Cursuri de prim ajutor la Caravana SMURD Craiova

V-am spus despre Caravana SMURD la Craiova pe 19 si 20 Noiembrie pe Esplanada Teatrului National. Dupa ce am participat la cursuri de prim ajutor in cadrul centrului mobil SMURD, va mai spun doar atat: Nu le ratati!

Caravana SMURD la Craiova

De ce sa mergeti la cursuri de prim ajutor

In primul rand pentru ca aflati informatii vitale pentru a supravietui in cazuri de urgenta. Cursuri de prim ajutor si informatii despre modalitatile de actiune in caz de cutremur, inundatii, incendii sau accidente. Iar daca voi nu sunteti afectati, puteti sa salvati viata celorlalti.

participanti la Caravana SMURD

Ce inveti la Caravana SMURD

In prima parte am urmarit mai multe videoclipuri despre ajutorul in caz de urgenta.

video cursuri de prim ajutor

La arsuri am inteles ca trebuie aplicata apa rece pana cand se raceste pielea, apoi se aplica fase sterile.

O arsura pe 10% din suprafata corpului este deja grava. O arsura ce cuprinde mai mult de 20% este foarte grava cu riscuri pentru supravietuire.

Ca sa ne dam seama despre suprafata afectata, am aflat cateva detalii. Capul reprezinta 9% din suprafata corpului. Toracele reprezinta 18% fata si 18% spatele, deci 36% din suprafata corpului. Membrele superioare inseamna 9% + 9%, adica 18% din suptafata corpului. Membrele inferioare reprezinta 18% + 18%, 36% din suprafata corporala.

Am aflat si despre stingatoare, care sunt bune doar pentru inceputurile de incendiu. Cand incendiul s-a extins, nici macar mai multe stingatoare nu pot face fata.

In cazul cutremurelor este bine sa ai deja stabilit locul din casa in care te vei adaposti. Un rucsac de urgenta cu radio, acumulatori, lanterna, medicamente si apa trebuie sa fie la indemana.

In cazul in care accidentatul este in stop cardio-respirator, resuscitarea se face pe un plan dur, nu in pat. Compresiunile pentru resuscitare trebuie facute cu forta, astfel incat sa aiba o adancime de 4-5 cm.

Caravana SMURD si apelurile la 112

Am aflat cu mahnire ca in Romania 75% din apelurile la 112 sunt false. Nu neaparat farse, dar informatiile furnizate sunt false. Din pacate, in cazul accidentelor grave, la fiecare minut scurs sansele de supravietuire scad cu 10% 🙁

Atunci cand sunam la 112 este foarte important sa dam informatiile cerute de dispeceri. In functie de informatiile primite, dispecerii trimit spre accident o ambulanta de tip B sau una de tip C. Ambulanta de tip B are 3 paramedici, dintre care unul este soferul. Ambulanta tip C are 1 medic si 1 asistent specializati in urgente si 2 paramedici, din care 1 este soferul. O ambulanta trimisa gresit inseamna timp pierdut pentru alte situatii de urgenta.

In caz de accident auto, nu trebuie sa repunem masina pe roate in orice situatie. Doar daca este fum si pericol iminent de incendiu se scot victimele cu forta. Altfel, e posibil sa facem mai mult rau decat bine. In astfel de cazuri in primul rand se apeleaza 112 si se dau informatii cat mai detaliate.

Caravana SMURD si partea practica

Aceste informatii le-am aflat in partea practica a cursului de prim ajutor de la Caravana SMURD.

Tot aici am aflat cum se face resuscitarea in caz de stop cardio-respirator.

Ati vazut in timpul meciurilor de fotbal jucatori comotionati sunt intorsi pe o parte? Azi am aflat de ce si mai ales cum se procedeaza.

Dupa resuscitare persoana accidentata poate vomita, tusi etc. iar culcata pe spate se poate ineca. De-asta se intorc cei cazuti pe o parte iar manevra se face astfel

Am invatat si cum trebuie actionat in cazul accidentelor relativ usoare, gen inecare cu mancare.

In cazul bebelusilor interventia este un pic diferita.

Caravana SMURD Craiova la 10:00, 12:00, 14:00 si 16:00

Cursurile de prim ajutor de la Caravana SMURD sunt disponibile in cele 4 intervale orare pe 19 si 20 Noiembrie.

La ora 10:00 nu erau multe persoane interesate dar m-am bucurat sa vad si copii printre participanti.

participanti la cursurile de prima ajutor

 

 

Acestia au primit din partea organizatorilor diplomen de „mici pompieri”.

diploma de mini pompier

Ba chiar au exersat manevrele de resuscitare pe manechinul pus la dispozitie. Este o initiativa excelenta si cred ca astfel de cursuri de prim ajutor ar trebui predate si-n scoli.

exersare manevre de resuscitare

Pana atunci va las cu imagini de la Caravana SMURD la Craiova. Va invit sa participati la stfel de cursuri de prim ajutor la centrul mobil SMURD.

Spor participator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.