Centrul de Limba si Cultura Poloneza din Craiova

Au fost atatea evenimente organizate de Centrul Cultural Polonez in Craiova incat imi e greu sa aleg doar unul. In 3 ani au fost multe ocazii dar am ales sa povestesc despre 3 evenimente care au legatura cu cultura poloneza. Si cu Romania 🙂

Centrul de Limba si Cultura Poloneza din Craiova

Daca si tu esti interesat de evenimentele poloneze din Craiova, te invita sa dai Like paginii de Facebook. Asa vei primi informatii despre activitatile din Craiova si vei alege la care sa participi.

1 Decembrie la Centrul Cultural Polonez din Craiova

Prima data vreau sa amintesc evenimentul in care bloggerii craioveni au venit la Centrul Cultural Polonez. Am sarbatorit impreuna 1 Decembrie 2014 cu mancare traditionala romaneasca si vodka poloneza. De atunci Magdalena Filary, coordonatoarea Centrului Cultural Polonez a fost la mai multe evenimente alaturi de bloggerii craioveni.

Magdalena Filary - Centrul Cultural Polonez din Craiova

Intre timp intalnirea de 1 Decembrie a devenit o traditie printre blogolteni si ne pregatim de editia a treia.

1 Decembrie la Centrul Cultural Polonez

Cultura Poloneza sarbatorita la Craiova

La fiecare dintre sarbatorile dedicate Poloniei am mai invatat ceva despre cultura poloneza. Si anul acesta am sarbatorit pe 11 Noiembrie Ziua Independentei Poloniei. In fiecare an sarbatoarea imbraca alte forme culturale iar Polonia este reprezentata la nivel inalt. Tocmai din acest motiv mi-a ramas lipita de inima Ziua Poloniei sarbatorita in 2015. Este putin spus Ziua Poloniei, deoarece a fost o intreaga saptamana dedicata Poloniei.

Saptamana Poloniei la Europa Season a culminat cu receptia oferita de Ambasadorul Poloniei la Muzeul de Arta Craiova.

receptie de Ziua Poloniei

Adica exact in locul in care Presedintele Poloniei, Ignacy Mościcki si pe Maresalul Edward Rydź-Śmigły au fost gazduiti in timpul razboiului. Pentru cei care nu stiu, Romania a fost gazda refugiatilor polonezi in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

Serile de film polonez de la Craiova

Pentru ca tot am adus vorba de razboi, m-a impresionat filmul Pianistul, vazut la Centrul Cultural Polonez. Mi-au placut toate filmele poloneze vizionate la Centru, dar acesta m-a rascolit.

Am inteles mai bine dramele prin care a trecut poporul polonez in timpul razboiului. Pianistul este un film despre cultura, despre supravietuire si despre ororile razboiului.

A propos de filme, Joi, 24 Noiembrie, de la ora 19:00 suntem invitati din nou la o seara de film polonez. De data aceasta este vorba despre comedie romantica Niciodata in viata.
Niciodata in viata

Cu ce ramanem dupa evenimentele poloneze la Craiova

Am ramas cu o mare admiratie si cu o curiozitate care m-a indreptat spre cursurile de limba poloneza. Da, la Centrul Cultural Polonez se fac saptamanal cursuri de limba poloneza. Cursurile sunt gratuite si in afara de limba poloneza invatam multe lucruri despre Polonia. De fapt, cred ca Polonia poate fi descoperita cel mai bine invatandu-i limba si intelegandu-i cultura.

Dupa acesta initiere cred ca o excursie in Polonia are infinit mai mult de dezvaluit. Sper sa facem aceasta excursie alaturi de bloggerii craioveni care vin la cursuri sau la evenimente. Ar fi o incununare perfecta a actiunilor incepute la Centrul de Limba si Culura Poloneza din Craiova.

A propos, bloggerii craioveni au ocazia sa-si imbogateasca informatiile despre Polonia participand la concursul lansat de Centrul Cultural din Craiova.

Spor descoperitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.