Mi-a placut initiativa referitoare la Ziua Internationala a Iei si ma bucur sa vad ca a prins si in tara si peste hotare.
Imaginea mi-a adus aminte ca prin ’90, cand am ajuns noi pentru prima data in 2 Mai, lumea purta blugi si ii sau camasi de noapte traditionale. Iar daca nu erai echipat corespunzator si doreai sa te integrezi in peisaj, se gaseau ii la Neptun.
Nu mai am poze din ’90, dar am gasit una din 1993, in care doi dintre noi erau imbracati in ii, pe portiunea dintre 2 Mai si Vama Veche.
Pe vremea aia in Vama Veche era doar plaja si un chiosc. Pe parcurs plaja de la 2 Mai s-a ingustat, lumea a migrat spre Vama Veche si obiceiul s-a cam pierdut.
Referitor la obiceiuri si traditii, imi amintesc ca in 2007 am tinut la Craiova o conferinta de presa de Dragobete, in care participantii erau imbracati in ii. Va las sa ghiciti unde a avut loc conferinta de presa, dar va dau cateva indicii: pro-monarhisti.
Si daca tot am amintit de Monarhie, sa ne amintim ca Regina Maria, desi nu era romanca prin nastere, a purtat cu mandrie costumul popular romanesc.
Si Matisse a fost impresionat de „la blouse roumaine” atunci cand a pictat tabloul.
Ca sa reintregim tabloul, mai demult nu era nimic spectaculos sa te fotografiezi in costum popular. Spectaculos era doar avionul 🙂
A propos de aviatie, ma bucur ca si Tarom a purtat aceasta initiativa in lume.
Si pentru ca tot am trecut peste hotare, vreau sa va spun ca vecinii nostri din Ucraina au pastrat traditia ca la cununia civila sa fie imbracati in costum traditional.
La noi traditiile referitoare la costumul popular s-au oprit la varsta gradinitei, insa sper sa redevenim mai constienti de aceasta mostenire si Ziua Internationala a Iei sa fie un inceput promitator.
Update:
Am gasit in Cotidianul o trecere in revista a purtarii iei, de la costum traditional la element de fashion.
Spor traditional!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
ninadocea
Mulţumesc pentru link, mare plăcere mi-a făcut să parcurg articolul. 🙂
Mi-a sărit în ochi costumul miresei din Ucraina, cu acele cusături de la baza gâtului, ce imită foarte bine accesoriile acelea foarte populare de astăzi. Mă refer la acele coliere cu multe pietre care au revenit la modă.
Daniel Botea
Si mie mi-au placut traditiile lor, de-aia le-am si mediatizat. Iar cand am vazut ideea ta cu nunta in costum traditional, am zis ca-i bine sa stii ca nu esti singura care apreciaza acest lucru 😉 Spor!