Am fost saptamana trecuta la degustarea de vinuri numita Oltenia In Vie powered by Crama Oprisor.
Crama Oprisor imi era cunoscuta de la un Maiastru Rose. Prima sticla mi-a ramas in memorie, pe retina si pe papilele gustative deoarece am desfacut-o in Delta, cu peste prins de noi si gatit de gazde.
Avand astfel de amintiri am venit cu drag la degustarea propusa de Crama Oprisor, iar asteptarile mele au fost depasite.
Am intalnit cativa cunoscuti, Nicky (multumesc pentru invitatie) si Jikki, pe Iulian si Alin i-am cunoscut acolo, apoi am inceput sa cunoastem gama Caloian pusa la dispozitie de Nicolae Lintu, Regional Sales Manager Crama Oprisor.
Ne-a povestit la inceput cum s-a dezvoltat Crama Oprisor, de la primul butuc plantat in 2000 si pana la distributia prin Retail, Horeca sau Arte si Vin. Toate vinurile gustate au fost seci, colectia Caloian, de la alb, trecand prin rose si ajungand la vinuri rosii.
Nicolae Lintu ne-a povestit si despre cateva editii limitate de la Oprisor, gen ISPITA si despre conceptul Oltenia profunda, care sta la baza vinurilor din colectiile Maiastru, Caloian, Rusalca, Dragaica si Smerenie.
Am mai vorbit despre mancare si vinuri, iar pe vechiul site al Cramei Oprisor am gasit o imperechere a vinurilor cu condimentele.
Am ajuns inevitabil si la temperatura la care se bea vinul si la faptul ca temperatura camerei in vremea romanilor insemna 14-15 grade Celsius, nu 18-21 cum se poate intelege azi. Astfel, un vin rosu se tine la maxim 16 grade Celsius inainte de masa, un rose poate fi tinut la 5-6 grade iar un vin alb pana la 12 grade Celsius.
Am vorbit si despre vinificarea in alb, care se refera la faptul ca se foloseste doar pulpa boabelor de struguri, fara coaja. Culoarea vinurilor rose depinde de timpul de contact dintre pulpa si coaja boabelor de strugure.
Dupa ce-am degustat vreo 7-8 vinuri din colectia Caloian, maestrul Nicolae Lintu ne-a dat un „sfat de reveneala” in caz ca avem o seara mai grea, cu vinuri rosii. Este o treaba care tine de chimie si de echilibrare, astfel incat se recomanda 1/3 dintr-un pahar de vin alb sau 1/2 dintr-un pahar cu bere. Stiu vorba „berea dupa vin este un chin”, dar voi incerca cu prima ocazie. La degustare am incheiat cu un strop de vin alb dupa ultimele pahare de vin rosu si a functionat bine 🙂
Am vorbit si despre pretul vinului, care are legatura cu productia la hectar si cu acumularile strugurilor, dar si cu ambalajul. Ne vom mai intalni la astfel de degustari, dar pana atunci va las cu imagini de la Oltenia In Vie 1 si cu intalnirea mea cu Maiastrul Rose de Oprisor.
Spor divin!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Mircea B
Bun pestele prins de noi dar si vinul a fost pe masura. Traiasca Delta !
Daniel Botea
Traiasca!
Mirela Coman
Sa ma chemati si pe mine.Am lucrat in vinurile premium si abia astept sa vad evenimente frumoase in Craiova.
Daniel Botea
Pai eu am fost doar in calitate de invitat, dar organizatorul sper sa citeasca comentariile, pentru ca si Sergiu si-a declarat intentia de participare. Spor!
ralu ka
Sa incerc si eu sfatul de reveneala, dar mi se pare ca omoara papilele gustative.
Daniel Botea
Sa stii ca la mine a mers. Dupa ce am degistat vreo 7-8 vinuri diferite, dintre care ultimele rosii, am baut o gura de vin alb. Probabil a mers echilibrarea, deoarece pe la 22:20 m-am apucat (de la zero) de scris pentru proba asiatica. Am pus in platforma pe la 23:50, n-am mai avut timp sa corectez, structurez etc. Am luat 90, deci a functionat 🙂