Simfonie de pandemie cand incidenta infectarilor trece de 1,5 la mie

In urma cu o saptamana am vazut filmul Corpus Christi, fiind 4 spectatori la Cinema Patria. Asta se intampla Duminica, iar Luni 12 Octombrie Comitetul pentru Situatii de Urgenta Dolj a hotarat ca se inchid toate restaurantele si salile de spectacol din Craiova. Cu o simfonie de pandemie crescatoare e mai greu de negociat. M-am gandit ca totusi am apucat sa prind deschiderea stagiunii la Filarmonica si la Teatru. Bine ca am apucat sa vad si un film, asta este situatia daca incidenta infectarilor creste necontenit.

Simfonie de pandemie

Pe 14 Octombrie s-a prelungit starea de alerta la nivel national si s-au stabilit noile conditii in functie de incidenta infectarilor:

 • Daca incidenta infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, salile de spectacole si restaurantele vor functiona cu capacitatea de 50%.
 • Cand incidenta infectarilor este intre 1,5 si 3 la mie, salile de spectacole si restaurantele vor functiona cu capacitatea de 30%. Iar programul va fi redus pana la ora 23:00.
 • Cand incidenta infectarilor depaseste 3 la mie, activitatea va fi sistata in spatiile inchise (restaurante, sali de spectacole etc.) In plus, purtarea maştii va deveni obligatorie in toate spaţiile deschise.

Vineri eram in situatia in care salile de spectacol din Craiova functioneaza la 30% din capacitate. Pentru Filarmonica Oltenia, acest lucru s-a tradus prin:

 • limitarea locurilor la maximum 120 de persoane,
 • purtarea mastilor de protectie,
 • respectarea masurilor de distantare de 2 metri intre spectatori,
 • circuite separate de intrare-iesire,
 • dezinfectarea mainilor.

Acestea au fost conditiile in care aproximativ 65 de spectatori s-au bucurat de spectacolul de Vineri seara:

 • Wolfgang Amadeus Mozart: Simfonia nr. 35 în Re major, K. 385, „Haffner”,
 • Franz Liszt: Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian si orchestra,
 • Franz Liszt: Poemul simfonic „Preludiile”, S. 97.

Cum a fost la concert

Destul de ciudat sa vezi spectatorii dispersati prin toata sala.

Simfonie de pandemie

Inclusiv printre artistii din orchestra erau mai multi care purtau masti de protectie.

cu masca pe scena

Cu toate acestea conditiile de auditie au fost mai bune decat de obicei. In sensul ca in sala fiind doar publicul fidel si pasionat, nu s-a mai aplaudat aiurea. Si nici  n-au mai sunat telefoanele in timpul concertului. Nu mai spun ca n-a mai plecat nimeni in timpul spectacolului, cum se mai intampla cand nu erau restrictii.

concert cu masca

Simfonia lui Mozart, „Haffner”, a rasunat solemn in sala in care erau rasfirati putinii spectatori.

Apoi Concertul pentru pian si orchestra a lui Franz Liszt a mai inveselit atmosfera, pianista Ruxandra Boariu fiind bucuroasa pentru revenirea pe scena Filarmonicii Oltenia.

Ruxandra Boariu la pian

Aici a cantat prima data cu orchestra, in urma cu mai multi ani, iar bucuria ei de acum s-a transmis si-n sala.

Poemul simfonic „Preludiile” a beneficiat si de acorduri de harpa si a intregit un concert in care am simtit multa emotie pe scena si in sala.

Rozalia Pataki si harpa pe scena

Prin intermediul muzicii au fost lasate departe grijile pandemiei, macar pentru cateva ore. Aplauzele de final s-au auzit timid, la 15% din capacitatea normala.

simfonie de pandemie si aplauze la 15% din capacitate

Insa pentru cei care au fost prezenti, orchestra si spectatori, a fost un moment unic. Si un semn ca te poti bucura de cultura si-n vremuri mai dificile.

Daca n-ati fosti inspirati sa veniti Vineri la concert, va spun ca azi, Duminica 18 Octombrie incidenta infectarilor a ajuns la 2,7 la mie in Craiova. Nu stiu cat mai dureaza pana se depaseste limita 3 la mie. Sau daca masurile restrictive vor reduce numarul infectarilor in 2 saptamani, asa cum spera cei mai optimisti.

Pana la urmatorul eveniment, indiferent cand va avea loc, va las cu imagini de la concertul Mozart/Liszt.

Iar daca vreti sa stiti ce ati ratat, va invit sa urmariti pe Youtube concertul condus de Alexandru Iosub. De data aceasta sala este goala, inregistrarea fiind probabil din timpul repetitiilor.

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.