Va spuneam la inceput de pandemie ca am fost la 3 pasi de coronavirus cu ocazia unei degustari Branzeturi cum se cuVin. Asta ca sa vedeti ca nu-i usor sa faci expertizare viti vinicola cand covidu’ da tarcoale 😉
Master de Expertizare Viti Vinicola
In urma cu 2 ani m-am inscris la masterul de EVV, dupa ce Narcis mi-a dat ideea. Unde altfel, daca nu la o degustare?
Parca mai ieri va povesteam despre prima sesiune si despre primele impresii de la EVV. Au fost 2 ani de bucurie care s-au scurs frumos, ca un vin bun si sanatos 🙂
Acestia au fost cei 17 pasi pe care i-am facut in cei 2 ani de master:
- Managementul protectiei integrate,
- Tehnici si metode moderne de analiza microbiologica,
- Etica si integritate academica,
- Resurse si produse oenoturistice,
- Climatologie si ecofiziologie viticola,
- Tehnologii ecologice in viticultura,
- Managementul exploatatiilor viticole,
- Conceptul de terroir in viticultura,
- Elaborarea, limpezirea si stabilizarea vinurilor stricto-sensu,
- Derivate si subproduse in industria vinicola,
- Marketing si legislatie vitivinicola,
- Tehnici de control si expertizare a produselor alimentare,
- Controlul si prevenirea fraudelor in domeniul viti-vinicol,
- Analiza senzoriala,
- Vinul, identitatea teritoriala si gastronomia,
- Practica si cercetare de specialitate,
- Elaborarea lucrarii de disertatie.
Am adunat 120 de credite si am absolvit cu media generala 9,90. Adica mai bine decat in urma cu 25 de ani, cand media de licenta a fost 9,50 🙂
Practica si bucurie
In afara de cursuri, au fost si multe momente practice, de genul celor in care am vinificat in laboratorul de Oenologie.
Prima data Merlot, apoi Cabernet Sauvignon.
La cursurile de analiza senzoriala am descifrat tainele vinurilor si am inteles mai bine etapele evolutiei unui vin. Adica am evaluat vinuri in diverse faze de evolutie.
Am stabilizat vinuri, am pritocit, am pus dopuri si ne-am bucurat de drumul pe care-l face vinul de la strugure la sticla.
Au fost mai multe conferinte si workshopuri la care am participat, la unele chiar cu prezentari:
- Horticulture, food and the environment,
- Alimente, nutritie si sanatate – Horticultura Craiova,
- Workshop Viticultura si Vinurile Olteniei.
A propos de vinurile Olteniei, in cadrul simpozionului anual al Facultatii de Horticultura am vizitat 2 crame oltenesti, Oprisor si Starmina. Alte vinuri oltenesti le-am descoperit in cadrul unor workshop-uri urmate de degustare.
Lucrarea de disertatie si simpozion online
Va spuneam ca la final de Mai am avut deadline pentru lucrarea de disertatie. Insa inainte de sustinere am participat cu prezentarea „Analiza senzoriala a asocierii vinului cu branzeturile” la Simpozionul studentilor si masteranzilor Facultatii de Horticultura.
Au fost multe prezentati interesante despre gradini verticale, beneficiile catinei, frunze ornamentale, gutuile si sanatate sau analize ale unor vinuri sau ani viticoli. Am luat locul 1 cu cununita, dovada ca lucrarea mea a fost apreciata.
Pe 19 Iunie am sustinut online lucrarea de disertatie pe Google Meet. Am inceput la ora 10:00, am avut la dispozitie 10 minute si am luat 10 🙂
Mi-ar fi placut sa prezint in carne si oase si sa fie o discutie mai lunga, dar asa sunt conditiile de pandemie.
Si evaluarea vinurilor si branzeturilor din cadrul lucrarii de disertatie a fost o provocare, pana cand am reusit s-o facem conform normelor in vigoare.
Acestea fiind spuse, mai zic doar ca au fost 2 ani de bucurie si sunt fericit ca m-am inscris la masterul de Expertizare Viti Vinicola.
Daca vreti sa faceti un master vocational, unde pasiunea sa primeze, va recomand masterul EVV! Cand zic pasiune, ma refer atat la pasiunea voastra cat si a profesorilor pe care ii veti intalni.
In Iulie este prima sesiune de inscriere, iar in Septembrie se completeaza eventualele locuri ramase libere.
Spor imbucurator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses