Eu sunt un blogger preocupat de un stil de viata sanatos si ma bucur sa vad ca un Chef, Enrique Martinez, propune un mic dejun sanatos, plin de antioxidanti.
Dupa ce am absolvit cursul de nutritie si am invatat despre combinatiile alimentare, ridic de multe ori din spranceana pe la emisiunile gen Master Chef. Meniurile propuse si prezentate sunt foarte bune la gust, dar nu la fel de bune pentru sanatate.
Din fericire, la nH Hotels am ocazia sa savurez un mic dejun AntiOX si nu sunt singurul. Sunt pasionat si de sport, astfel ca voi lua micul dejun alaturi de o sportiva, pe care sper s-o recunoasteti in urma interviului.
– Buna Ana-Maria, ce faci?
– Excelent si sper ca si tu la fel. Cum ai dormit?
– Ca la mama acasa, pot spune. Am mai fost la hotel NH Bucharest si de fiecare data m-am simtit excelent.
– Eu fiind bucuresteanca, chiar dorm ca acasa, deci n-am dormit la hotel. Dar am fost la NH Hotel la cateva conferinte pe teme sportive si mi-a placut conceptul lor de eco-meetings si conceptul general bazat pe ecologie, materiale reciclabile si consum redus de energie.
Ma uit la Ana Maria si, vazand cu cata caldura si bucurie vorbeste, imi dau seama ca este la fel in viata „civila”, ca si in viata sportiva.
– Cu ce incepem Ana Maria?
– Pai zic sa incepem cu micul dejun, pentru ca-mi face deja cu ochiul 🙂 Rade.
– Ai mai mancat un breakfast AntiOx?
– Ca si sportiva, pentru mine alimentatia are un rol foarte important, astfel incat sa ma ajute sa fiu in forma si sa-mi revin dupa efortul fizic intens. Dar ce parere ai tu despre antioxidanti?
Ma gandesc daca sa deschid laptop-ul si sa-i arat Anei articolul meu mai vechi cu echilibrul antioxidanti – radicali liberi sau mai bine sa exemplific direct pe meniul AntiOX.
Mai bine ii spun despre CARO. Adica despre Capacitatea de Absorbtie a Radicalilor liberi de Oxigen, care, cu cat este mai mare, cu atat este mai eficace in lupta cu radicalii liberi.
Imi aduc aminte ca in articol, printre factorii care accelereaza formarea de radicali liberi se gaseste si suprasolicitare fizica/psihica. Iar de la antrenorul Anei stiu ca ea este un exemplu pentru mai tinerele colege, depunand la antrenamente un „efort pana la durere”.
Asa ca fac un rezumat si-i spun:
– Stiu ca antioxidantii esentiali sunt vitaminele A, C, E, betacarotenul si coenzima Q10, iar acestia sunt produsi cu ajutorul unor oligoelemente ca zinc, seleniu sau fier, care se gasesc in fructe, legume si plante medicinale, adica in meniul AntiOx.
– Mai stiu ca Rodia si Mangostanul au un indice CARO ridicat, adica sunt foarte bune in lupta contra radicalilor liberi. Dar in general toate fructele si legumele proaspete au un aport antioxidant remarcabil.
Dar pentru ca am vazut ca in meniul AntiOX isi fac loc si acizi grasi Omega 3, hai sa vorbim si despre ei.
Atat Omega-3 cat si Omega-6 sunt acizi grasi esentiali buni pentru organism. Neputand fi sintetizati de organismul nostru, acizii grasi Omega-3 si Omega-6 se asimileaza din alimentatie.
Stilul actual de alimentatie ne „indoapa” cu prea mult Omega-6 in comparatie cu Omega-3. Raportul ideal Omega-3 / Omega-6 ar fi 1/4, insa este 1/10 sau chiar mai rau, 1/20.
Pentru a reechilibra raportul Omega-3 / Omega-6 se recomanda:
- consumul alimentelor bogate in Omega-3 (peste, ulei de peste, nuci etc.)
- reducerea consumului de carne de la animale hranite industrial
- cresterea consumului de carne de la animale hranite cu iarba si consumului de peste
- reducerea consumului de uleiuri vegetale bogate in Omega-6 (ulei de floarea soarelui de exemplu).
- reducerea consumului de alimente procesate (fast-food, mezeluri etc.)
