Cetatenia digitala – hiperconectivitatea online, pro si contra

De cand s-au involburat apele pe Facebook dupa scandalul Cambridge Analytica, lumea a devenit mai atenta la datele personale de pe net. Ei bine, datele personale au fost doar unul dintre subiectele abordate de Cetatenia digitala.

Cetatenia digitala

Cetatenia digitala. Drepturi si responsabilitati pe Internet privind datele personale

Sub numele complet „Cetatenia digitala. Drepturi si responsabilitati pe Internet privind datele personale”, este o initiativa a Organizatiei Salvati Copiii Romania, lansata cu ocazia Zilei Internationale a Sigurantei pe Internet.

Initiativa se desfasoara in cadrul programului Ora pe Net si face parte din niscarea globala INSAFE – reteaua internationala a Centrelor Nationale „Better Internet for Kids”.

Ora de Net (Safer Internet) este un program sprijinit de Comisia Europeana, având ca obiectiv comun promovarea utilizarii în conditii de mai mare siguranta a Internet-ului si a noilor tehnologii online de catre copii.

Pentru a participa la acest program-concurs, Colegiul National Carol I a organizat un eveniment la Biblioteca Judeteana Alexandru si Aristia Aman. „BIBLIOTECA VIE – Datele cu
caracter personal si viata privata în era digitala. Hiperconectivitatea Online – Pro si Contra” a adus impreuna elevii si profesionistii.

Politia Romana

Au fost prezenti Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Dolj, Inspectoratul de Politie Judetean Dolj, Centrul de Prevenire, Evaluare si Consilie Antidrog Dolj, Brigada de Combaterea a Criminalității Organizate, Directia Judeteana de Sanatate Dolj, Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Dolj, Muzeul Olteniei, specialisti in IT si O.N.G. –uri din Craiova.

Bineinteles si organizatorii, elevii clasei a XI-a D de la Colegiul National CAROL I, coordonati de doamna diriginte Carmen Georgescu – Bartagui.

echipa

Prin intrebari, exemple proprii, materiale video si interactivitate, fiecare dintre cei prezenti a inteles mai bine provocarile pe care le aduce cetatenia digitala.

Ce le-as fi spus daca as fi participat la Cetatenia Digitala

Am primit invitatie la eveniment dar fiind in timpul programului de lucru, mi-a fost imposibil sa fiu si offline la eveniment. Am urmarit insa „urmele” online.

Daca as fi fost in sala, as fi facut o balanta intre bune si rele pe internet. Cu alte ocazii, la evenimente pe care le-am organizat pentru liceeni sau la care am fost invitat, am pus accentul pe partea pozitiva a prezentei online.

La Craiova2Online le-am spus liceenilor in cadrul Saptamanii Altfle despre avantajele online-ului si ale blogului.

Cand am fost speaker la BookLand, i-am avertizat pe liceeni ca prezenta online spune multe despre personalitatea lor.

Acum, avand in vedere si partea mai putin placuta a prezentei online, as fi pus accentul pe astfel de sfaturi.

Un studiu realizat de Organizatia Salvati Copiii a vorbit desore informatiile furnizate de copii pe retele de socializare sunt:

  • poze în care se distinge clar fata copilului (81%),
  • numele de familie (61%),
  • numele scolii la care învata (59%),
  • vârsta (47%).

Mai mult, 16% dintre copii afirma ca au publicat pe profilul lor adresa de acasa si 10% numarul de telefon.

In anul 2017, 327 cazuri din 1067 au implicat folosirea neadecvata a datelor personale, ducând la situatii de cyberbullying, sexting si afectare a confidentialitatii si reputatiei online.

A propos de cetatenia digitala, pentru ca as fi avut la indemana tehnologia, i-as fi pus pe participanti sa-si verifice setarile profilului de Facebook.

Avantajul de a fi citizen online este ca oricine poate face aceste setari, chiar daca n-a fost la Cetatenia Digitala.

Spor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.