Cand v-am zis sa nu ratati Sarbatoarea Zaibarului si a Prazului de la Bailesti stiam doar ca va fi vreme buna. Nu stiam insa ce atmosfera frumoasa este la o asemenea sarbatoare.
Sarbatoare populara la Bailesti
La astfel de sarbatori muzica populara este la mare cinste si m-am bucurat sa vad tineri in costume traditionale pe scena.
Cum sunt un iubitor al traditiilor, n-am ratat dansul Calusarilor
Au fost dansatori si interpreti din mai multe zone, spre bucuria celor prezenti la Sarbatoarea Zaibarului si a Prazului de la Bailesti.
Muzica, voie buna, bucatareala si concursuri
Mi-a placut foarte mult cum a fost organizata sarbatoarea la Bailesti.
Punctul central al evenimentului era scena. De jur-imprejur bailestenii si oaspetii aveau ocazia sa cumpere diverse produse de la tarabe. De la curtos-kolac si pana la imbracaminte si incaltaminte, produse de artizanat sau alimentare.
Intr-o alta zona erau mese #cudetoate, de la pastrama de oaie, mici si hamsii, pana la bere si evident… zaibar.
In zona opusa erau corturile celor care au participat la competitia Dolju-n bucate, iar la capatul aleii Master Cheful Ciprian Ogarca bucatarea o postava de… evident praz.
Era chiar si un loc de joaca pentru copii, destul de animat si acesta. Dar sa le luam pe rand.
Dolju-n bucate la Bailesti
Ma invitase de mai multe ori Laura Pumnea la evenimentele Dolju-n bucate din Craiova. Dar iata ca s-a nimerit sa vin tocmai la Bailesti 🙂
Elevii de la mai multe scoli s-au organizat cu bucate traditionale cu care au participat la concursul Dolju-n bucate. Iar dupa ce a trecut juriul pe la fiecare (ba la unii chiar mai inainte), au vandut doritorilor bunatatile preparate.
Pentru ca eram in ultima zi fara carne de la provocarea #7DayChallengeRomania, m-am bucurat de… raci. Ne facea bunica-mea la tara, de data asta insa am luat raci la cuptor bucatariti la Afumati.
I-am mancat mai tarziu acasa, cu zaibar de Bailesti 🙂
Master Chef, praz si bunatati
Master Chef-ul Ciprina Ogarca a bucatarit cu praz la capatul aleii pe care erau insirate bunatatile de la Dolju-n bucate.
Iar apoi a ajutat la jurizare si la decernarea premiilor. Dupa ce si el primise Diploma de „baileastean veritabil” pentru promovarea prazului in gastronomie.
S-a lasat cu premii si cu cantece 🙂 Tanti Letitia a dovedit nu doar ca bucatareste bine dar si ca are o voce fenomenala.
Dupa festivitatea de premiere a urmat degustarea la ceaune si alte concursuri distractive imaginate de Ciprian. Nu le-am mai prins, insa am prins altceva 🙂
Cel mai bun Zaibar de Bailesti
Si producatorii locali de zaibar au avut concursul lor.
Si dupa ce au fost degustate probele aduse in concurs, au venit si rezultatele.
Felicitari domnului profesor Vaduva Sabin, al carui zaibar a fost declarat cel mai bun din 2017. Atat de bun incat dupa festivitatea de premiere i-am facut o vizita acasa si am luat un bidon de #zaibarzabest.
Si ca sa vezi treaba de branding, mai era cineva din zona Dragasanilor venit sa cumpere zaibar. Adica dintr-un loc unde sunt multe crame cunoscute in tara si-n strainatate. Dar n-au zaibar 🙂
A propos de strainatate, la sarbatoare au luat parte si bulgarii cu care este infratit Bailestiul.
Acasa la Nea Marin
Si daca tot am fost acasa la Nea Marin, cel care a facut cunoscut zaibarul, prazul si Bailestiul, am vizitat si Casa Memoriala Amza Pellea.
Aflata la cateva strazi distanta de centrul sarbatorii, casa memoriala adaposteste amintiri, momente si traditii de care era mandru Nea Marin.
Camera din stanga adaposteste straie si unelte traditionale. Camera de trecere este impodobita cu amintiri din filmele si piesele de teatru in care a jucat Nea Marin.
Iar camera din dreapta prezinta mai multe amintiri din viata de familie a celui care a fost Amza Pellea.
La intrare este o stea in genul celor de pe aleile celebritatilor, semn ca bailestenii se mandresc cu Nea Marin al lor.
Plimbarea pana la casa memoriala ne-a dat posibilitatea sa descoperim un orasel curat si asezat.
Mi-a placut foarte mult atmosfera de la Bailesti si sper ca si la anu’ sa fie vremea la fel de frumoasa. Pana atunci va las cu mai multe imagini cu zaibar si praz de Bailesti.
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei