Zilele Europene ale Operei sarbatorite la Craiova

Opera Romana Craiova sarbatoreste Zilele Europene ale Operei, ocazie cu care ne invita sa dam frau liber amintirilor.

Zilele Europene ale Operei

Cred ca prima data am fost la Opera cu clasa ­čÖé Pai da, pe vremea mea se mai faceau astfel de excursii culturale la film, teatru sau opera. Evidemment ca nu-mi mai amintesc piesa dar m-au fascinat costumele si atmosfera. Cred totusi ca a fost spectacolul La Calul Balan.

Prin 2006 am fost la Opera din Budapesta, La Traviata, daca nu ma insel. In italiana, cu subtitrare in limba maghiara, intr-o cladire impresionanta, mi-a placut chiar daca n-am inteles mare lucru. Ei, exact aici vream sa ajung.

Opera mi se pare o incununare a tuturor artelor. Auzi muzica, urmaresti dansul, te impresioneaza corul sau interpretarile solo, jocul actorilor si costumele dau stralucire iar decorurile te transpun in atmosfera.

Este un spectacol al mai multor spectacole in acelasi timp si-n acelasi loc. Asta as spune cuiva care n-a fost niciodata la opera. Iti place teatrul? Gasesti in spectacolul de opera. Iti place filarmonica? Tot acolo o gasesti. Iti place baletul sau dansul? Le gasesti si pe ele la opera. Iti plac interpretii si costumele?

Ai ajuns unde trebuie. Evident, este un spectacol mai complicat decat partile componente, dar cu atat mai frumos.

Am fost la multe spectacole de opera si n-as putea spune ca mi-a displacut vreunul. Dimpotriva, unul mai frumos ca altul, fiecare cu specificul sau.

Am retinut insa Procesul, o coproductie internationala Music Theatre Wales, Royal Opera London, Theater Magdeburg si Scottish Opera, dupa opera lui Kafka. Si daca la toate celelalte mi-au ramas in minte atmosfera si costumele, la acest spectacol m-au fascinat luminile, umbrele si decorul minimal.

Zilele Europene ale Operei

Am pus in opera aceasta incursiune in memorie deoarece in perioada 5-14 Mai 2017 sunt sarbatorite Zilele Europene ale Operei. Evident ca Opera Romana Craiova este parte a acestei sarbatori si ne invita sa ne spunem gandurile despre opera.

Daca ai blog si esti craiovean (sau ajungi in Craiova), ai sansa sa castigi o invitatie dubla la un spectacol. Plus o invitatie la o repetitie generala a unui spectacol la alegere pana la finalul stagiunii, ca sa simti mai bine opera.

Te invit sa participi la campania Blogal Initiative Craiova si sa-ti pui in opera gandurile ­čÖé

Spor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.