Despre vinurile Perfect Simplu de la Domeniul Catleya v-am mai spus cand am bifat 50 de ani in lockdown. Acum s-a nimerit sa facem trecerea cu vinurile de Corcova de la editia Branzeturi cum se cuVin #49 spre 50 š
Domeniul Catleya din Corcova, Mehedinti
Daca va ganditi ca sunt orhidee prin Corcova, sa stiti ca numele domeniului viticol a fost inspirat de Marcel Proust. Acesta era prieten cu printul Anton Bibescu, proprietarul cramei de la Corcova la inceputul secolului IX.
Probabil stiti despre madlena ale carei arome ii trezeau amintiri lui Marcel Proust. Insa e probabil ca inspiratia pentru ciclul de romane „In cautarea timpului pierdut” sa fi venit si de la vinurile de Corcova. Marcel Proust si Anton Bibescu apreciau la Paris vinurile de la mosia din Corcova.
Iar Catleya este o orhidee din romanul lui Proust, care simbolizeazÄ iubirea, placerea si timpul regasit.
Povestea orhideei Catleya este redata pe eticheta gamei Freamat printr-un fragment in limba franceza din capodopera lui Proust.
Cu ocazia centenarului Marcel Proust din 2022 a fost republicata seria de romane in Cautarea Timpului Pierdut, intr-o noua traducere la Editura Cartier. In Romania a fost marcat momentul prin lansarea romanelor la Targul de Carte Gaudeamus.
Mai mult, in vara lui 2023 va fi lansata cartea Scrisorile lui Marcel Proust catre printul Bibescu, la editura Baroque Books and Arts. Traducerea corespondentei si conversatiilor dintre Marcel Proust si Anton Bibescu ii apartine scriitorului, jurnalistului si iubitorului de vinuri Ioan T. Morar.
Pana atunci insa, din 2007 Domeniul Catleya celebreaza prietenia si vinul, reliefand aromele Olteniei cu expertiza franceza.
Prietenia dintre Proust si Bibescu este marcata de Domeniul Catleya si prin vinul Marcel et le Prince, dedicat pietei franceze. Am avut ocazia sa-l degust la Salonul Gastronomic Revino si confirm ca este un vin deosebit, care le-a atras atentia multor participanti.
Perfect Simplu la Branzeturi cum se cuVin #49
La degustarea de la Craiova am avut placerea sa o ascultam pe Anne Cecile Roussel, managing director la Domeniul Catleya.
Vinurile sunt creatia sotului ei, Laurent Pfeffer, inginer viticol si oenolog scolit in Bordeaux.
Iata ce-am savurat alaturi de blogolteni si iubitori ai vinurilor la C House Milano in Craiova:
- Freamat Alb 2021 (Feteasca Alba si Feteasca Regala) + Aperifrais Ile de France,
- Freamat Rosu 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc) + Emmentaler Delaco,
- Perfect Simplu Cabernet Franc 2019 + Havarti Castello,
- Perfect Simplu Syrah 2018 + Grand Blue Delaco.
Din cele 14,5 hectare pe care le are Domeniul Catleya, 2 hectare sunt cu struguri albi Feteasca Alba si Feteasca Regala. Restul sunt dedicate vinurilor rosii Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah si Feteasca Neagra.
In afara de Feteasca Neagra am degustat toate soiurile, unele ca Syrah si Cabernet Franc fiind destul de rare in varianta monosepaj.
Exact aceasta a fost intentia celor de la Domeniul Catleya, sa scoata in evidenta tipicitatea unor soiuri. In gama Perfect Simplu s-au folosit la fermentatie drojdii salbatice, pentru a pastra caracterul local sau terroir-ul.
Este si o dovada de maiestrie si curaj, drojdiile salbatice fiind mult mai greu de strunit decat cele selectionate.
Cum a fost degustarea cu vinuri Freamat si Perfect Simplu
Anne Cecile Roussel ne-a povestit despre crama si despre cum s-a stabilit familia ei in Romania.
Dupa ce a raspuns intrebarilor, am inceput cu prezentarea celor 4 vinuri.
Eu am prezentat branzeturile asortate si criteriile de asociere vin-branza.
Mai intai am degustat cupajele Freamat, Fetesti romanesti si un cupaj gen Bordeaux, din Merlot, Cabernet Sauvignon si Cabernet Franc.
Dupa o pauza de masa la care am fost inspirat sa-mi comand coaste de porc la C House Milano, am trecut la gama Perfect Simplu.
Am gustat coastele cu toate cele 3 vinuri ale serii, cupajul gen Bordeaux, apoi Cabernet Franc si la final Syrah. S-a potrivit cu toate vinurile rosii, dar alaturi de Syrah a fost dragoste totala.
Daca de obicei dam noroc la vinurile rose, acum ne-am adus aminte la vinurile rosii.
A propos de vinuri rosii, am avut posibilitatea sa degustam si cupaj gen Bordeaux, dar si vinuri monosepaj in gama Perfect Simplu.
Perfectul Simplu este un limbaj apreciat in Oltenia, insa ideea gamei este ca vinul este Perfect baut Simplu, nu neaparat in cupaj š
Am avut dovada mai intai cu un Cabernet Franc, foarte rar prin Romania, apoi cu un Syrah, si el destul de rar.
La final fiecare dintre participanti si-a ales perechea preferata branza-vin.
Dupa cum se vede „urnele” de vot au fost destul de echilibrate, dovada ca fiecare pereche si-a gasit fanii ei.
Tragerea la sorti a fost inceputa ca de obicei de o persoana care n-a mai participat la degustarile noastre.
Apoi primul castigator a extras castigatorul din urna 2 si asa mai departe. Fericitii castigatori au plecat acasa cu vinurile si branzeturile preferate si votate.
Ca sa nu se supere nimeni, am facut o poza de grup cu cei care au ramas pana la final.
Perechea preferata la Branzeturi cum se cuVin #49
Mi-au placut toate vinurile, insa pentru vinul preferat m-am decis greu intre Cabernet Franc si Syrah. Le mai degustasem si acasa, dar acum mi s-a parut mai bun Syrah-ul alaturi de branza cu mucegai albastru Grand Blue Delaco.
Avand in vedere ca si costele s-au potrivit cel mai bine cu Syrah Perfect Simplu, aceasta a fost alegerea mea.
Vinul are 14% alcool, iar 20% din cantitate a fost maturata in baricuri noi din stejar romanesc cu ardere medie, timp de 12 luni. Restul de 80% din cantitate a stat 12 luni in cisterne de inox. Apoi vinul din 2018 a trecut la invechit in cele 6672 de sticle. A rezultat un Syrah rotunjit, in care alcoolul este bine integrat.
Se simt notele de fructe rosii si condimentele, care s-au potrivit perfect si simplu cu nuantele picante date de mucegaiul albastru din branza. Alcoolul din vin a topit pur si simplu branza cremoasa si grasa.
Grand Blue Delaco este o branza cremoasa, cu arome de unt si smantana si cu un aport moderat de mucegai albastru Penicillium roqueforti. Suprafata este mai aromata, iar interiorul mai cremos.
Daca ar fi sa descriu doar prin 3 cuvinte combinatia, vinul a fost Perfect, branza Cremoasa, iar perechea vin-branza Savuroasa.
Savuros a fost tot evenimentul Branzeturi cum se cuVin #49. Am avut parte de vinuri perfecte, branzeturi delicioase si o companie selecta.
Alaturi de bloggeri si de iubitori ai vinurilor au mai fost prieteni polonezi, iar Anne Cecile Roussel a reprezentat Franta. De remarcat ca am avut si un participant in varsta de 85 de ani, care a apucat sa savureze celebrul Corcovin interbelic.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la C House Milano.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Daniel Botea
Mie mi-a placut asa cum a fost, nu stiu ce ai inteles tu in legatura cu corpul
linkweb
Un soi de vin destul de bun
Daniel Botea
Care dintre ele, ca-n afara de Feteasca Neagra au fost prezente toate soiurile plantate la Catleya? Spor!