Sanatate pe sistem si pe bani

Sanatatea este unul dintre subiectelele blogului meu. Iar in ultimul timp au fost din abundenta urari de sanatate cu ocazia sarbatorilor. Asa ca nu pierd ocazia sa ma refer la sanatate acum, cand acest subiect a dat in clocot. Azi despre sanatate pe sistem.

sanatate pe sistem si pe bani

Sanatate pe sistem. Si pe bani

Ca sa fie treaba clara de la inceput, fac cateva precizari. Am vazut ca s-au inchis o multime de spitale, bine echipate si functionale. Si m-am gandit ca sunt puse la pastrare pentru „baietii destepti” din sanatate. Acum se vorbeste cu patima despre privatizarea sanatatii. Si se motiveaza cu coruptia din sistem chiar de cei care „mulg” sistemul. Asa ca imi este mai clar ca niciodata ca asta este intentia.

Nu voi aborda politic aceast subiect. Sunt sigur ca, odata intrata ideea in capatanile politicienilor, cei care asteapta sa intre la putere vor face tot posibilul sa vanda sanatatea la baietii lor destepti.

Si ca sa fie si mai clar, noi suntem mai responsabili pentru sanatatea noastra decat sistemul de sanatate (sau politicienii). Ei se ocupa de fapt de boala (ca sa nu zic de profiturile generate de aceasta).

Sanatatea vazuta de OMS

Nu trebuie sa ma credeti doar pentru ca eu spun asta. Ma bazez pe statistica Organizatia Mondiala a Sanatatii. Care vorbeste despre factorii care influenteaza sanatatea:

  • 11% pentru asistenta medicala si serviciile de sanatate (preventive, curative, recuperatorii) – cel mai mic procent
  • 43% pentru stilul de viata (comportament, atitudini, obiceiuri) – cel mai important factor, avand cel mai mare procentaj in mentinerea sanatatii.

Si pentru ca OMS vorbeste si despre preventie in procentul de 11%. Cu care asistenta medicala si serviciile de sanatate influenteaza sanatatea. Cred ca in Romania acest procent este mult sub 10%. Din simplu motiv ca n-am prea auzit vorbindu-se despre preventie. Toata lumea vrea sanatate dar se refera de fapt la boala.

Ca sa fiu mai clar, sanatatea nu este gratis, preventia nu este ieftina, dar ambele sunt mai ieftine decat boala. Insa profiturile sunt mai mari in cazul bolii. De aceea cred eu ca se vorbeste despre sanatate, dar cu gandul la boala (profit).

Sistemul obligat sa vorbeasca despre sanatate

Nu cred ca grija pentru sanatate l-a „facut” pe presedinte sa iese de doua ori cu declaratii oficiale. Ci presiunea media (inclusiv online) care incepuse sa scoata lumea in strada.

N-am urmarit cele doua declaratii oficiale (nici analizele de dupa). Pentru ca ma ghidez dupa principiul sa ascult cine spune, nu ce spune. Iar sanatatea nu intra in atributiile exprese ale presedintelui, astfel ca prefer sa cred un om din sistem, care face bine ce face. Asa cum este „Dr. SMURD”, si nu unul care doar spune. Multe si in multe domenii.

Update (dintr-un interviu din 2009):

Un spital privat? Nu v-a tentat niciodata?

Raed Arafat: Nu, pentru ca urgenta nu poate sa fie o practica corecta intr-un sistem privat. Daca sistemul privat este unul comercial. Ca si concept, urgenta este o medicina sociala, pentru toata lumea. Nu exista medicina de urgenta pentru cei care platesc si pentru cei care nu platesc. In momentul in care o tara face asa ceva, tara respectiva a facut o greseala majora in sistemul sanitar. Sistemul de urgenta este un sistem egal pentru toti.

Interviul complet este la Razvan Pascu.

Dupa cum vedeti, n-am scris nume si nu duc o campanie contra cuiva, ci pentru ceva. Pentru sanatate!

Si tot pentru sanatate cred ca au iesit in strada si oamenii. Desi daca ne-am lua dupa „sanatate inainte de toate” ar fi trebuit sa fim mult mai multi! Macar online, daca afara e frig 🙁

Save

Save

16 Comments

  1. ana
  2. Produse Naturiste

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.