Dimitrie Gerota si Ecorseul lui Brancusi

 

Dimitrie Gerota si Ecorseul lui Brancusi
Atunci cand am descris vizita bloggerilor la Muzeul de Arta, am vorbit despre cateva opere din Cabinetul Brancusi, dar nu le-am amintit pe toate.

 

Ei bine, primul exponat care-ti sare-n ochi atunci cand vizitezi Cabinetul Brancusi este un material didactic realizat din gips colorat, care reprezinta muschii corpului uman, cunoscut si sub numele de „Ecorseul lui Brancusi” sau „Jupuitul”.

Va invit sa descoperim istoria acestei lucrari.

Daca ati fost vreodata pe Strada Doctor Dimitrie Gerota, trebuie sa stiti ca este un craiovean considerat a fi unul dintre intemeietorii medicinii romanesti, alaturi de Carol Davila.

 

Dimitrie Gerota a fost primul radiolog din Romania, dar a studiat si urologia, fiind primul care a descris fascia perirenala, care este denumita azi fascia Gerota. A inventat o metoda de injectare a vaselor limfatice cunoscuta drept Metoda Gerota.

 

Dimitrie Gerota a predat anatomia la Scoala Nationala de Arte Frumoase de la Bucuresti, unde l-a avut student pe Constantin Brancusi. Din intalnirea celor 2 olteni geniali a rezultat „Ecorseul lui Brancusi”, care poate fi admirat la Muzeul de Arta Craiova.

Spor vizitator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.