Despre Golia DOC Iasi v-am spus cateva cuvinte in articolul despre Festivalul International de Vin si Gastronomie Vin la Cultura Iasi.
Am revenit din deplasare, ma tin de cuvant cu detaliile promise, dar mai intai fac o recapitulare in imagini pentru cele 4 zile de la Iasi:
- Joi – Golia DOC Iasi si deschiderea Festivalului,
- Vineri – Vin la Cultura – zi destinata HoReCa,
- Sambata – Vin la Cultura,
- Duminica – Vin la Cultura.
Golia DOC Iasi, prezentare si degustare
In deschiderea evenimentului Marian Timofti ne-a povestit cum a descoperit Golia si care este legatura cu Vin la Cultura Iasi – Festivalul International de Vin si Gastronomie.
Ca de obicei, ideile mari vin de la exemple mai mici. Marian Timofti ne-a povestit despre exemplu italian de la care i-a venit ideea pentru Vin la Cultura.
Doina Damian, directorul SCVDD Iasi ne-a povestit mai intai despre activitatea de la Statiunea de Cercetare.
Printre soiurile pentru struguri de vin create la SCVDD Iasi reamintesc:
- Unirea,
- Raluca,
- Ozana,
- Alidor,
- Arcas.
Pentru ca evenimentul a fost destinat soiului Golia, doamna directoare a detaliat despre acesta.
Am intrebat si despre semnificatia etichetei. Ghicisem doar pe jumatate simbolurile prezente pe eticheta, pe care le-am asimilat unor boabe de struguri.
Jumatatea galbena a sferelor reprezinta soarele, care influenteaza in mod pozitiv evolutia strugurilor.
Am primit si o brosura cu soiuri si clone de vita de vie create la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Iasi. In cartulie am gasit urmatoarele detalii mai tehnice.
Golia este rezultatul lucrarilor de hibridare interspecifica intre soiurile Sauvignon si Sarba. A fost omologat in 1999 si brevetat in 2004.
Colectivul de autori care a creat Golia a fost format din 4 persoane:
- Dumitru Danulescu,
- Gheorghe Calistru,
- Doina Damian,
- Alexandru Cracana.
Din acest colectiv doar Doina Damian mai este in viata ca sa se bucure de nivelul la care a ajuns munca lor de peste 20 de ani.
Ce detalii am aflat despre acest soi
In conditiile podgoriei Iasi, dezmuguritul incepe la final de Aprilie, odata cu soiul Aligote.
Durata de vegetatie dureaza 175 – 180 de zile.
Soiul Golia are o rezistenta genetica sporita la ger. In anii cu temperaturi minime intre -20,8 si -27 grade Celsius realizeaza productii superioare soiului martor.
Golia prezinta o toleranta medie la seceta si putregaiul cenusiu al strugurilor si o rezistenta medie la mana si fainare.
Butucii au urmatoarele caracteristici:
- vigoare mijlocie de crestere,
- fertilitate ridicata (peste 70 – 75% lastari fertili),
- potential de productie 13 – 14 t/ha.
In podgoria Iasi strugurii Golia ajung la maturitate tehnologica in ultima decada a lunii Septembrie.
La maturitate deplina strugurii acumuleaza in medie 178 – 195 g/l zaharuri si 4,5 – 5,5 g/l aciditate (H2SO4).
Se obtin vinuri cu urmatoarele caracteristici:
- tarie alcoolica medie de 10,7 – 11,2 % vol,
- extract sec nereducator (20,2 g/l),
- polifenoli (0,26 g/l).
Cum spunea Doina Damian in conferinta de presa, odata cu schimbarile climatice cantitatea de zaharuri acumulata a crescut. Drept dovada vinul Golia DOC Iasi din recolta 2022, vinificat in sec, are o tarie alcoolica de 13% vol.
Mi-au placut si aromele citrice, iar branzeturile cu care l-am asociat la degustare au fost fix ce trebuie.
Per total un vin echilibrat, cu corp bun, care ne poate oferi surprize frumoase si-n anii viitori.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei