Fantezia Carmen pentru flaut si orchestra la Filarmonica Oltenia

Am mai savurat la Craiova un concert de flaut cu Catalin Opritoiu, insa n-a fost si fantezia Carmen in meniul muzical. Atunci, pe langa Mozart si Beethoven am mai ascultat o lucrare de Mendelssohn-Bartholdy.

Acum avem si Mozart si Beethoven, insa printre ei s-au strecurat Benjamin Britten si Francois Borne. Voi starui mai mult asupra flautistului si compozitorului francez, deoarece el este autorul piesei de rezistenta a serii.

Fantezia Carmen pentru flaut si orchestra

Fantezia Carmen de Francois Borne

Francois Borne a fost flautist in orchestra Grand Theatre de Bordeaux si profesor la Conservatorul din Toulouse. Borne a ramas in istoria muzicii cu 2 „borne” memorabile.

Mai intai a imbunatatit din punct de vedere tehnic flautul, instrument care pana atunci se fabrica folosind sistemul Boehm. Probabil nemultumit de performantele flautului obisnuit, Francois Borne si fabricantul de flaute Djalma Julliot l-au imbunatatit.

Modificarile aduse instrumentului in perioada 1889 – 1890 au facut ca noul flaut sa poarte denumirea sistemul Borne-Julliot.

Al doilea moment pentru care Francois Borne a ramas in istoria muzicii este compozitia denumita Fantezia Carmen. Compusa in anul 1900, „Fantaisie Brillante” pe teme din opera “Carmen” este o lucrare care se interpreteaza frecvent si astazi.

Fantezia Carmen de Borne este considerată o compozitie romantica de mare virtuozitate solistica, prin utilizarea tuturor disponibilitatilor timbrale ale flautului. Probabil din acest motiv Borne a perfectionat inainte flautul, pentru a ajunge la sonoritati nemaiascultate pana atunci.

Iata ca si peste 120 de ani compozitia lui se asculta pe scenele lumii, ramanand o piesa de referinta pentru flaut si orchestra.

Programul serii de Vineri, 26 Noiembrie, ora 19:00

Orchestra Simfonica a Filarmonicii Oltenia condusa de dirijorul Bogdan Voda si avandu-l solist la flaut pe Catalin Opritoiu, ne-a pregatit urmatorul program.

  • Wolfgang Amadeus Mozart: Divertismentul in Fa major, K. 213,
  • Benjamin Britten: Simfonia simpla, op. 4,
  • François Borne: Fantezia Carmen pentru flaut si orchestra,
  • Ludwig van Beethoven: Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21.

Accesul publicului este limitat la 70% din capacitatea salii. Se intra in continuare pe baza de certificat de vaccinare si se respecta masurile de siguranta medicala. Masca este obligatorie in sala de concert.

Preturile biletelor sunt 40 lei pentru publicul general si 10 lei pentru elevi, studenti si seniori.

Biletele se pot procura de la Agentia Filarmonicii Oltenia, Calea Unirii, nr. 16 de Luni pana Vineri in intervalul 10:00 – 18:00. Biletele se pot rezerva si telefonic la 0251.414.698.

Spor incantator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.