La Dolju-n bucate de la Casa Universitarilor au fost bune toate

Tot in recuperari dupa handbal european si blog meet craiovean, continuam cu mancare buna 🙂 Ieri am ajuns in sfarsit la Dolju-n bucate.

Dolju-n bucate la Casa Universitarilor

M-am mai intersectat cu mini-standuri Dolju-n bucate pe la MultiCultural Day, Alaiul Datinilor sau Festivalul Zaibarului si Prazului la Bailesti.

Dar la un eveniment exclusiv Dolju-n bucate inca nu reusisem sa ajung. Ba ore nepotrivite, ba eram plecat din Craiova, cert este ca acum a fost prima data.

Dolju-n bucate la Casa Universitarilor

M-am bucurat sa vad ca atmosfera de sarbatoare s-a bazat pe „ingrediente” traditionale. Pe langa mancare traditionala, bucuria momentului a fost intregita de covoare oltenesti si de jocuri populare.

Covorul Oltenesc la Dolju-n bucate

In gradina Casei Universitarilor si-au gasit loc bucate traditionale din Bârca, Bratovoesti, Calafat, Dăbuleni, Grecesti-Cernătesti, Izvoare, Mischii, Plenita si Urzicuta.

Casa Universitarilor

Pe langa voluntarii din aceste localitati am salutat prezenta asociatiilor studentesti si a Asociatiei Vlahilor din Bulgaria.

Dolju-n bucate

La Dolju-n bucate au fost bune toate dar unele mai bune ca altele 🙂

Mi-a placut foarte mult faptul ca erau marcate numele preparatelor si localitatea in care era preparate.

Dolju-n bucate la Mischii

Pe langa „raci”, am mai adaugat in dictionarul culinar „papusi de dragavei cu usturoi”, „vărzări”, „paine cu ceapa”, „turta de malai”, „zăbic” si „sirop de menta”.

Am mancat si raci, care sunt preferatii mei in ambele variante (uscati la cuptor sau in sos). Dar anul asta vedeta a fost turta de malai.

turta de malai de la Mischii

La masa traditionala din Mischii am gasit turta de malai si mi-am amintit ca am mai mancat asa ceva in copilarie. Am gustat si… era chiar gustul copilariei.

Langa turta se gasea si „zăbic”, un amestec de jumari, carnati si altele, tocmai bune de inceput o dimineata de iarna.

zabic de Mischii

Cum suntem in vreme de primavara-vara, am prefrat turta de malai cu branza si ceapa verde. Pffff, curcubeu pe cerul gurii.

Tot de la Mischii am baut traditionala socata dar si ceva nou, un sirop de menta.

Mi-a placut foarte mult si ciorba de legume acrita cu corcoduse. Am gustat si paine cu ceapa sau rulada cu spanac la standul Centrului Creatiei Populare.

ciorba de legume acrita cu corcoduse

Sa nu credeti ca am mancat ca la Miercurea fara carne 🙂 Ieri a fost Marti, asa ca m-am dedat si la sarmale. Ca la noi, invelite in foi de varza dar si-n foi de vita de vie, de la Asociatia Studentilor Basarabeni.

Iar de la Dabuleni am mancat peste uscat, pe fir insirat.

peste uscat

Ar fi mers si-un vin, mai ales ca am vazut un Cabernet Sauvignon de Cricova. Dar cum eram cu masina, m-am abtinut. Nu insa si de la fotografii 🙂

Izvoare la Dolju-n bucate

Aici sunt gospodinele de la Izvoare, de la care am mancat „raci” si ardei iuti murati.

ardei iuti murati

Ma bucur ca am reusit in sfarsit sa ajung la Dolju-n bucate, ca Laura Pumnea m-a tot invitat 🙂

Laura Pumnea

Sa nu credeti ca am fost doar cativa care ne-am bucurat de asa bucate minunate. Aveti aici o imagine frontala sugestiva.

Dolju-n bucate

Dar si o imagine din spatele gradinii 🙂

lume multa la Dolju-n bucate

Pana la editia viitoare va las cu alte imagini de la Casa Universitarilor.

Spor imbucator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.