Branzeturi cum se cuvin #15 – Delaco si Crama Histria la Mignon

Ne-am imprietenit cu Crama Histria la Oltenia Wine Fair si ne-am reintalnit la Revino. Apoi a venit firesc un nou episod Branzeturi cum se cuVin. Degustarea cu Delaco si Crama Histria s-a desfasurat la Mignon, intampinandu-l pe prietenul nostru din Dobrogea cu o atmosfera calda.

Delaco si Crama Histria la Mignon

Si la propriu si la figurat. Noroc cu vinurile reci care ne-au revigorat.

Cateva cuvinte despre Crama Histria

Paul Fulea ne-a povestit cum a luat nastere logo-ul cramei din apropierea Cetatii Histria. Pamanturile scaldate de apele marii si mangaiate de razele soarelui reprezinta locul in care s-a batut cea mai veche moneda pe teritoriul actual al Romaniei.

Paul Fulea

Aceasta moneda, reprezentand un vultur de mare tinand in gheare un delfin, a fost stilizata si reprezinta logo-ul Cramei Histria. Mai departe, deoarece viile de la Crama Histria sunt trudite de foarte multi aromani, vinurile au nume specifice, Mirachi sau Ammos. Mirachi reprezinta un dor pozitiv iar Ammos are legatura cu pamanturile nisipoase din zona.

masa cu bunatati

Ei bine, asa a inceput povestea degustarii in care branzeturile Delaco si Crama Histria cu valurile sale de vin, ne-au incantat simturile.

Oltenii, branzeturile si vinurile

Un alt amanunt pe care l-am aflat de la Paul Fulea a fost ca pe langa aromanii din zona Cogealac, acolo traiesc multi olteni. Hai noroc si sa traiasca mult si bine, ca au parte de vinuri bune 🙂

povesti la Mignon

Branzeturile au fost povestite de Alin Sintimbrean, de la DictionarCulinar.ro, cel care a pus la cale asocierile culinare.

Alin Sintimbrean

Blogoltenii de la Asociatia Bloggerilor Olteni s-au bucurat de 6 vinuri deosebite, combinate cu branzeturi rafinate si cu diverse ingrediente „secrete” pe care le veti afla in continuare.

Branzeturi cum se cuVin – Delaco si Crama Histria

Am inceput degustarea cu un Mirachi Riesling 2016, alaturi de Mozzarella si busuioc proaspat. Daca nu ma insel este prima data cand degustam Riesling de Rin.

Mirachi Riesling, Mozzarella si busuioc

Acest soi de Riesling este o amintire a prezentei generoase a soarelui pe aceste meleaguri dar si a germanilor dobrogeni.

Urmatoarea asociere culinara a pus fata in fata Mirachi Sauvignon Blanc 2016 alaturi de branzeturi Brie si covrigei frageziti cu vin alb de la Grand Papa.

Mirachi Sauvignon Blanc, Brie si covrigei

L-am auzit pe Alin Sintimbrean spunand ca este prima data de la inceputul degustarilor Branzeturi cum se cuVin cand asocierea branza-vin i-a reusit deplin.

Trebuie sa recunosc ca vinul rece si proaspat a fost binevenit alaturi de branza Brie care sub actiunea caldurii si-a dezvaluit toate aromele si gusturile. Iar cunoscatorii in ale vinului de la masa noastra au recunoscut si ei ca a fost printre cele mai bune vinuri Sauvignon Blanc baute in ultimul timp.

Alaturi de vinul bun, au inceput sa curga si intrebarile.

Intrebari si discutii

A urmat un Ammos Blanc 2016, alaturi de branzeturi Camembert si covrigei frageziti cu vin. Si am avut parte de o alta premiera la Branzeturi cum se cuVin.

Ammos Blanc, Camembert si covrigei

Sticla in care Rieslingul de Rin si Sauvignonul Blanc s-au contopit in Ammos are un dop de… sticla.

dop de sticla

Si pentru ca deja viata se vedea in nuante de roz, a venit si randul rosé-rile.

La vie en rosé cu Delaco si Crama Histria

hai noroc

Am inceput la vie en rose cu un varietal Mirachi Feteasca Neagra Rosé tocmai bun de dat noroc. Rosé-ul a fost acompaniat de Brie au bleu si de cirese. Foarte interesanta asocierea branzei moi, cu mucegai alb si albastru cu ciresele si cu un vin rosé.

Mirachi Rose, Brie au bleu si cirese

N-a fost singurul rosé prezent la degustare, urmand un vin premium Ammos Rosé obtinut din Cabernet Sauvignon si Feteasca Neagra, cu cascaval si piper rosu.

Ammos Rose, cascaval si piper rosu

Am stat in cumpana daca aceasta sa fie combinatia serii sau urmatoare. Pana la urma am votat pentru Mirachi Merlot, cu Grana Padano si otet balsamic. Am aflat ca fermentarea a fost imbogatita cu drojdii din flora spontana iar apoi mirosul de cirese negre s-a desavarsit cu nuante lemnoase de cedru si stejar. Probabil acestea sunt detaliile care m-au fermecat.

Merlot, Grana Padano si otet balsamic

Despre Grana Padano stiti deja ca este branza mea preferata de la Delaco. Dar de data asta s-a asociat parca cel mai bine cu otetul balsamic si cu licoarea bahica. Probabil pacaliti de gustul de cirese amare din vin, cativa colegi au crezut ca avem sos de visine. Nu fratilor, a fost otet balsamic.

Cateva concluzii de la degustare

Ca sa rezum in 3 cuvinte combinatia, vinul a fost miraculos, Grana Padano ca de obicei minunat de maturata iar combinatia minunata, yammm-yammm 🙂

Cu ganduri si impresii impartite, fiecare dintre noi a votat combinatia preferata Delaco si Crama Histria. Apoi am trecut la extragerea castigatorilor si la premierea norocosilor 🙂

tragere la sorti

Abia tarziu ne-am adus aminte ca nu facusem fotografia de grup. Ne-am reunit cei ramasi pe baricade si am imortalizat momentul.

fotografie de grup

Pana la urmatoarea degustare Branzeturi cum se cuVin, va las cu mai multe imagini de la Mignon.

Spor degustator!

Leave a Reply