In ultima vreme apar tot mai multe „montaje” pe tema Rosia Montana: reclame la TV, declaratii, emisiuni si puncte de vedere. Pe scurt, Rosia Montata.
Rosia Montata vs Rosia Montana
Din punctul meu de vedere, felicitari celor care se opun proiectului si „rusinica” celor care il sustin. Rusinica e putin spus cand in scenariul „aurifer” se invart atat de multi bani si atatea interese.
Am gasit in blogosfera un articol despre „parintele lu’ Gabriel Resources”, articol ce merita citit pentru a intelege increngaturile.
Montajul rusinos e format si din alte „angrenaje”:
- europarlamentarii romani care au votat impotriva interzicerii cianurii in minerit,
- Bogdan Baltazar – pe post de reclama TV,
- cativa ministri cheie (ma intreb daca Boc e prea mic ca sa-l banuim),
- Traian Basescu,
- cred ca ar mai fi destui de adaugat.
Ma opresc la Traian Basescu pentru ca am retinut reactia flash-mob-ului de la Cotroceni: „Lingoule”!
Prea tehnic?
Iar reactia prezidentiala… tot de „lingou”: nu se poate face referendum pentru Rosia Montana pentru ca abordarea este una “extrem de tehnica”.
Mai sa fie! Parerea mea este alta.
Desi atunci cand a ajuns presedinte promisese ca referendumul va fi o „arma” pentru a asigura vointa poporului, Traian Basescu a folosit referendumul doar atunci cand i-a adus foloase electorale.
Credeti ca un referendum pentru Rosia Montana are o abordare mai tehnica decat referendumul pentru parlamentul unicameral, de exemplu? La Rosia Montana este vorba despre o chestie extrem de… concreta: Da sau Nu pentru cianura.
Ce mai distrugem?
Asa cum am mai spus, parerea mea este ca politicienii actuali n-au nicio treaba cu constructiile durabile. Instalati provizoriu la putere, incearca sa traga foloase tot mai mari din… prezent, iar trecutul si traditia ii cam incurca.
Iar la PDL treaba e clara: europarlamentarii PDL + Elena Basescu au votat pentru folosirea cianurilor (mai putin Monica Macovei care s-a abtinut).
Aveti aici lista cu voturile europarlamentarilor romani pe tema folosirii cianurilor in minerit.
Mai intai a tras foloase electorale pe seama referendumului si a desfiintari unei institutii de traditie (Parlamentul Bicameral). Acum locatarul cu viza de „flotant” de la Cotroceni demonstreaza pe final de mandat lipsa de scrupule in ceea ce priveste traditia si trecutul:
- declaratia de prost gust vis a vis de MS Regele Mihai,
- Rosia Montana,
- cred ca vor mai urma si altele.
… pentru ca au mai ramas cateva repere de traditie BNR, Academia Romana, CEC, Posta Romana, CFR.
Urata iesire din scena pentru un personaj in care romanii si-au pus atatea sperante…
Daca Iliescu a ramas cu imaginea de tovaras „sarac si cinstit” iar Constantinescu ca personajul „invins de Securitate”, ma intreb cu ce imagine va ramane Basescu in constiinta colectiva.
Deocamdata este un angrenaj din Rosia Montata.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Luminita
Tare articolul , tine-o tot asa !
Daniel Botea
Multumesc!
BugetulPersonal
Am intrat din articolul tau in altul si altul si asa mai departe si chiar am aflat informatii de care nu stiam…acum nu stiu daca e adevarul pur…
Nu „rusinica”, RUSINE!!! Cu majuscule!
Daniel Botea
@Bugetul:
Rusinica era o ironie, am zis si eu ca e prea putin spus.
Daniela
Nu am sustinut acest proiect si nici nu o sa-l sustin. Nu m-a interesat de la bun inceput de el.
Daniel Botea
@ Daniela:
Cum spuneam si in articol, felicitari celor care se opun acestui proiect.
Daniel Roxin
Felicitari pentru articol si succes in continuare!
Daniel Botea
@ Daniel:
Multumesc! Spor!
Marlene
Am citit ca aurul pe care inca il mai avem depaseste cu mult datoria externa a Romaniei!!! Adica… saraca tara bogata. Se pare ca prin 2000 BNR a refuzat sa mai cumpere aur din exploatarea locala, la sugestia Bancii Mondiale, pe motiv de… supraproductie. Asa ca guvernantii nostri au declarat anumite zone epuizate dar in acelasi timp au acordat licente de exploatare unor firme straine in aceleasi zone miniere. Paradoxal, nu? „Noi nu ne vindem tara”, o dam pe gratis.
Daniel Botea
Da 🙁 Se pare ca … viitor de aur, tara noastra n-are