Banu Maracine si Branzeturi cum se cuVin #10

V-am spus ca am inceput Duminica cu munca la Kooperativa dar abia acum va spun ca am executat si o degustare Branzeturi cum se cuVin la Statiunea Didactica Banu Maracine, ca sa incheiem ziua cu bine 😉

In comparatie cu degustarile obisnuite, de data aceasta am facut si o vizita in Crama Banu Maracine, cunoscuta sub numele de Hruba.

Drumul spre Hruba de la Banu Maracine

La Banu Maracine in Hruba

Statiunea Didactică Banu Maracine a luat nastere in 1975, dupa ce in 1965 se infiintase Gospodaria didactica experimentală Tamburesti. In 1984 a fost construita Hruba, prin decopertarea terenului, procedeu unic in Romania.

Hruba Banu Maracine

Hruba are 2 intrari si un tunel care face legatura intre crama veche si cea noua. Tunelul a fost construit de mineri iar investitiile in Hruba au continuat pana in 1990.

Luminita de la capatul tunelului

In Hruba am zarit luminita de la capatul tunelului, mai ales ca acolo se afla Vinoteca – comoara cu aur lichid de la Banu Maracine.

Vinoteca de la Banu Maracine

Cea mai spectaculoasa locatie din Hruba Banu Maracine este Vinoteca, locul unde sunt aduse vinurile pentru invechire.

aurul lichid de la Banu Maracine

Cele mai vechi soiuri datează din 1970 dar in vinoteca se gasesc si distilate din vin.

Chinezu inconjurat de vinuri oltenesti

Vorba bloggerilor, am venit cu oaspeti din Bucuresti si ne-au asteptat cu sticle pline de praf si cu panze de paianjen pe ele 🙂

vinuri vechi la Banu Maracine

In vinoteca sunt mai mult vinuri vechi pentru ca 1990 o mare parte dintre terenurile pe care se aflau viile de la Banu Maracine au fost retrocedate, astfel incat recolta actuala de vinuri este mica in comparatie cu recoltele din anii in care au ajuns vinurile in Hruba.

vie noua la Banu Maracine

Cu ajutorul unor fonduri europene s-a reinceput insa plantarea de soiuri nobile de vita de vie, astfel incat dealurile de la Banu Maracine redevin producatoare de vin.

Branzeturi cum se cuVin la Banu Maracine

In afara de vizita in Hruba, au fost mai cateva premiere la aceasta degustare.

Vinurile degustate in cadrul evenimentului Branzeturi cum se cuVin au fost din anii 1988, 1997 si 2008, unii dintre bloggeri fiind mai tineri decat cele mai vechi vinuri 🙂

vinuri vechi de Banu Maracine

Ca sa nu mai spun ca daca unele vinuri ne-au depasit la vechime, butoaiele ne-au cam depasit la inaltime.

poza de grup in Hruba

O alta premiera a fost faptul ca pe langa cele 3 vinuri de colectie am degustat si un distilat de vin pe care l-am asociat cu… ciocolata cu 99% cacao. Dar sa nu anticipam 🙂

Asocieri culinare care mai de care

Cele 3 vinuri de la Banu Maracine degustate de bloggerii craioveni au fost un Sauvignon Blanc din 2008, un Cabernet Sauvignon din 1997 si o batrana Feteasca Neagra din 1988, pe care le-am asociat cu branzeturi de la Delaco.

Camembert de la Delaco

Camemebert

 

Grana Padano Delaco, piper si ulei de masline

Grana Padano

 

Cascaval Afumat Delaco si struguri negri

Cascaval Afumat

Mie mi-a placut foarte tare a doua combinatie. Nu neaparat pentru ca Grana Padano se afla printre branzeturile mele favorite ci pentru tandemul facut cu Cabernet Sauvignon 1997 si cu piperul si uleiul adaugate.

Aroma vinului a fost superba si am descoperit-o in 3 etape, asa cum ne-a invatat Achim – Presedintele Federatiei Somelierilor din Romania, cand ne-a spus despre cele 3 nasuri.

Cabernet Sauvignon 1997
Aromele de prune uscate si fructe de padure au devenit din ce in ce mai intense si ma asteptam la un gust puternic de Cabernet Sauvignon. Surpriza a venit cand am descoperit un vin domol si de cursa lunga, care-si dezvaluia bland cele 12,8% grade de alcool.

Daca ar fi sa sintetizez prin 3 cuvinte vinul, branza si combinatia, vinul a fost surprinzator, branza a fost preferata iar combinatia minunata.

A propos de branzeturi maturate si de faptul ca am vazut vinoteca cu comoara lichida de la Banu Maracine, Alin Sintimbrean ne povestit ca in alte tari branzeturile sunt lasate sa se matureze in… banci. Nu degeaba au bancherii vorba aia cu contracte ajunse la maturitate 🙂Delaco la Banu Maracine

Da, atunci cand producatorii iau un credit de la o banca, cea mai buna garantie pentru banca sunt branzeturile lasate la maturat.

Si pentru ca tot am ajuns la chestiuni „invechite”, dupa degustarea celor 3 vinuri vechi a urmat un distilat de vin invechit.

Vinars medaliat la Banu Maracine

Un astfel vinars este Roua Plaiului, un distilat din vin care a fost distins cu medalia de argint in 1996 la Salonul International de Inventii de la Geneva „pentru finetea si rafinamentul sau dar si pentru autenticitatea tehnologiei prin care se obtine”.

distilat din vin invechit

Banu Maracine este unul dintre cele 12 areale viticole recunoscute ale Romaniei in care se pot obtine vinarsuri asa ca ne-am bucurat sa degustam o astfel de licoare chiar la locul faptei 🙂

Licori oltenesti si oaspeti din Bucuresti

Asa cum v-am spus deja, am avut oaspeti din Bucuresti care ne-au cursat in materie de blogging si apoi au venit alaturi de noi sa dea curs la gâl-gâl-gâl.

Ma rog doar 1/2 din Cristi au degustat licorile, se vede si dupa aura care da si care nu 🙂

Bucuresteni la Banu Maracine

Chinezu a savurat doar aromele, pe motiv de ceva tratament. Las’ ca ne-am tratat noi ceilalti iar stimabilul si-a luat o sticla plina de Roua pentru degustarea de acasa. Se vede si din poza de grup 🙂

poza de grup la degustare

Ne-am dat concursul la degustare

Dupa ce ne-am dat concursul la degustare si ne-am dedat la licorile corespunzatoare, urmeaza partea a doua. Bloggerii craioveni participanti la eveniment isi vor spune impresiile si preferintele in cadrul unor articole pe blogurile personale, cele mai bune 5 articole fiind premiate la  concursul Branzeturi cum se cuVin.

Evident premiile vor fi branzeturi de la Delaco si sticle de vin de la Banu Maracine. Pana atunci va las cu imagini de la degustare.

Spor participator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.