American Pie Chart in 2 culori: albastru si rosu

American Pie Chart este ca un film care tine mapamondul cu sufletul la gura de cateva zile. Daca v-ati gandit doar la filmul American Pie, completez si cu partea a doua. Chart, vazuta la CNN, primul canal exclusiv de stiri din SUA.

American Pie Chart in 2 culori

N-am urmarit niciodata cu atata interes alegerile americane. Fiind o democratie consolidata, ma gandeam ca, indiferent de culoarea candidatului, democratia merge mai departe de la sine. Mi-a placut mult Obama si am anticipat ca va castiga primele alegeri. Nu mi-a placut deloc Trump, n-am inteles cum l-au ales prima data, dar ma asteptam sa piarda al doilea mandat. De aici si interesul mai mare pentru alegerile americane din 2020.

Alegerile americane vazute la CNN

Nu stiam toate caracteristicile specifice ale acestor alegeri, insa urmarind CNN timp de cateva zile am inteles mai multe lucruri:

  • care-i treaba cu cei 270 de electori,
  • cum voteaza americanii,
  • cum explica o televiziune de stiri numararea voturilor.

Mi-a placut tonul echilibrat si felul in care sunt explicate cifrele. Mi-a placut felul in care se iau in calcul toate posibilitatile, cu simulari in albastru si rosu in functie de voturile luate in calcul.

Ce s-a intamplat cand Trump a sarit calul si si-a revendicat victoria prematur, fara sa aiba toate rezultatele? CNN a intrat in direct cu senatori republicani (partidul lui Trump) care indemnau la rabdare si la asteptarea rezultatelor finale.

Ce s-a intamplat cand din tabara lui Trump s-au auzit acuzatii de frauda si de renumarare a voturilor. CNN pur si simplu a reamintit cazurile in care s-au renumarat voturi, in ce conditii si care au fost rezultatele. Adica au luat in calcul toate posibilitatile, detensionand situatia.

Ce a facut mass-media din SUA cand Trump sau cei din jur au indemnat la violenta? Televiziunile au intrerupt transmisiunile directe, iar Twitter sau Facebook au sters mesajele lui Trump sau le-au marcat ca inselatoare. Facebook a sters grupurile care indemnau la violenta, iar Twitter a dezactivat conturilor unora ca Steve Bannon.

In timp ce numaratoarea continua, republicanii se delimiteaza usor de derapajele lui Trump. Bineinteles exista si exceptii. Va mai amintiti de Giuliani cu scrisoarea lui platita, care era folosita ca argument de Dracnea si Tudorel? Giuliani este si acum in siajul lui Trump, insistand cu declaratii controversate.

Astfel de personaje exista peste tot, doar ca in SUA democratia este mai puternica si nu le da atata importanta. Sau este vorba si de maturitata presei? Si de demontarea miciunilor?

American Pie Chart in albastru si rosu

Revenind la alegerile din SUA, este impresionant numarul mare de americani care si-au exercitat dreptul de vot in conditii de pandemie.

Este cea mai mare prezenta la vot in ultimii 120 de ani in Statele Unite. Asta in conditiile in care in ziua votului au fost aproximativ 100 000 de noi cazuri confirmate de coronavirus. Acest lucru spune multe despre democratia americana. Numarul mare de voturi explica si intarzierea numaratorii finale. Insa absolut in toate interventiile am auzit numai cuvinte de lauda la adresa voluntarilor care numara voturile.

Sa comparam cu Romania?

La americani sunt voluntari, bre, nu presedinti de sectii de votare platiti care se dau raniti inainte de vot, cum se intampla in Romania.

La CNN aud mereu ca fiecare vot conteaza, ca fiecare vot trebuie numarat si ca votul este esenta democratiei. Si nu sunt doar vorbe.

Ce-au facut autoritatile locale cand au vazut prezenta masiva la vot? Au luat toate masurile pentru ca toti votantii sa-si exercite votul. Fie au prelungit programul in sectiile de vot, fie au prelungit data pana la care se primesc voturile prin corespondenta. In SUA se voteaza si prin corespondenta, iar felul in care posta distribuie scrisorile electorale poate intarzia sosirea unor voturi la sectiile de numarare.

Nu pot sa nu compar cu opacitatea autoritatilor din Romania cand s-a pus problema prelungirii programului de votare. Si cu bataia de joc la adresa diasporei care n-a fost lasata sa voteze.

Puteti sa ziceti ca aceste lucruri s-au intamplat mai demult. Asa este, insa sunt expresia interesului pentru democratie. Cand Ponta, Dracnea, Melescanu & Co. n-au fost interesati de votul masiv al romanilor din diaspora, au gasit tertipuri ca sa limiteze votul. Cand au avut interes, au organizat referendum timp de 2 zile.

American Pie Chart inainte de schimbarea finala

Dar sa revenim la americani si la harta electorala, Biden conduce in toate cele 4 state esentiale, insa nu si-a proclamat inca victoria pana la afisarea rezultatelor finale. Votul popular ii este favorabil si va fi presedintele ales cu cele mai multe voturi din istorie.

Trendul este previzibil si voturile albastre cresc de la o zi la alta, insa viitorul presedinte asteapta rabdator. Rabdarea este virtutea oamenilor puternici, spune o vorba inteleapta. Sau o anexa a experientei, ar putea spune cei care fac glume despre batranetea lui Joe Biden.

Ca sa pastram gluma in limite reale, Trump a fost cel mai batran presedinte ales pana acum in State. Iar Biden este cu 4 ani mai mare decat Trump. Adica exact cu 1 mandat 🙂 Si cu cele mai multe voturi din istoria SUA.

Spor democratic!

Update:

Asa cum era de asteptat, Joe Biden este presedintele SUA #46.

Joe Biden #46

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.