– Ma bucur sa vad ca micul dejun AntiOx respecta aceste reguli, inchei eu triumfator 🙂
– Bravo maestre, spune Ana Maria, chiar te pasioneaza stilul de viata sanatos. Dar ziceai ca esti pasionat si de sport, aici sa te vad, ca esti pe terenul meu 🙂 Rade din nou…
– N-am facut sport de performanta, insa fac sport pentru intretinere si relaxare: tenis de masa, basket, fotbal, bowling si alergare sunt cele mai frecvente tipuri de miscare din ultimul timp. Insa stiu mai multe despre sportivii pe care-i admir, asa cum esti tu.
Ana Maria rade si spune:
– Ia sa te vad ce stii 🙂
– Pai stiu ca suntem practic concetateni. Desi tu esti nascuta in Bucuresti, Craiova a fost a doua casa a ta si stiu ca de la 13 ani ai venit sa te antrenezi la Craiova, cu lotul olimpic. Stiu ca in 2007 ai luat Masterul la Facultatea de Educatie Fizica si Sport din Craiova.
In Octombrie 2011 am fost in Sala Primariei Craiova cand ai primit titlul de cetatean de onoare al Municipiului Craiova, alaturi de colegele din echipa de spada si de domnul antrenor Podeanu, care este craiovean.
Mai stiu ca in 2013 ai fost declarata cea mai buna spadasina, ca esti pe primul loc in clasamentul mondial si ca-ti mai lipsesc doar 2 medalii pentru a avea toate medaliile posibile pe care si le-ar dori o campioana.
– Daca tot m-ai lasat cu gura cascata, hai sa mancam ceva din meniul acesta apetisant. Si continuam pe urma.
Isi ia multe fructe, din toate culorile (este important sa consumam toate culorile, deoarece fructele de culori diferite contin si vitamine si minerale diferite). La fel, este important ca la o masa sa avem toate gusturile (sarat, dulce, acru, amar, iute etc.).
Si eu stiu ca la primele ore sunt recomandate vitaminele pentru organism, astfel incat ma bucur din plin de acest mic dejun antioxidant.
Dupa aceasta bomba de antioxidanti si vitamine, discutia revine.
– Ana Maria, stiu ca ti se spune si Branzica. In micul dejun AntiOx am vazut ca este si branza. Cum te impaci cu acest aliment?
– Pot sa spun ca face parte din fiinta mea 🙂 Rade din nou.
– Stiu ca ai avut un moment greu in activitatea sportiva, cand, dupa o acidentare, se punea problema daca vei mai continua sau nu cu sportul de performanta. Nu numai ca ti-ai revenit, dar ai castigat si mai multe medalii dupa. Cum ai reusit?
– In viata este important sa ai familia alaturi de tine, sa fii echilibrat, sa manci ce trebuie si sa strangi din dinti atunci cand iti doresti ceva. Eu mi-am dorit sa ma bucur in cotinuare de spada si am reusit. Ce a fost pana acum este istorie, cu „dovezi in medalii”.
Ma bucur de prezent si astept, sper sa ma bucur si de surprizele viitorului.
– Ana Maria, am vazut ca tu te consideri vorbareata, prietenoasa si nesuferita 🙂 Urmarindu-ti contul de Facebook am apreciat faptul ca ne informezi asupra programului competitiilor, dar si ca-i feliciti si-i incurajezi si pe ceilalti sportivi romani, indiferent ca sunt din scrima, ca Tiberiu Dolniceanu, sau din alte sporturi, ca Simona Halep. Eu cred ca esti nesuferita doar pentru adversarele pe care le intreci.
Rade din nou si zice:
– Ei, am zis sa nu pun numai calitati, ca sunt si eu om. Nimeni nu-i perfect 🙂
– A propos de perfect, intelegi perfectul simplu?
– Dupa atatia ani in Craiova, am ajuns sa fiu ca oltenii: perfecti si simpli :))
Incheiem discutia cu zambetul pe buze, dupa un mic dejun gustos si energizant.
Multumesc Ana Maria Branza pentru ca mi-ai dat ocazia sa purtam aceasta discutie imaginara. Sunt fan declarat Ana Maria Brânză.
Particip cu acest articol la Spring SuperBlog 2014, la proba oferita de www.nh-hotels.com.
Spor(t)!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Sonia
100 🙂
Daniel Botea
🙂 Multumesc, ar fi bine :)) Spor!
Pinky Rainbow
Interesant interviul! Mi-ai facut pofta de branza! 🙂 Bravo!
Daniel Botea
Hai mai, ca am zis doar in treacat de branza. Esti tu pofticioasa 🙂 Spor!