Trei zile de Vin la Cultura Iasi 2023

Ziua HoReCa a fost prima dintre cele trei zile de degustari efective la Festivalul International de Vin si Gastronomie de la Iasi.

Gata pentru trei zile de Vin la Cultura Iasi

Trei zile de primavara-vara pana-n seara

Cum v-am spus la deschiderea festivalului, am inceput Joi cu soiul local Golia. Apoi am continuat timp de trei zile cu vinuri romanesti si internationale.

Daca tot am inceput festivalul cu ziua destinata HoReCa, pentru buna desfasurare a festivalului si-au dat mana 2 parteneri din domeniu. Hotelul Unirea din Iasi, gazda evenimentului si Auchan Iasi ne-au fost alaturi de Joi pana Duminica inclusiv.

Simona Veteleanu, general manager Hotel Unirea Iasi, ne-a spus despre provocarile unui astfel de festival.

De la Natalia Nicolae, director de zona Auchan Iasi, am aflat despre bunatatile pe care le vom savura in timpul festivalului.

Din partea autoritatilor locale ne-a urat bun venit la Iasi reprezentantul Consiliului Judetean.

Ca sa stim ce ne asteapta timp de trei zile, Vali Tatar a detaliat programul festivalului.

Acestea fiind zise, am prefatat Vin la Cultura cu degustarea vinului local Golia DOC Iasi, alaturi de bunatatilor pregatite de Auchan.

Vineri – Ziua HoReCa la Vin la Cultura

Ca sa va dati seama ce desfasurare de forte a fost la Hotelul Unirea, trebuie sa spun ca au fost folosite sute de pahare de vin. Cele 2 mese din imagine se goleau cu o repeziciune uimitoare.

pahare pentru trei zile de vin la cultura

Cele 3 zile au fost infrumusetate de cele 4 fete cochete din imagine.

Vin la Cultura 3 zile cu 4 fete

Organizatorii si voluntarii s-au asigurat ca toate standurile sunt aprovizionate si ca vizitatorii primesc bratarile de intrare.

voluntari si organizatori

Ziua HoReCa de Vineri a fost un pic mai scurta si mai linistita, incepand de la ora 14:00.

pregatire pentru trei zile de festival

A fost o zi tocmai buna de ajuns la majoritatea standurilor.

Ziua HoReCa Vin la Cultura

Am dedicat-o spumantelor si vinurilor albe, mai ales Chardonnay si Feteasca.

Spumant Chardonnay

Nu de alta, dar Joi 25 Mai a fost si Ziua Internationala Chardonnay, iar pe 3 Iunie va fi Ziua Internationala Feteasca Regala.

Feteasca Alba

Printre aceste soiuri si-au mai facut loc si alte albe gen Aligote, Golia, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Sandanski Misket si ce mai gasiti prin pozele de Vineri.

Dar pana la vinuri, vreau sa va spun despre gastronomie, ca nu prea merge sa bei vin pe burta goala.

Ziua HoReCa, prima dintre cele trei zile de festival

Gastronomie la Festivalul Vin la Cultura

Nu degeaba denumirea completa a fost Festivalul International de Vin si Gastronomie Vin la Cultura Iasi 2023.

Pe Terasa CitiZen au fost disponibile la degustare si vanzare bunatati culinare de la Auchan, Eliada, Zada si Mangalitza Food Art.

Vitrina Auchan a fost intesata cu tot felul de bunatati.

Auchan timp de trei zile la Vin la Cultura

De la sandvisuri, dulciuri, mancare gatita si tot felul de specialitati pe baza de carne.

bunatati de la Auchan

Am ratat prezentarea speciala Auchan de la salonul VIP, insa am savurat zilnic bunatatile de pe Terasa CityZen.

Ziua HoReCa a inceput Vineri la ora 14:00 si apucasem sa mananc ceva. Cu ce-am mai degustat pe terasa si la masterclass-urile Eliada si Mangalitza, am facut fata vinurilor albe,

Insa in zilele urmatoare am incercat preparatele gatite de Auchan Iasi.

In ziua de Sambata la vinurile rose mi-am luat porc cu mar si cartofi cu ierburi aromatice.

Hai noroc cu Auchan!

S-au nimerit la fix cu vinul si cu ploaia racoritoare care a durat cateva minute.

ploaie la Iasi

In ziua vinurilor rosii mi-am luat vita cu ciuperci, alaturi de cartofi cu ierburi aromatice. Asa de bune au fost, incat am uitat sa mai fac poze.

Trei zile de festival cu 3 producatori exceptionali

Dupa standul Auchan, vizitatorii descopereau minunatiile de la Eliada.

Eliada

Incepeai cu uleiuri extravergine premiate la Berlin si Atena.

bunatati Eliada

Apoi continuai cu la masline, sosuri si chiar dulciuri.

bunatati tartinabile de la Eliada

Catalin si Camelia Adam au facut mici degustari de ulei la fata locului.

degustare ulei Eliada

Unele mai bune decat altele, produsele Eliada au creat animatie printre vizitatori.

animatie la Eliada

Nu insist mai mult acum, pentru ca am fost si la masterclass-ul Eliada, la care revin in articolele urmatoare.

Dupa Eliada dadeai de standul Zada.

Zada - Branza cinstita

Branza cinstita din Radauti, o afacere de familie cu o experienta de 30 ani.

Mi-au placut toate, unele mai bune decat altele, insa produsul preferat a ramas cascavalul cu ierburi aromatice si piper.

preferata de la Zada

Revin si aici cu mai multe detalii de la masterclass-ul Zada.

Dupa ce treceai de Zada, ramaneai uimit de bunatatile de la Mangalitza Food Art.

Mangalitza Food Art

I-am descoperit la Salonul Gastronomic Revino 2022, i-am reintalnit la Revino 2023 si i-am degustat pe indelete trei zile la Vin la Cultura Iasi.

bunatati de la Mangalitza Food Art

De obicei nu prea mananc mezeluri sau produse pe baza de porc, insa recunosc ca de la Mangalitza mi-au placut toate.

nebunie de mangalitza

Mi-as fi luat si acasa, insa distanta Iasi Craiova este cam mare si n-ar fi rezistat pe drum.

Pe cat de buna si de sanatoasa este carnea de Mangalitza, pe atat de pretentioasa este la temperatura. Am aflat asta tot la un masterclass cu care revin in articolele urmatoare.

Asa ca pentru acasa mi-am luat doar produsele pe care le aveau la borcan: pasta de jumari si pate de Mangalitza.

Daca v-am facut pofta, stati pe-aproape, pentru ca urmeaza si zilele 2 si 3 de la Iasi.

Vin la Cultura la Hotel Unirea Iasi

Va mai spun doar ca m-am intalnit cu prieteni mai vechi din lumea vinurilor si a gastronomie, dar mi-am facut si prieteni noi.

prieteni noi si vechi in trei zile de Vin la Cultura

Hai noroc si spor degustator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.