Evenimentul Branzeturi cum se cuVin #17 s-a desfasurat la Crama Marmara si a consemnat cateva premiere. Am degustat vinurile Premium de la Crama Budureasca, DOC Dealu Mare, cu multe medalii si 2 noutati: Fume si Shiraz.
Branzeturi cum se cuVin #17 cu Crama Budureasca
Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro si-au propus sa descopere pe rand tainele vinurilor, branzeturilor si ale pairingului culinar. De data aceasta vinurile de la Crama Budureasca s-au asociat cum se cuvine cu branzeturile Delaco.
Am avut mai intai un Sauvignon Blanc alaturi de Mozzarella si busuioc. Un vin clasic, o combinatie clasica si un gust de clasa pentru vinul care a luat medalie de aur la Mondial de Bruxelles 2016 (pentru recolta 2015).
A doua combinatie propusa a fost Fume sec cu Emmentaler si struguri albi. Nu mai bausem pana acum Fume si am aflat ca este un cupaj de Chardonnay 33%, Sauvignon Blanc 34%, Pinot Gris 33%.
Numele cupajului vine de la aromele asemanatoare cu fumul, imprumutate de butoiul de stejar in care a fermentat vinul.
Si acest vin (recolta din 2015) a primit o medalie de aur la Decanter World Wide Awards 2016.
A urmat un rosé sec, obtinut din Cabernet Sauvignon, asociat cu Brie au bleu si covrigei frageziti cu vin. Ceva divin 🙂
Pentru cei care inca nu sunt obisnuiti cu branzeturile cu mucegai albastru, Brie au bleu face o trecere fina de la branzeturile cremoase, cu mucegai alb, la cele cu „sange albastru”.
Dar cel mai mult mi-a placut ultima combinatie, Shiraz sec alaturi de Danish Blu (branza cu mucegai albastru) si nuci Pecan.
Shiraz cu Danish Blu, o implinire
M-am indragostit de Shiraz in Grecia, cand l-am degustat prima data. In Romania este un soi mai rar, dar pana la urma ne-am intalnit la Revino. Urmarea a fost ca shirazul de Budureasca a fost o premiera pentru participantii la degustarile Branzeturi cum se cuVin.
Gustul este superb, 30% din el fiind maturat 5 luni in butoaie de stejar american. Acest proces ii asigura nuante placute de condimente si o aroma de coacaze negre. Iar asocierea cu Danish Blu a fost perfecta, aceasta fiind combinatia mea preferata.
Dupa cum se vede din urnele de vot toate combinatiile au avut fanii lor, insa ultima a fost cea mai apreciata.
Nuantele usoare de condimente negre din vin au fost completate perfect de gustul usor picat de la Danish Blu. Cum as caracteriza in 3 cuvinte asocierea Shiraz – Danish Blu? Vinul a fost o regasire, branza o minune iar combinatia o implinire.
Crama Budureasca si Delaco in Crama Marmara
Evenimentul a avut loc in crama restaurantului Marmara.
Vinurile de la Crama Budureasca au fost povestite de somelierul George Ignat.
Si dupa cum se vede din imagine, povestile lui George ne-au cam captivat.
Alin Sintimbrean s-a ocupat de descrierea branzeturilor si a asocierilor culinare.
Iar eu am prezentat perechile, ca sa stie lumea ce voteaza 🙂
Unii dintre participanti au plecat imediat dupa vot (deh, copii mici acasa) si cand ne-am adus aminte de fotografia de grup eram mai rarefiati 🙂
Dar mai multe imagini cu toti participantii gasiti in albumul de la degustare.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei