Branzeturi cum se… cuVin la… Marmara

Evenimentul Branzeturi cum se… cuVin si-a desfasurat o noua etapa la Restaurantul Marmara in crama.

Langa branzeturile delicioase de la Delaco au poposit vinurile oltenesti de la Crama Oprisor.

Branzeturi cum se... cuVin la Restaurant Marmara

A fost o seara superba in care bloggerii craioveni si invitatii au invatat sa deguste vinurile si sa aprecieze branzeturile.

 

Branzeturi cum se… cuVin de la Oprisor

Cu vinurile de la Crama Oprisor ne-am imprietenit anul trecut tot in Noiembrie. Editia Branzeturi cum se cuVin de atunci ne-a delectat exclusiv cu vinuri Cabernet Sauvignon alaturi de branzeturi. Pai da, a fost Cabernet Sauvignon vinificat alb sau rosé dar si traditionalul Cabernet rosu.

Delaco si Oprisor la Marmara

Acum ne-am delectat gusturile si am primit informatii despre vinuri albe, rosé si rosii din gamele Maiastru si La Cetate. Am avut Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rosé, Merlot si Cabernet Sauvignon.

Cel mai mare Fan Branza si branzeturile Delaco

Delaco a acompaniat vinurile oltenesti cu o suita de branzeturi care de care mai delicioase: Mozzarella Fresca, Brie, Brie au bleu, Cascaval Sofia si Emmentaler.

Cum colegul nostru Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro degusta bunataturile din Valencia, am „povesit” eu branzeturile. Pai da, ca nu degeaba sunt cel mai mare Fan Branza, castigator al greutatii mele in branzeturi Delaco.

Atmosfera frumoasa la Restaurantul Marmara

Restaurantul Marmara este deschis de curand si nu mai fusesem acolo. Dupa cum indica numele, este un restaurant cu specific turcesc. Sus sunt 4 sali de diferite dimensiuni iar jos este crama care ne-a gazduit la degustare.

Crama Restaurantului Marmara

Am degustat si ceva cu specific turcesc la Branzeturi cum se… cuVin. Gazdele ne-au surprins cu un fel de „focaccia turcesti”. Sunt niste turtite care se baga la cuptor.

turtite turcesti

Daca la inceput turtitele sunt plate, caldura cuptorului le umfla de zici ca sunt paini pline. Dar sunt goale pe interior iar coaja este crocanta si numai buna cu mirodeniile turcesti de deasupra.

turtite umflate si condimentate

Informatii din belsug de la Crama Oprisor

Vinurile Cramei Oprisor au fost povestite de Gabriel Cristea si de Rebeca Didu.

Rebeca Didu si Gabriel Cristea

Pe Gabriel il cunosteam de la editia trecuta si l-am reintalnit de curand la Targul de Comert al Olteniei.

Rebeca Didu este craioveanca de-a nostra si a intrat de curand in echipa Cramei Oprisor. Impreuna ne-au incantat cu informatii interesante si au raspuns la intrebarile bloggerilor curiosi.

audienta curioasa

Au fost atatea informatii si atatea raspunsuri la intrebari incat nu cred ca a ramas ceva neclarificat.

Eu am retinut ca 80% dintre vinurile romanesti sunt pentru consum frecvent si doar 10% au potential de invechire. Am aflat si despre „defectul de dop” care este provocat de o bacterie si sa vinului miros de butoi. N-a fost cazul la noi, vinurile de la Oprisor delectandu-ne cu arome si buchete deosebite.

Cu ocazia asta am aflat si diferenta dintre aroma si buchet. Aroma este specifica vinului nou, proaspat, iar buchetul este specific vinurilor vechi. In procesul de maturare vinul adauga un buchet de arome care-l fac si mai valoros.

Rose Maiastru

Am aflat si cateva informatii despre rosé-ul meu preferat. Rosé Maiastru are o culoare superba datorata cupajului de Merlot si Feteasca Neagra.

Care a fost asocierea branzovinica a serii?

Cum se intampla de obicei, la finalul degustarii am facut o tragere la sorti.

tragere la sorti

Fiecare participant a desemnat asocierea preferata intre vin si branza. Desi imi place mult Maiastru Rosé iar combinatia cu Brie au bleu a fost foarte buna, asocierea preferata a fost alta. Toate au fost bune, dar parca niciuna ca asocierea Emmentaler cu Cabernet Sauvignon din gama La Cetate.

toate bune, dar nu ca Emmentaler si Cabernet Sauvignon

Emmentaler-ul este o branza cu un gust specific, denumit cascaval cu gauri de cei de la Delaco. Despre gaurile din cascaval a auzit toata lumea dar putini stiu procesul tehnologic pretentios din spatele gustului.

Emmentaler si Cabernet Sauvignon

La fel, vinul Cabernet Sauvignon din gama La Cetate este un vin deosebit. Inca din perioada de crestere a strugurilor, sunt lasati mai putini pe joarda. Chiar daca scade productivitatea, creste calitatea si acest lucru se vede in gustul vinului. Este un vin cuceritor care alaturi de emmentalerul uimitor a dat duetul castigator 🙂

La gustul memorabil au contribuit si nucile care au acompaniat perfect asocierea serii. Nu mai spun ca am fost suficient de norocos incat sa castig la tragerea la sorti. Zic doar ca desi au castigat si fetele, s-au bucurat mai mult baietii.

castigatori fericiti

A fost o seara incantatoare de care ne-am bucurat impreuna intr-o atmosfera primitoare. Se vede bucuria si in fotografia de grup dar si in imaginile de la degustare.

fotografie de grup

ReVin cu informatii de la editia viitoare Branzeturi cum se… cuVin 🙂

Leave a Reply