Obiceiuri culinare oltenesti

Nu stiu daca prin alte regiuni se mai practica „pritocitul verzei”. Este operatiunea de plimbarea a apei in butoiul cu varza murata. Si baza de plecare pentru obiceiuri culinare oltenesti šŸ™‚

obiceiuri culinare oltenesti

Obiceiuri culinare oltenesti

Nu stiu daca prin alte regiuni se mai practica „pritocitul verzei”. Este operatiunea de plimbarea a apei in butoiul cu varza murata. Si baza de plecare pentru obiceiuri culinare oltenesti šŸ™‚

Pe la noi se zice ca daca pui varza la murat de Sf. Dumitru si o pitrocesti bine de Sf. Mihail si Gavril, n-are cum sa rezulte decat o varza murata perfecta.

varza pusa la murat

Ca sa intelegeti si in termeni tehnici ce presupune operatiunea de „pritocire”, atunci cand se pune varza la butoi se lasa si un furtun printre verze.

Apa de la fundul butoiului se trage intr-o galeata.

Apoi Ā se toarna deasupra si tot asa pana „se plimba toata apa” de jos in sus.

Pentru un butoi de 120 de litri, 12 galeti asigura schimbarea totala a apei.

pritoceala

Dupa cateva astfel de operatii de pritocire, actiunea finala consta in a sufla pe furtun pentru a rascoli apa din butoi.

Inca n-am ajuns acolo šŸ˜‰ In loc de termenul corect „pritoc” se mai foloseste si „pitroc”, de unde vine „pitroceala”.

Spor pritocitor!

10 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.