Branzeturi cum se cuvin 42 – Delaco si Budureasca la Trattoria Il Calcio

Evenimentul Branzeturi cum se cuvin 42 vine dupa inca 2 degustari cu Crama Budureasca la Craiova. A fost mai intai editia #17 a evenimentului nostru, apoi o degustare mai restransa cu vinuri deosebite.
Branzeturi cum se cuvin 42

Branzeturi cum se cuvin 42 la Trattoria Il Calcio

Branzeturile merg bine la Trattorie, asa ca am vrut sa vedem cum se asociaza cu vinurile, cu bloggerii si cu iubitorii vinurilor.

degustare Branzeturi cum se cuvin 42

Crama Budureasca a fost reprezentata ca si datile trecute de Cristina Bolovan, care ne-a povestit despre crama si despre gama premium destinata HoReCa.

Cristina Bolovan

Narcis Neagoe a fost responsabil cu prezentarea vinurilor.

Narcis Neagoe

Eu m-am ocupat de branzeturi si de asocierile branza-vin.

Daniel Botea

La cascavalul autohton am avut detaliat despre modul de producere denumit Pasta Filata. Dupa oparirea casului, framantare si tragere in fire, cascavalul rezultat se desface in fasii cand este rupt.

cascaval in stil Pasta Filata

Trattoria Il Calcio este gazduita intr-o superba casa de patrimoniu din Craiova. Camerele inalte si luminoase sunt perfecte pentru o degustare in timpul zilei.

degustare Branzeturi cum se cuvin 42 la Trattoria Il Calcio Craiova

In interior poti admira superbe sobe de teracota, impodobite dupa moda secolelor trecute.

soba de teracota la Il Calcio

Despre vitralii si alte elemente de decor probabil ca ne vor povesti colegele noastre, dupa discutia cu Marius Iordache.

cladire de patrimoniu in Craiova gazda pentru degustarea Branzeturi cum se cuvin 42

Insa noi am venit acolo cu o treaba precisa, degustarea de vinuri si branzeturi, intr-un decor de epoca.

Iata care au fost vinurile si branzeturile care ne-au incantat papilele gustative

  • Havarti Castello si Chardonnay Premium Budureasca
  • Budureasca Premium Chardonnay + Havarti Castello,
  • Emmentaler Delaco si Fume Premium Budureasca
  • Budureasca Premium Fume + Emmentaler Delaco,
  • Cascaval Sofia Delaco si Rose Busuioaca de Bohotin Premium Budureasca
  • Budureasca Premium Busuioaca de Bohotin + Cascaval Sofia Delaco,
  • Gorgonzola Delaco D'Exceptie cu Shiraz Premium Budureasca
  • Budureasca Premium Shiraz + Gorgonzola Delaco D’Exceptie.

Dealul Mare este un areal propice vinurile rosii, dar mi-au placut si vinurile albe Chardonnay si Fume-ul din Chardonnay, Sauvignon Blanc si Pinot Gris. Despre rose-ul sec din Busuioaca de Bohotin, zic doar ca este preferat de multi iubitori ai vinurilor.

Perechea preferata de la degustare

Eu fiind iubitor de vinuri rosii, pentru ultimul vin am comandat si coaste de porc. In acest vin notele condimentate au fost fine, iar procentul mare de alcool nu s-a simtit foarte tare. In acest fel pairingul dintre vin si branza s-a prelungit si-n meniul de la Il Calcio.

Shiraz (sau Syrah) este un vin care se distinge prin notele de condimente.

La fel, branza Gorgonzola este un pic condimentata datorita mucegaiului albastru.

Acum pairingul dintre Shiraz si Gorgonzola Delaco D’Exceptie a venit din 2 directii. Mai intai a fost o asociere prin elemente comune, data de nota picanta. A fost si o asociere prin contrast, continutul mare de alcool al vinului (14,5) ajutand la topirea in gura a branzei cremoase.

Elementul picant a fost continuat si in pairingul cu coaste de porc, acestea avand un sos picant.

coaste de porc Il Calcio Craiova

Daca ar fi sa descriu in 3 cuvinte combinatia preferata, vinul a fost piscator, branza aromata iar combinatia minunata.

Cateva cuvinte despre Gorgonzola si branzeturile cu mucegai albastru

Gorgonzola poate fi produsa doar in anumite regiuni din Nordul Italiei, aprobate de Consortiul Branzei Grogonzola. Autenticitatea branzei este certificata de sigiliul D.O.P. Denominazione D’Origine Protetta. Gorgonzola poate exista in mai multe variante, Gorgonzola Dolce, Gorgonzola Picante etc.

Referitor la branzeturile cu mucegai, daca nu sunteti obisnuiti cu ele, Gorgonzola va poate intimida. Nu este chiar ca Roquefort, regele branzeturilor cu mucegai, insa este destul de puternica pentru nasurile sensibile. Roquefort se face din lapte crud de oaie, pe cand Gorgonzola se produce din lapte de vaca, pasteurizat. Chiar daca mirosul este mai domol decat la Roquefort, daca branza ajunge la temperatura camerei va dezvolta arome puternice.

O alta deosebire este ca Gorgonzola este mai cremoasa, pe cand Roquefort este mai sfaramicioasa.

Terminand cu asemanarile si deosebirile, daca vreti sa faceti o trecere armonioasa la astfel de branzeturi, ar trebui sa incepeti cu unele mai delicate.

De exemplu branzeturile cu mucegai alb de genul Brie sau Camembert sunt un bun inceput. Daca va plac si va obisnuiti cu acest tip de branza, puteti sa treceti la pasul urmator, Brie au bleu, de exemplu. Aceasta branza cu mucegai alb are si un pic de mucegai albastru. Insuficient pentru arome puternice, dar suficient pentru a trece la branzeturi mai puternice. Puteti sa mai incercati Bavaria Blu pe post de branza de trecere spre mucegai albastru.

Apoi, inainte de a ajunge la Gorgonzola si Roquefort, sunt alte branzeturi mai domoale gen Delaco Creamy Blue, Danish Blue, Edelpilz, Gran Bavareze etc.

Cum s-a desfasurat degustarea Branzeturi cum se cuvin 42 la Trattoria Il Calcio Craiova

Dupa informatiile despre crama primite de la Cristina Bolovan, Narcis a prezentat fiecare vin. Am completat chiar si fise de degustare in prima parte. Eu am prezentat branzeturile si motivele pairingului.

La final fiecare a votat perechea preferata vin-branza. Voturile au fost echilibrate, dupa cum se vede in bolurile pe post de urne.

tragere la sorti Branzeturi cum se cuvin 42

Dragos nu mai fusese la degustarile noastre, asa ca a fost primul care a extras castigatorul pentru prima combinatie a serii.

Apoi castigatorul primei perechi branza-vin l-a extras pe castigatorul combinatiei 2 si asa mai departe.

Norocosii au plecat acasa cu vinul si branza.

castigatiori extragere Branzeturi cum se cuvin 42

Indiferent daca am fost norocosi la tragerea la sorti, am castigat toti:

  • momente placute,
  • informatii noi despre branzeturi si vin,
  • gusturi memorabile.

La final am facut si o poza de grup pe scarile Trattoriei Il Calcio.

poza de grup Branzeturi cum se cuVin 42

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.