Graffiti cu povestile Craiovei

Daca tot v-am invitat in urma cu o saptamana la o lansare de carte, sa va spun si despre cartile citite recent. Cristi Nedelcu, colegul nostru de blogosfera, a lansat Graffiti in cadrul Gaudeamus.

Cristi Nedelcu la Gaudeamus

Ehehe, parca a trecut o vesnicie de atunci 🙂

Graffiti la Craiova

Era la final de Februarie 2020 si am imortalizat momentul alaturi de blogolteni.

Graffiti cu blogolteni

La inceput de Martie am luat cu mine cartea in drum spre Bucuresti, crezand ca voi avea timp s-o citesc in tren. Timp ar fi fost, dar n-am avut stare.

Graffiti in metrou

Pe urma a venit pandemia si ne-a dat tuturor planurile peste cap. Starea de urgenta si alte urgente gen disertatia la master au scos din program cititul care n-avea legatura cu vinul si branza 🙂

Acum ma bucur ca a fost asa, pentru ca am reusit sa savurez povestile din Graffiti in vacanta greceasca din Thassos.

Parca altfel de sensuri au cuvintele si imaginile cand citesti linistit pe nisipul cald de la marginea marii. Sau la umbra maslinilor, alaturi de un vin grecesc, rece.

Graffiti in Thassos

Cartea nu este mare, astfel incat poti s-o citesti fara probleme intr-o singura zi. Insa mi-am propus sa citesc povestile pe rand, intre 2 reprize de plaja sau intre reprizele de balaceala in mare.

Am spus povesti, pentru ca fiecare inscriptie pe zid l-a inspirat pe Cristi Nedelcu sa dezvolte o poveste. Sunt povesti din care descoperi locuri si fapte din Craiova, unele uitate, altele ramase doar in amintire.

Intr-un din zilele cand citeam povestile inscriptiilor, am ajuns la cariera antica de langa Aliki. Daca ati fost in Thassos stiti deja ca Aliki este una dintre cele mai frumoase plaje. Dar in afara de plaja, poti strabate o carare muntoasa strajuita de pini, la capatul careia gasesti ruinele unei cariere antice.

S-a nimerit ca pe stancile pe care citeam cartea sa gasesc o inscriptie.

Graffiti in Aliki

Cineva a vrut sa imortalizeze momentul intr-un loc cu urme de istorie, sperand poate ca iubirea respectiva sa ramana pe vesnicie.

Pornind de la povestile lui Cristi, imi imaginez ca Bubu a scrijelit stanca. In timp ce Katarina se bucura de caldura stancilor, dupa ce plonjase de mai multe ori in apa rece.

Ca sa faca economie de timp si de efort, Bubu a apelat la matematica. Si-a dezvaluit numele cu care era alintat fara sa faca efort de litere. Iar pe blonda Katarina a lasat-o invaluita de mister.

Cel putin asa mi-am imaginat eu povestea acestei inscriptii, antrenat fiind de cartea lui Cristi 🙂

Altele inscriptii interesante n-am prea vazut, singurele graffiti-uri, omniprezente in Thassos, fiind cele ale fanilor PAOK Salonik.

PAOK

Concluzie la final de lectura

Pentru craioveni cartea este o excelenta incursiune in locuri pe care le (re)descoperi cu placere. Sau pe care le ghicesti doar, iar autorul ti le dezvaluie la pachet cu personaje si intamplari neasteptate.

Pentru cei care nu stiu locurile, povestile sunt suficient de puternice incat sa-i transpuna in vremea respectiva. O carte captivanta, pe care v-o recomand s-o cititi mai ales cand simtiti ca aveti imaginatia odihnita 🙂

Cartea poate fi comandata online si cred ca poate fi citita la fel de bine si la munte 🙂 Sau intr-o zi ploioasa. Sau cand preferati voi 🙂

Spor cititor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.