Am vizitat in premiera Serbia de langa noi, dupa ce cu 1 luna in urma va spuneam despre intalnirea Visit East Serbia de la Craiova. Mai fusesem prin tara vecina si prietena doar in tranzit. Acum am ajuns pentru prima data si-n calitate de vizitator.
Serbia de langa noi, Donji Milanovac fost Porec
Dupa intalnirea de la Craiova am retinut cuvintele cheie #VisitEastSerbia, ceea ce am si facut la mijlocul saptamanii trecute. A fost un info tur organizat pentru agentii de turism si bloggeri, tur pe care l-am savurat de la un capat la altul.
Prima oprire a fost la Donji Milanovac, fost Porec inainte de a fi inundat de Dunare si mutat in locatia actuala. Aici ne-am intalnit cu o parte din oaspetii care ne-au vizitat la Craiova, acum ei fiind gazdele.
Toata lumea stia engleza, dar am preferat sa-i aud vorbind sarbeste, ca sa-mi reimprospatez vocabularul.
Ivana ne-a tradus cu mare bucurie la intalnirea de la Centrul de Informare Turistica. Cu ce-am mai inteles noi din limba sarba, ne-am bucurat reciproc, pentru ca si ei mai intelegeau cuvinte romanesti.
Apoi Ivan ne-a facut un tur ghidat prin micul orasel Donji Milanovac.
Pe cat de mic, pe atat de plin de istorie este fostul Porec, disparut la constructia Portilor de Fier.
Miša Anastasijević a fost un om foarte bogat om de afaceri, cu proprietati in Serbia si-n Tarile Romane.
O alta personalitate nascuta la Porec, mult mai cunoscuta noua, este Baba Novac, capitanul sarb din oastea lui Mihai Viteazul.
In zilele noastre micutul orasel s-a orientat spre turism, fiind una dintre opririle interesante ale croazierelor pe Dunare.
Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci pe imaginile de la sfarsitul articolului.
Golful Verde – Zeleni Zaliv
Dupa plimbarea prin Porec am ajuns la Zeleni Zaliv, o oaza de liniste si verdeata.
Golful Verde beneficiaza de peisajul mirific al Dunarii si de pasarile salbatice vizibile peste tot.
Aici au fost stramutate mai multe case vechi, construite traditional din chirpici si lemn. Albastrul specific este culoarea traditionala a tuturor caselor din zona, obtinuta dintr-un mineral din zona.
In acest peisaj am luat masa de pranz, care a fost putin spus un ditamai festinul.
Mi-a placut ajvarul, salata de morcovi cu usturoi sau carnatii. Insa peste toate am apreciat plescavita si branza pe gratar.
Despre branza am aflat ca mai intai se fierbe si abia dupa ce se usuca este buna pentru gratar.
Inainte de bunatati am zis Ziveli la un pahar de tuica de prune, pere sau caise. Nu prea beau eu tarii, dar le-am gustat ca sa le apreciez aromele.
M-am pastrat insa pentru vin, deoarece am vizitat mai inainte si crama locatiei.
Au fost doar primele 2 obiective vizitate in Serbia. Revin in articolele urmatoare cu alte locatii atragatoare, dar pana atunci va invit la imagini din Serbia.
Spor vizitator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses