Dune 3D la Inspire Cinema in Craiova

N-am citit cartea, iar din filmul productie 1984 imi aminteam doar dunele si gri-ul predominant. Vazand acum Dune 3D la Inspire Cinema mi s-a parut mult mai interesant decat crampeiele de amintire ale vechiului film.

Dune 3D 2021 la Inspire Cinema Craiova

Nu mai stiu daca gri-ul ramas in minte era de la televizoarele alb-negre de dinainte de ’90, insa filmul din 2021 duce la alt nivel culorile si trairile in format 3D.

Se pastreaza gri-ul misterios, care este completat de culoarea dunelor din desertul Arrakis si de albastrul din ochii locuitorilor desertului.

Dune 3D la Inspire Cinema

Iubitorii filmelor SF, cei care au citit cartea sau au vazut versiunea filmului din 1984 au motive de bucurie. Dune 3D te tine cu sufletul la gura timp de aproape 3 ore.

N-am fost prea atent la acest aspect si am crezut ca filmul dureaza 1 ora si jumatate. La final chiar am zis ca au trecut repede cele 90 de minute. Cand am vazut insa cat era ceasul, mi-am dat seama ca au fost de fapt 2 ore si 40 de minute de actiune, schimbari de situatie, dramatism si tresariri de la efectele speciale.

La baza tuturor conflictelor din Dune 3D sta mirodenia (spice). Pentru locuitorii din Arrakis mirodenia este o substanta care le creste vitalitatea, dar pentru celelalte planete spice-ul este un instrument tehnologic indispensabil pentru calatoriile interstelare.

Casa Atreides a Ducelui Leto, care domneste pe planeta ocean Caladan, primeste insarcinarea Imparatului de a prelua conducerea planetei Arrakis. Intentia declarata este continuarea culegerii de mirodenie, dupa ce planeta a fost parasita de Casa Harkonnen la ordinul Imparatului.

Planeta Arrakis este locuita de Fremeni, aprigi luptatori cu ochii albastri, invatati cu asprimea desertului si asupriti de Harkoneni.

Paul este fiul Ducelui Leto si mostenitorul Casei Atreides. Mama sa, Lady Jessica, l-a invatat tainele calugaritelor Bene Gesserit, din a caror puternica organizatie face parte. Paul are vise si viziuni care-l pun pe ganduri, intrebandu-se de multe ori daca el este cel ales pentru vremurile tulburi pe care le intrevede.

Desi este doar un pusti, Paul beneficiaza de aptitudini fizice si mentale deoasebite, manuieste „metoda” si „vocea” pe care doar membrele Bene Gesserit le-au stapanit. Din aceasta cauza este supus unui gom jabbar, un test pe viata si pe moarte din care iese biruitor.

Este doar inceputul incercarilor la care Paul va fi supus in continuare, incepand sa creada ca el este acel Kwisatz Haderach, un mesia pe care-l cauta calugaritele Bene Gesserit. Pe de alta parte Fremenii din Arrakis vad in el mantuitorul planetei Arrakis.

Incercarile prin care trece Paul il aduc in desertul din Arrakis, adeverindu-se imaginile din vis si intalnindu-se cu Chani, fremena pe care o visase de multe ori.

„It’s just the beginning” atat pentru Paul cat si pentru Dune 3D, prefigurandu-se o serie care sa ilustreze cele 6 romane ale lui Frank Herbert.

Dune 3D

Intrigile din film mi-au evocat anumite situatii politice actuale. Mai mult, scenele cu Dr. Liet-Kynes, ecologista Imperiala trimisa pe Arrakis, amintesc despre actuala criza climatica si despre substratul ei economic.

Cateva cuvinte si despre distributia filmului  Dune 3D in regia lui Denis Villeneuve:

 • Timothée Chalamet – Paul Atreides,
 • Rebecca Ferguson – Lady Jessica,
 • Oscar Isaac – Ducele Leto Atreides,
 • Josh Brolin – Gurney Halleck,
 • Stellan Skarsgård – Baron Vladimir Harkonnen,
 • Dave Bautista – Glossu Rabban,
 • Zendaya – Chani,
 • Chang Chen – Dr. Wellington Yueh,
 • Sharon Duncan-Brewster – Dr. Liet-Kynes,
 • Charlotte Rampling – Gaius Helen Mohiam,
 • Jason Momoa – Duncan Idaho,
 • Javier Bardem – Stilgar,
 • Babs Olusanmokun – Jamis.

Ma opresc aici si va las sa descoperiti singuri filmul si personajele care m-au tintuit pe scaunul de cinema aproape 3 ore. Confortabile fotoliile de la VIP Inspire Cinema, le-am apreciat si inainte de pandemie la Miami Bici.

Spor descoperitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.