Sa nu credeti ca prin Arad doar am mancat sau ca ne-am rasfatat culinar doar la Hotel Parc Moneasa. Am avut o lista intreaga de obiective de vizitat si de gustat, aproape pe toate le-am bifat.
Prin Arad, cu motive viti-vinicole la Pancota
Am mai fost pe-aici cu alte ocazii, total diferite. Prima data am ajuns in Arad la Revolutie, cand eram soldat TR la Lipova. Am revenit prin Arad in 2004, la o intalnire cu tineri din toata tara. Apoi in 2017 la aniversarea Winelover #5 am ajuns chiar si prin Lipova, cand am vizitat Crama Balla Geza.
Acum programul intocmit de Daniel Scridon si Calin Bobora a fost foarte variat.
Dupa drumul lung de la Craiova ne-am racorit in Arad cu un Sprizz de la Familia Darabont. Nici nu stiam ca au asa ceva, pana acum degustand doar vinurile cramei la cateva targuri de vin.
Mi-am pus tricoul de Winelover, mai ales ca stiam ca urmeaza o vizita la Muzeul Vitei de Vie si al Vinului in Pancota.
Am fost intampinati de primarul Dan Pocriser si de parintele Petru Darau, absolvent al masteratului de Viticultura la Timisoara.
Asezamantul Cultural gazduieste mai multe camere dedicate vitei de vie si vinului. Circuitul expozitional respecta fluxul tehnologic al producerii vinului, incepand cu strugurii din vie, cules, zdrobit si stors.
Expozitia gazduieste peste 300 de piese provenind din tari precum Ungaria, Elvetia, Serbia si Romania, pe care le-am surprins in imagini.
Am facut si o poza cu 2 absolventi ai masterului de Expertizare Viti-Vinicola 🙂
Pe langa expozitiile pentru vita de vie si vin, asezamantul are o sala separata dedicata satului traditional.
Dar destul cu partea teoretica, dom’ primar ne-a plimbat printre vii spre o destinatie foarte practica.
Inconjurati de vii si de natura, am savurat un picnic campenesc, udat cu vinuri din zona.
Tare bine ne-a prins momentul.
Iar eu am surprins doar 2 platouri din zona mea, inainte sa napustim pe mancare 🙂
Am facut si-o poza de grup dupa masa.
Insa am plecat si cu o sticla de vin pentru acasa, primita in dar de la dom’ primar.
Pe drum am vazut si caprioarele pe campuri, apoi am prins si-un camp de rapita unde am contrastat bine cu tricoul negru.
Am ajuns la Moneasa, unde v-am povestit deja la ce „cazne” ne-au supus gazdele.
Spre Cetatea Siriei si apoi la Roca Bruna
Dupa un mic dejun bogat la Moneasa, ne-am urcat in masini si-am urcat la Cetatea Siriei.
Cetatea este atestata documentar din anul 1169. Istoria sa cuprinde nume precum:
- voievodul Stefan din Siria (1440),
- Iancu de Hunedoara (1445),
- Matei Corvin (1456),
- Familia Bathory (1464),
- Gheorghe Doja (1514),
- Mihai Viteazul (1600).
Cetatea avea o pozitie strategica, dominand toata zona, dupa cum se vede si din imagini.
Ce sa faci dupa ce-ai urcat atata drum? O poza de grup 🙂
Bineinteles ca ne-am facut poze si printre ruinele cetatii. Restul le gasiti in albumul Facebook.
Dupa atata urcat si coborat de la Cetatea Șiriei, iar ni s-a făcut foame #prinARAD.
Am avut parte de fine dining la Roca Bruna.
Dar mai intai Dan Anca, proprietarul locatiei, ne-a povestit despre istoria locului si ne-a făcut turul proprietatii.
N-am ratat o poza in cel mai instagramabil loc. Gasiti aici mai multe imagini din acest minunat loc.
Am inceput masa cu pizza in variante de branza locala, pizza pane simpla, pizza cu slanina, crema de branza si ceapă verde.
Hai sa fie cu noroc, ca inainte am inceput cu un spumant.
Sursa foto Nelstill.
Apoi am savurat pate din ficat de pui si unt aromatizat.
Pe care le-am intins pe delicioase varietati de paine locala.
Apogeul l-a reprezentat felul principal cu porc la garnita, chipsuri de conopida, piure de cartofi cu trufe si pesto de leurda.
Le-am asociat cu vinuri atat de bune, incât inclusiv un fluture s-a aventurat sa guste o picătura de vin rosu.
Hai (să fie cu) noroc la fine dining in mijlocul naturii, ca tare mult ne-a placut locatia.
#prinARAD este un eveniment organizat de Daniel Scridon si Calin Bobora si are ca sponsor principal Hotel Parc Moneasa. Ne-au fost alaturi:
- Asociatia Proactivi pentru Viitor Arad,
- conacul Roca Bruna,
- Tracon Electric,
- Webasto,
- crama Familia Darabont.
Pentru ca am avut tot felul de activitati solicitante, ne-am hidratat cu apa DolceVita de la Grand Mass.
Pana la urmatoare escapada culinara la Roca Bruna, va las cu o recapitulare video marca Nelstill.
Spor relaxator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei