Ziua Independentei Poloniei sarbatorita si-n 2017 la Craiova

Nu este prima data cand sarbatorim la Craiova Ziua Independentei Poloniei. Pe 11 Noiembrie se sarbatoreste Independenta Poloniei (redobandita in 1918 dupa 123 de ani in care tara fusese impartita intre Austro-Ungaria, Rusia si Prusia).

Narodowe Święto Niepodległości se sarbatoreste pe 11 Noiembrie dar nu este singura sarbatoare nationala a Poloniei. Si pe 3 Mai se sarbatoreste Ziua Nationala a Poloniei, reprezentand Ziua Constitutiei care a fost adoptata pe 3 Mai 1791.

Polonia si Romania impreuna in istorie

Daca stam sa ne gandim, tot in 1918 (1 Decembrie) s-a faurit Romania Mare, pe vremea Monarhiei. Iar 10 Mai era considerata Ziua Regelui si Ziua Nationala a Regatului Romaniei.

Ziua Independentei Poloniei

Polonezii n-au uitat ca in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial in Romania au fost gazduiti refugiatii polonezi. Iar la Craiova au fost primiti ca acasa presedintele Ignacy Mościcki si Maresalul Edward Rydź-Śmigły.

Ziua Independentei Poloniei la Craiova

Am sarbatorit prima data Ziua Independenti Poloniei in 2015, cand o intreaga saptamana a fost dedicata Poloniei. Dupa o expozitie a parcurilor din Polonia si un concert extraordinar, a urma o receptie oferita de noul Ambasador al Poloniei in Romania, Marcin Wilczek.

receptie de Ziua Poloniei

In 2016 am sarbatorit Ziua Independentei Poloniei cu o expozitie de afis teatral polonez si un spectacol superb la Teatrul Colibri. Si din nou ne-am bucurat de prezenta la Craiova a Ambasadorului Poloniei in Romania

In 2017 trebuia sa fie ceva diferit si a fost un impresionant eveniment militar.

Piata Prefecturii POLTENIA

Parada si expozitie de tehnica militara

Profitand de prezenta militarilor polonezi din Brigada Multinationala NATO de la Craiova, Ziua Independenti Poloniei din 2017 a inceput sarbatoarea inca de azi, cu fast militar.

Brigada multinationala NATO la Craiova

Bineinteles ca nici de aceasta data n-a lipsit Excelenta Sa, Domnul Marcin Wilczek, Ambasadorul Poloniei in Romania.

Soldatii polonezi si romani au fost decorati cu ocazia Zilei Independentei Poloniei iar intreb evenimentul a fost sustinut bilingv, polonez si roman.

Ambsadorul Poloniei in Romania

Au fost si comenzi in limba engleza adresate soldatilor din brigada multinationala. Si daca pe vremea razboiului, refugiatii polonezi se intelegeau cu romanii in limba franceza, azi romanii si polonezii se inteleg in cadrul NATO in limba engleza.

Evenimentul festiv s-a incheiat cu defilarea militarilor polonezi si romani.

Fundalul sonor a fost asigurat de Fanfara Garnizoanei Craiova care s-a retras pe ritmuri muzicale in aplauzele celor prezenti.

retragerea fanfarei

Mai multi prieteni polonezi la Craiova

In afara de Ambasadorul Poloniei, devenit un prieten al Craiovei, am avut ocazia sa intalnim si alti polonezi cu care ne-am imprietenit in Banie.

Anna Gartych

Cu Anna ne-am intalnit la o alergare caritabila in Parcul Romanescu, alaturi de o alta prietena poloneza Magdalena Filary, coordonatoarea Centrului Cultural Polonez din Craiova.

Azi Anna Gartych s-a ocupat de traducerea in limba poloneza si de povestirea sarbatorilor si cantecelor patriotice poloneze

Bineinteles ca n-am ratat ocazia sa mai facem o fotografie de grup blogosferic.

poza de grup POLTENIA

Dupa parada militara a urmat o expozitie de echipament militar in Piata Mihai Viteazul din Craiova.

expozitie de echipament militar

Ocazia cu care am mai facut o poza made in Poltenia 🙂

poza blogosferica made in Poltenia

In concluzie a fost un eveniment impresionant cu care a inceput sarbatoarea Zilei Independentei Poloniei. Pana maine, pe 11 Noiembrie va las cu mai multe imagini de la parada de azi.

La Multi Ani Polonia! La Multi Ani prietenilor polonezi!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.