Je suis Pelerin! Pot sa o spun cu accent pe vin dupa degustarea #54 din seria Branzeturi cum se cuvin.
Pelerin la Branzeturi cum se cuVin
Numele gamei Pelerin are legatura cu posibilitatile de cazare pe care Domeniul Dragasi le ofera pelerinilor din Dealurile Dragasanilor.
Exista 7 camere duble, din care 5 in Casa Pelerinului si 2 deasupra cramei Dragasi. Pretul unei camere duble este 1000 lei/noapte si include micul dejun si pranzul.
In curand va fi gata si spatiul SPA, pana atunci gazdele va asteapta cu cine gastronomice, wine pairing si tur de crama.
Am aflat aceste detalii de la Alina Busu, directorul comercial al Domeniului Dragasi.
Am facut echipa impreuna cu ea la prezentarea vinurilor si branzeturilor de la degustare.
Alina ne-a povestit despre crama si vinuri, iar eu am detaliat despre branzeturi si criteriile de asociere cu vinurile de Dragasi.
Nu este prima data cand degustam la Craiova vinurile Domeniului Dragasi, ci suntem la a treia experienta. Dar iata care au fost perechile branza-vin de la Branzeturi cum se cuVin #54:
- Aperifrais Ile de France + Pelerin Cuvée Blanc,
- Camembert Ile de France + Pelerin Sublim Fumé,
- Emmentaler Delaco + Pelerin Rosé,
- British Cheddar Delaco D’Exceptie + Pelerin Ramato,
- Grana Padano Delaco D’Exceptie + Arhon Cabernet Franc 2017.
In imagini este o mica neconcordanta la rose, in sensul ca initial ziceam sa asociem vinul rose cu British Cheddar. Insa afland ca Ramato este mai gastronomic, am asociat pana la urma Rose-ul cu Emmentaler si Ramato cu British Cheddar.
S-au potrivit bine si Ramato cu Annatto. Daca va intrebati de unde vine culoarea specifica branzeturilor Cheddar, Annatto este un colorant natural obtinut din semintele fructului de Achiote.
Insa perechea mea preferata a fost cu totul alta, chiar daca la rose am dat noroc 🙂
Sauvignon Blanc Fume si Camembert
Domeniul Dragasi are doar 4 soiuri de struguri in plantatie (Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Merlot si Cabernet Franc), insa le combina cu mare maiestrie.
De exemplu Pinot Gris este folosit atat in Cuvee Blanc, dar si pentru Ramato, o metoda prin care din strugurele alb lasat la macerat mai multe zile pe pielita se ajunge la o culoare roz.
Alt exemplu este Cabernet Franc, din care alta data am baut si rose. Insa acum cel mai mult mi-a placut Sauvignon Blanc Fume.
Nu sunt mare fan Sauvignon Blanc, mai degraba prefer Chardonnay dintre vinurile albe. Si mai mult imi plac vinurile albe din soiuri locale: Cramposie, Zghihara, Mustoasa de Maderat, Golia si lista poate continua.
Spuneam ca prefer Chardonnay deoarece de multe ori vine in varianta baricata si are un corp mai pe placul meu. Ei bine, la Dragasi au indraznit sa matureze un Sauvignon Blanc DOC-CMD.
Notele de soc uscat s-au completat cu unele de fum, de la baricul afumat in care vinul a stat la maturat 3 luni.
A iesit o licoare de 13,7% vol. alc., care a mai pierdut din nota de soc si din aciditate, dar care pluseaza la gust si persistenta aromatica. Adica exact pe gustul meu 🙂
Vinul a fost imbuteliat in editie limitata de 1330 sticle. Nu m-am limitat sa-l asociez doar cu Camembert, unde s-a potrivit cu aroma de ciuperci a branzei.
L-am incercat si cu Aperifrais, unde astrele s-au aliniat pe linia condimentelor din crema de branza.
Insa prima optiune a fost Camembert, o branza cremoasa cu mucegai alb, specifica Frantei. la fel ca soiul Sauvignon Blanc.
Daca ar fi sa descriu in 3 cuvinte combinatia branza-vin, branza este delicata, vinul este divin, iar rezultatul asocierii chiar sublim.
Sa mai spun ca vinul s-a potrivit la mare arta cu acest somon cu piure si sparanghel de la C House Milano?
Cum a fost la Branzeturi cum se cuVin #45
Ca de fiecare data am degustat pe rand vinul, apoi branza asociata si nu in ultimul rand vinul si branza impreuna. Si tot asa de 5 ori 🙂
Pe parcursul evenimentului participantii au avut posibilitatea sa puna intrebari despre crama, vinuri, branzeturi sau asocieri.
La final am facut o tragere la sorti, fiecare participant votand combinatia branza-vin care i-a placut cel mai mult.
Este si un feed-back pentru crame, dar si o modalitate prin care norocosii pleaca acasa cu vinul si branza din combinatia preferata.
Dupa tragerea la sorti am facut si poza de grup cu cei care au ramas pana la sfarsit.
Pana data viitoare va las cu pozele de la degustare si cu observatia ca a fost un eveniment cu vinuri oltenesti si branzeturi internationale, asortate la participare. Pai da, am avut printre invitati 2 polonezi, 1 luxemburghez si 1 portughez. Ii ghiciti in imagini?
Hai noroc! Na zdrowie! Cheers! A votre sante! Saúde!
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei