Vineri 13 cu noroc de BF si V :)

Stiu ca multi dintre voi sunteti deja setati pe Black Friday pentru Vineri, 13 Noiembrie. Probabil ca de dimineata va veti „inghesui” online la ofertele de Black Friday. Insa avem si seara de Vineri 13 cu noroc de BF si V. Adica Bach la Filarmonica in concert online, urmat de Vivaldi.

Vineri 13 cu noroc de momente speciale

Dupa ce ne potolim setea de Black Friday cu oferte si reduceri de pana la 76%, seara ne relaxam cu Bach Friday si continuam cu Vivaldi.

Asadar vom fi norocosi de dimineata pana seara, pentru ca Filarmonica Oltenia ne-a pregatit un eveniment special:

  • Johann Sebastian BACH: Concertul in Re minor pentru două viori si orchestra de camera, BWV 1043,
  • Antonio VIVALDI: Concertul in La minor pentru două viori si orchestra de camera, RV 522,
  • Antonio VIVALDI: „La Follia” pentru vioara si orchestra de camera.

Dupa cum vedeti, oferta culturala continua in stilul 2 in 1, avand ocazia destula de rara sa ascultam 1 concert pentru 2 viori. Si nu o data, ci chiar de 2 ori intr-o seara, mai intai in viziunea lui Bach, apoi pe ritmuri de Vivaldi.

Concertul se va difuza live online de la ora 19:00 pe canalul Youtube al Filarmonicii Oltenia.

Vineri 13 cu noroc de momente speciale

Si distributia artistica este speciala:

  • Orchestra de Camera a Filarmonicii Oltenia,
  • Dan Predoi (vioara), solist si conducere muzicala,
  • Valentin Iliuta (vioara),
  • Corina Stanescu (clavecin).

De ce este un eveniment special

Am folosit de mai multe ori cuvantul special si vreau sa ma justific. Va spuneam ieri ca sunt in izolare din 31 Octombrie. In perioada asta televizorul a stat mai mult pe Mezzo TV, cu mici intreruperi pe Digi Sport sau CNN cu alegerile americane.

La Mezzo TV sunt multe concerte, momente de dans, balet, jazz si fragmente de opera. Fiind pandemie sunt multe concerte care se repeta, de la evenimente mai noi sau mai vechi. Totusi, din toata perioada asta de izolare mi-au ramas in minte 2 momente:

  • un concert pentru harpa,
  • un concert pentru 2 viori.

Concertul pentru harpa l-am urmarit pe tot si chiar azi am revazut o parte.

Harpa in concert la Mezzo TV

Din concertul pentru 2 viori am prins momentul cel mai important, cel cu „duelul viorilor”. Nu vezi in fiecare zi asa ceva, de-asta mi s-a un moment memorabil cu cele 2 viori.

Tocmai vorbeam ca as vrea sa vad si la noi asa ceva, cand a aparut programul de Vineri al Filarmonicii Oltenia din Craiova. Gand la gand cu bucurie.

Daca veti cauta pe Youtube dupa „concert pentru 2 viori”, veti vedea ca nu exista foarte multe variante. De aici si raritatea unor astfel de concerte. Insa variantele pentru 2 viori care exista sunt prinse in programul norocos de Vineri 13. Si mai norocosi vom fi sa urmarim concertul online cu artistii preferati de la Filarmonica Oltenia Craiova.

Un alt moment special se refera la cei 2 solisti. Am avut ocazia sa-l aplaudam pe Dan Predoi la Teatrul de Vara cu Anotimpurile lui Vivaldi. Dan Predoi este si profesor de vioara la Liceul de Arte „Marin Sorescu” din Craiova. Iar Valentin Iliuta este student in anul II la Departamentul de Arte – Interpretare Instrumentală din cadrul Universitatii din Craiova.

Acum Filarmonica Oltenia ne propune un duet profesor-elev, maestru-ucenic, experienta-tinerete si cred ca vom mai gasi astfel de perechi.

V-am facut curiosi? Sa va fac si pofta 🙂

Ca sa va fac pofta pentru astfel de momente speciale, pana Vineri va las cu un concert pentru 4 viori. Tot de Vivaldi, insa tinerii absolventi sunt de la Colegiului National de Muzica „George Enescu”.

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.