O clasa energetica este o „nota” ce se acorda electrocasnicelor sau cladirilor, in functie de consumul de energie electrica. Cu cat consuma mai putina energie, cu atat nota este mai buna. Hai sa detaliem ce inseamna clasa energetica.
Ce inseamna clasa energetica
Guest post by Blogatu
Aceasta notiune ne este familiara deoarece gasim specificatia clasei energetice pe orice frigider, masina de spalat sau aparate electrocasnice. Ca si acestea, cladirile se pot incadra intr-o c(l)asa energetica sau alta, in functie de “performantele” sale.
Cele 7 “Note” sunt de la A la G, insa fiecare clasa are in spate un punctaj de la 1 la 100 stabilit in functie de multi parametri.
Cum se stabilesc clasele ale unei cladiri? Prin luarea in calcul a celor mai diverse criterii:
- grosimea peretilor,
- tipul de zidarie,
- tipul de acoperis,
- starea subsolului,
- starea coloanelor de incalzire,
- performanta sistemului de incalzire sau de aerisire.
Toate aceste informatii se obtin prin cercetarea la fata locului de catre auditorul autorizat, din documentele specifice sau, in lipsa acestora, din informatiile provenite de la proprietar sau prin masuratori specifice.
Iar clasele energetice pot fi aflate cu mare usurinta cu ocazia obtinerii unui certificat energetic.
Acesta atesta cat de eficienta este sau nu o cladire in consumul resurselor – combustibil, energie electrica, energie termica – pentru a oferi conditiile optime de functionare.
Sper ca v-ati lamurit ce inseamna clasa energetica si ca sunteti spre A 🙂
Spor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Daniela
Ca sa ai un aparat bun in casa sau o casa buna pentru tine trebuie sa dai multi bani dar la noi nu prea poti face asta tinand cont de banii pe care ii primim luna de luna.
Daniel Botea
@ Daniela:
La cat o sa coste curentul probabil ca se fac economii cu un frigider de clasa A. Nu stiu cat costa la case sa iei certificatul, dar banuiesc ca si aici in timp se amortizeaza.
Mamica
Din ce stiu eu nu grosimea peretilor trebuie sa fie un factor ci transferul termic prin acestia, pot sa am un perete de beton de 50 de cm si nu va izola la fel cum o face unul de 15 cm de lemn stratificat cu polistiren si vata minerala
Daniel Botea
@ Mamica:
Nu te contrazic 🙂
Laurentiu
Un factor important este si izolatia termica a locuintelor…daca ii oferi casei/apartamentului tau o izolatie atat interioara cat si exterioara a peretilor + o izolatie in cadrul ferestrelor si a usilor, consumul categoric o sa fie mult mai scazut din pct de vedere al resurselor energetice.
Daniel Botea
@ Laurentiu:
Eu am izolatie doar la exterior dar s-a simtit imediat. Si la caldura si la factura 🙂