Ziua HoReCa a fost prima dintre cele trei zile de degustari efective la Festivalul International de Vin si Gastronomie de la Iasi.
Trei zile de primavara-vara pana-n seara
Cum v-am spus la deschiderea festivalului, am inceput Joi cu soiul local Golia. Apoi am continuat timp de trei zile cu vinuri romanesti si internationale.
Daca tot am inceput festivalul cu ziua destinata HoReCa, pentru buna desfasurare a festivalului si-au dat mana 2 parteneri din domeniu. Hotelul Unirea din Iasi, gazda evenimentului si Auchan Iasi ne-au fost alaturi de Joi pana Duminica inclusiv.
Simona Veteleanu, general manager Hotel Unirea Iasi, ne-a spus despre provocarile unui astfel de festival.
De la Natalia Nicolae, director de zona Auchan Iasi, am aflat despre bunatatile pe care le vom savura in timpul festivalului.
Din partea autoritatilor locale ne-a urat bun venit la Iasi reprezentantul Consiliului Judetean.
Ca sa stim ce ne asteapta timp de trei zile, Vali Tatar a detaliat programul festivalului.
Acestea fiind zise, am prefatat Vin la Cultura cu degustarea vinului local Golia DOC Iasi, alaturi de bunatatilor pregatite de Auchan.
Vineri – Ziua HoReCa la Vin la Cultura
Ca sa va dati seama ce desfasurare de forte a fost la Hotelul Unirea, trebuie sa spun ca au fost folosite sute de pahare de vin. Cele 2 mese din imagine se goleau cu o repeziciune uimitoare.
Cele 3 zile au fost infrumusetate de cele 4 fete cochete din imagine.
Organizatorii si voluntarii s-au asigurat ca toate standurile sunt aprovizionate si ca vizitatorii primesc bratarile de intrare.
Ziua HoReCa de Vineri a fost un pic mai scurta si mai linistita, incepand de la ora 14:00.
A fost o zi tocmai buna de ajuns la majoritatea standurilor.
Am dedicat-o spumantelor si vinurilor albe, mai ales Chardonnay si Feteasca.
Nu de alta, dar Joi 25 Mai a fost si Ziua Internationala Chardonnay, iar pe 3 Iunie va fi Ziua Internationala Feteasca Regala.
Printre aceste soiuri si-au mai facut loc si alte albe gen Aligote, Golia, Chenin Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc, Sandanski Misket si ce mai gasiti prin pozele de Vineri.
Dar pana la vinuri, vreau sa va spun despre gastronomie, ca nu prea merge sa bei vin pe burta goala.
Gastronomie la Festivalul Vin la Cultura
Nu degeaba denumirea completa a fost Festivalul International de Vin si Gastronomie Vin la Cultura Iasi 2023.
Pe Terasa CitiZen au fost disponibile la degustare si vanzare bunatati culinare de la Auchan, Eliada, Zada si Mangalitza Food Art.
Vitrina Auchan a fost intesata cu tot felul de bunatati.
De la sandvisuri, dulciuri, mancare gatita si tot felul de specialitati pe baza de carne.
Am ratat prezentarea speciala Auchan de la salonul VIP, insa am savurat zilnic bunatatile de pe Terasa CityZen.
Ziua HoReCa a inceput Vineri la ora 14:00 si apucasem sa mananc ceva. Cu ce-am mai degustat pe terasa si la masterclass-urile Eliada si Mangalitza, am facut fata vinurilor albe,
Insa in zilele urmatoare am incercat preparatele gatite de Auchan Iasi.
In ziua de Sambata la vinurile rose mi-am luat porc cu mar si cartofi cu ierburi aromatice.
S-au nimerit la fix cu vinul si cu ploaia racoritoare care a durat cateva minute.
In ziua vinurilor rosii mi-am luat vita cu ciuperci, alaturi de cartofi cu ierburi aromatice. Asa de bune au fost, incat am uitat sa mai fac poze.
Trei zile de festival cu 3 producatori exceptionali
Dupa standul Auchan, vizitatorii descopereau minunatiile de la Eliada.
Incepeai cu uleiuri extravergine premiate la Berlin si Atena.
Apoi continuai cu la masline, sosuri si chiar dulciuri.
Catalin si Camelia Adam au facut mici degustari de ulei la fata locului.
Unele mai bune decat altele, produsele Eliada au creat animatie printre vizitatori.
Nu insist mai mult acum, pentru ca am fost si la masterclass-ul Eliada, la care revin in articolele urmatoare.
Dupa Eliada dadeai de standul Zada.
Branza cinstita din Radauti, o afacere de familie cu o experienta de 30 ani.
Mi-au placut toate, unele mai bune decat altele, insa produsul preferat a ramas cascavalul cu ierburi aromatice si piper.
Revin si aici cu mai multe detalii de la masterclass-ul Zada.
Dupa ce treceai de Zada, ramaneai uimit de bunatatile de la Mangalitza Food Art.
I-am descoperit la Salonul Gastronomic Revino 2022, i-am reintalnit la Revino 2023 si i-am degustat pe indelete trei zile la Vin la Cultura Iasi.
De obicei nu prea mananc mezeluri sau produse pe baza de porc, insa recunosc ca de la Mangalitza mi-au placut toate.
Mi-as fi luat si acasa, insa distanta Iasi Craiova este cam mare si n-ar fi rezistat pe drum.
Pe cat de buna si de sanatoasa este carnea de Mangalitza, pe atat de pretentioasa este la temperatura. Am aflat asta tot la un masterclass cu care revin in articolele urmatoare.
Asa ca pentru acasa mi-am luat doar produsele pe care le aveau la borcan: pasta de jumari si pate de Mangalitza.
Daca v-am facut pofta, stati pe-aproape, pentru ca urmeaza si zilele 2 si 3 de la Iasi.
Va mai spun doar ca m-am intalnit cu prieteni mai vechi din lumea vinurilor si a gastronomie, dar mi-am facut si prieteni noi.
Hai noroc si spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei