Daca m-ati dat absent de pe blog, sa stiti ca am avut mai multe motive serioase. Va spun doar 3 🙂 Curs de degustator autorizat de branzeturi, Good Wine la Romexpo si vot in Bucuresti.
Curs de degustator autorizat de branzeturi
Va zisesem deja ca dupa Cheese & Wine urmeaza cursul de branzeturi. Si au fost 3 zile pline, in care am invatat de toate si mai ales am avut multe exercitii practice.
Cursurile s-au desfasurat la AFI Tech Park – Citylicious de la 09:00 pana la 18:00 Vineri, Sambata si Duminica.
Am primit informatiile de la expertii italieni Marco Chiapparini si Luciana Libera.
Iar Marian Timofti s-a ocupat de traducere si de bunul mers al evenimentului.
Informatiile teoretice ne-au asigurat o baza comuna de la care sa plecam spre exercitiile practice.
Dupa ce am invatat etapele fabricarii branzeturilor, am trecut la treaba. Adica am invatat sa evaluam o branza.
Mai intai o evaluare vizuala, in care se tine cont de aspectul exterior, aspectul pastei (interior), golurile de fermentatie si sub-crusta, maturarea sau consistenta.
Sub aspect olfactiv-gustativ se tine cont de mai multe criterii:
- miros,
- structura branzei in cavitatea bucala,
- echilibrul aromelor,
- persistenta aromatica,
- tipicitate,
- complexitate.
Si branza, si vin 🙂
Cei care sunt obisnuiti cu evaluarea si degustarea vinurilor vor recunoaste multe parti comune.
La fel cum doar privind si eventual mirosind un pahar de vin poti sa-ti dai seama daca este ok, la fel este si la branzeturi. Un specialist cu experienta poate sa-si dea seama de calitatea unei branze doar observand-o si pipaind-o.
Si chiar fara sa guste, isi da seama de eventuale defecte.
De exemplu, binecunoscutul cascaval trebuie sa fie elastic iar atunci cand se rupe, sa se desfaca in fasii.
Dar pentru ca vorbeam de vin, am invatat si cum se asociaza branzeturile cu vin (si nu numai).
Dar nu inainte de o trecere in revista a branzeturilor lumii.
O asociere celebra este vinul locului cu branza si mancarea locului.
Astfel incat oaspetii din Valtellina ne-au impresionat mai intai cu Bresaola.
Nici vinurile n-au fost mai prejos.
Iar branzeturile le evaluasem deja corespunzator. La final au lasat ceva pentru cunoscatori 🙂
De fapt finalul a fost rezervat pentru examen (scris si practic) si diplome.
Examen si diploma la final
Dupa 3 zile de teorie si practica, a venit si momentul evaluarii.
Am raspuns la un test grila si apoi am evaluat o branza. Am obtinut un punctaj foarte apropiat de cel al experitilor din Italia.
Astfel incat am fost mandru de diploma de degustator autorizat de branzeturi.
Cum se intampla de obicei la evenimentele la care particip, n-a lipsit poza de grup 🙂
ReVin in articolele urmatoare cu informatii invatate la curs dar si cu Good Wine si votarea.
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei