La Craiova m-am nascut a doua oara

„La Craiova m-am nascut a doua oara” afirma candva Constantin Brancusi. Cu ocazia Zilelor Constantin Brancusi la Craiova, am inteles de ce a rostit aceste cuvinte, dar am mai inteles si altceva: cunoastem prea putine lucruri despre omul Brancusi, despre operelor sale si despre semnificatia lor. Si, ca atare, nu stim sa le pretuim.

Martie 3 ceasuri Brancuşi Zilele Constantin Brancusi la Craiova m-am nascut a doua oara

La Craiova m-am nascut a doua oara

Referitor la Banie, Constantin Brancusi s-a nascut a doua oara aici pentru ca a avut posibilitatea sa se inscrie cu bursa la Scoala de Arte si Meserii. Tot cu bursa din Craiova a urmat si Scoala de BelleArte de la Bucuresti, iar mai tarziu a plecat la Paris.

Copilul descult venit pe jos de la Hobita avea sa fie recunoscator pentru ajutorul primit in cetatea Baniei, atunci cand a nominalizat Craiova drept locul renasterii sale.

Se spune ca tot pe jos a plecat si la Paris, refuzand sa primeasca bani pentru realizarea bustului lui Carol Davila. Asta dupa ce comisia de receptie isi dadea cu parerea ca „nasul e prea mare si epoletii prea mici”.

Constantin Brancusi la Paris

In Atelierul de la Paris, Constantin Brancusi si-a creat micro-universul lui romanesc si a ajuns la „esenta lucrurilor”. A devenit apoi „unul dintre cei mai mari creatori ai tuturor timpurilor”, cum avea sa spuna Jean Cassou.

Apropiindu-se de amurgul vietii, artistul a vrut sa lase Atelierul de la Paris Romaniei. Dar statul comunist a refuzat mostenirea, considerandu-l pe Brancusi un reprezentat al artei burgeze decadente.

Brancusi a sperat pana in ultimul moment ca atelierul sau va ajunge totusi in Romania draga. Intr-un final, Atelierul a ajuns in proprietatea statului francez. Brancusi l-a donat Muzeului National de Arta Moderna din Paris (actualul Centru Pompidou), al carui membru fondator a fost.

Si iarasi revenim in Craiova, deoarece in 1956 s-a deschis aici un spatiu permanent dedicat prezentarii operelor artistului – Cabinetul Brancusi. Muzeul de Arta din Craiova este primul din tara si printre primele din lume care au dedicat un loc special creatiilor lui Constantin Brancusi.

Despre semnificatia si importanta capodoperei lui Constantin Brancusi de la Tg. Jiu am aflat detalii cutremuratoare vizionand documentarul artistic „Calea Eroilor – Istoria unei capodopere”, de Horia Muntenus.

Este un documentar de 3 ore si jumatate, realizat dupa o munca de 2 ani si finalizat la sfarsitul anului 2012.  Daca aveti posibilitatea sa-l urmariti, vi-l recomand cu  placere. Urmarind documentarul am mai inteles inca o mare vorba a lui Brancusi referitoare la ansamblul de la Tg. Jiu: „Nici nu stiti ce va las eu voua!”

Ma bucur din tot sufletul ca prima editie a Zilelor Brancusi mi-a daruit atat de multe informatii si sper ca editia a II-a sa fie cel putin la fel de interesanta.

Spor!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.