Oscar si Tanti Roz la Teatrul Marin Sorescu din Craiova

M-a scos doamna mea la teatru de Dragobete la o premiera in Craiova. Oscar si Tanti Roz a fost piesa in care i-am vazut in premiera pe Marius Manole si Oana Pellea.

La Webstock 2017 ne-a zis Marius Manole ca prefera sa-l cunoasca oamenii dupa ce l-au vazut in piesele de teatru, nu dupa emisiunile TV. Am recuperat acum.

Nici pe Oana Pellea nu o mai vazusem la teatru. Insa tineam minte o zicere mai veche:

”Când esti mort, nu stii că esti mort. E greu doar pentru ceilalti. La fel si cand esti prost…”

Am rezonant si la remarca amara ca „e trist sa-ti moara tara cand implineste 100 de ani”.

In piesa de teatru este vorba tot despre moarte, dar intr-un registru mai subru si mai direct, intr-un spital de copii cu boli oncologice.

Oscar si Tanti Roz la Craiova

Piesa Teatrului Bulandra este despre cum sa inveti sa mori sau sa traiesti, cand ai zilele numarate.

Oscar si Tanti Roz la Craiova

Marius Manole este Oscar, un copil bolnav de cancer. Pentru ca „operatia salvatoare” nu a reusit, Oscar se chinuie cu tratamente, cu radioterapie si cu medicamente. Este convins sa lupte de Tanti Roz (Oana Pellea), cea care ii asigura in spital asistenta medicala si sufleteasca.

Si cum sa rezisti, „bai baiatule”, cand toate tratamentele dau gres. Negresit, printr-o poveste cu Fat Frumos care creste intr-o zi cat altii in 10 ani.

Si uite asa baietelul de 9-10 ani se casatoreste in cateva zile la 30 de ani. Si apoi ne paraseste la 110 ani, lasand in urma un mesaj puternic, pe care sper sa-l descoperiti urmarind piesa.

Inainte de a trece la distributie, sa va mai spun ca mesajul emotionant al piesei a fost urmat la final de un mesaj uman. Oana Pellea i-a rugat pe spectatorii din sala arhiplina sa doneze la iesire pentru Sectia de Oncologie a Spitalului din Craiova.

Daca vreti, cea mai buna dovada ca piesa a fost coplesitoare a fost faptul ca urnele de sticla s-au dovedit neincapatoare.

Iata si vinovatii de serviciu pentru seara de teatru transpusa in fapte bune:

  • Tanti Roz – Oana Pellea,
  • Oscar – Marius Manole,
  • Peggy Blue – Antoaneta Cojocaru,
  • Bacon – Cristina Cassian.

Dramatizarea si regia: Chris Simion Mercurian.

Scenografia: Adina Mastalier.

Spor participator!

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.