De bun gust?!? Umami si monoglutamat

Inca un gust? De cand lumea am fost obisnuiti natural cu cele 5 gusturi:

  • dulce,
  • sarat,
  • acru,
  • amar,
  • iute.

Umami, al 6-lea gust

Umami, al 6-lea gust, a fost descoperit in Japonia in 1908 si este traducerea pentru „delicios”.

gust umami

Pana aici toate bune si frumoase, daca gustul „delicios” este oferit natural.

Glutamatii aflati in proteinele din alimente in combinatie cu alti acizi ribonucleici (ca inosinat si guanilat), produc gustul delicios. Acizii ribonucleici de mai sus se gasesc in mod natural in carne, peste, legume sau lactate.

Exista exemple naturale ale gustului umami:

  • ansoa sarate,
  • rosii,
  • parmezan,
  • trufe,
  • otet balsamic,
  • sos de peste, sos de soia,
  • ceapa,
  • telina
  • morcov.

Al 6-lea gust este insa exploatat industrial. Astfel, monoglutamatul de sodiu (MSG) este un potentiator de gust care adauga in mod artificial „gustul delicios” alimentelor industriale.  Si pacaleste astfel papilele gustative care asimileaza MSG cu umami.

Monoglutamat de sodiu

Monoglutamatul de sodiu se ascunde pe etichete sub diverse denumiri. Atentie si la ingrediente si la denumiri. Alimentele care au pe eticheta denumirile de mai jos, au in componenta si MSG:

  • Glutamat de sodiu, Glutamat, Glutamat Monosodic, Acid Glutamic,
  • E621,
  • potentiator de aroma, potentiator de gust,
  • aroma de fum, aroma naturala de pui, vaca, porc, arome naturale,
  • cazeinat de sodiu, cazeinat de calciu,
  • proteina vegetala hidrolizata, proteine texturate,
  • gelatina, extract de drojdie.

De ce este periculos monoglutamatul de sodiu?

In primul rand monoglutamatul de sodiu da gustul „delicios” unor alimente obtinute din resturi alimentare fara valoare nutritiva. Mai mult, acelasi monoglutamat duce la dependenta.

Daca sunteti obisnuit cu „gustul delicios”  al alimentelor foarte procesate, ajungeti sa nu mai apreciati gustul natural. Si tanjiti dupa „gustul delicios” si nenatural.

Insa cel mai grav este faptul ca monoglutamatul de sodiu este este asociat cu aparitia unor boli grave. Printre acestea se numara cancer cerebral, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială, boala Parkinson, Huntington sau Alzheimer.

Spor insanatositor!

Save

Save

Save

One Response

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.