Concert pentru pian, Schumann la Filarmonica Oltenia

Saptamana trecuta acordurile de pian au fost doar o mica parte din concertul coral de la Craiova. Vineri, 29 Ianuarie, suntem invitati la concert pentru pian cu o poveste unica.

concert pentru pian Schumann

Pe ritmuri romantice de pian la Craiova

Tin minte ca inainte de inchiderea salilor de spectacole in 2020, ultimul concert cu public restrans a inclus Concertul nr. 1 in Mi bemol major pentru pian si orchestra.

Simfonie de pandemie

In aceleasi conditii specifice de pandemie ne reintalnim la un nou concert pentru pian, de data aceasta din opera lui Robert Schumann.

Iata care este programul serii pregatit de Filarmonica Oltenia:

  • Concertul in La minor pentru pian si orchestra, op. 54,
  • Simfonia nr. 1 in Si bemol major, op. 38, „Primavara”.

La pian va concerta Anca Saftulescu, Orchestra Filarmonica a Filarmonicii Oltenia fiind condusa de Cristian Sandu.

Concert Schumann pentru pian la Filarmonica Oltenia

Concertul in La minor pentru pian si orchestra este singurul concert romantic finalizat de Robert Schumann. Cu timpul a devenit un concert de referinta pentru iubitorii muzicii si ai pianului. Insa putina lume stie ca in spatele acestui concert foarte apreciat sta o femeie puternica 🙂 Mai exact o pianista pe nume Clara Schumann.

Robert Schumann a inceput mai multe concerte pentru pian, unul in Mi bemol major, altul in Fa major si inca unul in Re Minor. Printre acestea Schumann compusese si o fantezie pentru pian si orchestra. Ei bine, tocmai aceasta fantezie a devenit realitate la insistentele sotiei sala Clara, care era pianista. In 1845 Robert Schumann a finalizat fantezia compusa in 1941 sub forma unui concert romantic pentru pian si orchestra in La minor.

Premiera a avut loc pe 1 Ianuarie 1946 la Leipzig, cu 2 persoane de referinta pe scena:

  • Clara Schumann a cantat la pian,
  • Ferdinand Hiller a dirijat premiera, el fiind cel caruia i-a fost dedicat concertul.

Aceasta fiind povestea frumoasa a singurului concert pentru pian finalizat de Robert Shumann, abia astept sa-l urmaresc din sala Filarmonicii Oltenia. A propos de sala, accesul la concert se va face respectand conditiile impuse de pandemie.

Accesul la concertul de Vineri, 29 Ianuarie 2021

Concertul va avea loc cu public in sala Filarmonicii Oltenia, in conditii de distantare sociala si de respectare a masurilor de siguranta medicala:

  • limitarea locurilor la maximum 120 de persoane,
  • accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-iesire,
  • masurarea temperaturii,
  • dezinfectarea mainilor,
  • purtarea mastii de protectie,
  • distanta fizica de minimum 2 metri intre spectatori.

Biletele se pot achizitiona la pretul de 40 lei (10 lei elevi, studenti, seniori) de la Agentia Filarmonicii, Calea Unirii, Nr. 16, de Luni pana Vineri intre orele 10:00 si 18:00. Biletele se pot rezerva si la numarul de telefon al agentiei: 0251.414.698.

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.