
Bijuterii si legende
Nu stim de unde vin legendele. Insa stim ca pe vremea aceea bijuteriile nu erau disponibile oamenilor de rand. Bine, atunci nici nu existau magazine online 🙂 Dar motivul principal consta in faptul ca bijuteriile erau rare si scumpe. , procesul de fabricatie manual iar lumea bijuteriilor era invaluita in mister si plina de secrete.
Erau multe secrete, pastrate chiar cu pretul vietii:
- procesul de fabricatie,
- locul de provenienta al pietrelor pretioase,
- traseele destinate aducerii acestor pietre.
Iar daca legenda muschetarilor in slujba reginei a devenit poveste, alte legende s-au transmis pana in zilele noastre „din gura in gura”.
O astfel de legenda spune despre trei prieteni care si-au propus sa aduca in Franta si sa prelucreze o piatra pretioasa: rubinul.
Pe vremea muschetarilor nu era foarte multi bijutieri care sa lucreze aceasta piatra, iar putinii care cunosteau secretele pietrei erau cativa bijutieri olandezi. Ei bine, unul dintre cei 3 prieteni lucrase la un astfel de bijutier si deprinsese tainele meseriei. Al doilea personaj descoperise din intamplare un zacamant, iar al treilea prieten avusese ideea aducerii si prelucrarii rubinului in Franta.
Trei prieteni si-un rubin
Prietenii aveau si nume adevarate, dar pentru a-si pierde urma au decis sa se strige intre ei Mesterul, Descoperitorul si Aventurierul.
Au decis ca Mesterul sa ramana acasa, pentru a nu se naste suspiciuni, iar Descoperitorul si Aventurierul sa mearga in regiunea de granita cu Spania, pentru a aduce un esantion din piatra pretioasa si a planifica transportul filonului in Franta.
Mergand mai mult noaptea, pe cai ferite, cei doi au reusit sa ajunga nebagati in seama la granita. Au trecut in Spania, au ajuns la misteriosul loc si cu greu au reusit sa smulga o bucata din necunoscutul zacamant. Apoi au hotarat sa se intoarca pe drumurile obisnuite pentru a nu atrage atentia.
Au calatorit singuri pana cand sa ajunga la un drum comercial si sa se alature unei caravane. O singura data au mai privit misterioasa piatra, atunci cand au hotarat unde sa o ascunda si cine sa o tina. Apoi s-au alaturat caravanei si au asteptat increzatori intoarcerea in Franta.
Legenda vinului rubiniu
Caravana a poposit inainte de intrarea in Franta la un han, pentru a se odihni si a-si astampara foamea. Si in timp ce Descoperitorul si Aventurierul stateau la un pahar de vin gandindu-se ce minunate coliere vor face din piatra norocoasa, usile hanului au fost trantite cu putere.
Garda regala si-a facut aparitia, cautand un hot de… bijuterii si pietre pretioase.
Caravana fusese deja perchezitionata, iar acum era randul celor din han. Aventurierul, care tinea piatra intr-o batista, a simulat o tuse usoara, a dus batista la gura iar pentru a-si potoli tusea a baut si o gura de vin. Descoperitorul a banuit ca prietenul sau bagase piatra in gura si a asteptat linistit sa fie perchezitionat. Nu mica i-a fost uimirea cand soldatii i-au cerut sa deschida si gura pentru a fi siguri ca nu ascunde vreo piatra pretioasa acolo. S-a conformat, a deschis gura si a scapat de control. Insa se gandea cu groaza ca Aventurierul nu va putea inghiti piatra si ca vor fi prinsi.
Ei bine Aventurierul s-a lasat perchezitionat, a deschis gura si l-a lasat cu gura cascata chiar pe prietenul sau. Nu era nici urma de piatra nici in gura si nici in buzunarele sale, iar el era foarte calm si degajat.
Soldatii au terminat perchezitia celor din han si au plecat in graba.
Nedumerit, Descoperitorul a incercat sa „descopere” unde era piatra si cum de n-o gasisera soldatii.
Intreband in soapta unde este, a primit urmatorul raspuns de la Aventurier:
– In cinstea acestei calatorii, sa bem acest vin rubiniu!
Hai noroc!
Si sorbind vinul din pahar, a prins intre buze piatra buclucasa, care si-a facut din nou loc in batista. Cei doi si-au jurat ca daca ajung cu bine in Franta, pe langa afacerea bijuteriilor cu rubin, sa inceapa si comertul cu vinul de culoarea rubinului care le salvase viata.
Spor legendar!
Particip cu acest articol la SuperBlog 2012.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei