Hai sa va spun 5 sfaturi practice in perioada de apogeu a oului. Despre prospetimea ouălor. Nu a ouălelor 🙂
Prospetimea ouălor
Am vazut ca multe persoane fac greseli de pronuntie in ceea ce priveste aprecierea… de la ouă 🙂
Corect este aprecierea oualor, nu oualelor. Acum ca am clarificat aspectul gramatical sa trecem si la prospetimea ouălor.
Regula nr 1
1. Ca regula generala, cu cat inaltimea pe care o ocupa un ou scufundat in apa este mai mica, cu atat oul este mai proaspat.
In cartea sa „Si noi ce mai mancam?” Dl. Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi explica legatura intre inaltime (unghi) si prospetime.
- un ou proaspat de 1 – 4 zile sta la fundul apei in pozitie orizontala (inaltime minima),
- un ou de 7-8 zile sta pe fundul apei la un unghi de 25-30 grade,
- un ou vechi de 15 zile formeaza un unghi de 45 grade,
- un unghi de 75 – 90 de grade dar cu oul pe fundul apei indica o vechime de 21 de zile,
- daca oul se ridica de la fundul apei deja vechimea acestui este de cel putin 30 de zile (inaltimea maxima).
Acest unghi este dat de „camera de aer” din interiorul oului, care se mareste pe masura ce oul se invecheste.
Alte reguli importante
2. Pentru a pastra ouale cat mai mult timp proaspete in frigider, acestea se tin cu varful in jos, (invers fata de imagine de mai sus), pentru a reduce presiunea asupra „camerei de aer”. Daca veti privi cutiile in care sunt livrate ouale, acestea sunt orientate cu varful in jos.
3. Ouale rosii au un numar mai mic de pori decat cele albe si opresc mai bine patrunderea microbilor in interior. Oul are in jur de 300 si cateva mii de pori/cm2.
4. Oul fiert moale se digera mai usor (2 ore) pe cand cel fiert tare sau prajit se digera mai greu (6 ore).
Ultimele 3 sfaturi sunt din cartea Dr. Floarea Damaschin – „333 de sfaturi pentru alimentatie si alimente sanatoase„.
5. Revenim la sfaturile domnului Mencinicopschi care ne spune ca ar fi de preferat „sa consumam oua ecologice, inscriptionate cu cifra 0, sau oua de la gaini crescute la sol sau in aer liber (inscriptionate cu cifrele 1 si 2), evitand consumul oualor obtinute de la gainile crescute la baterie (inscriptionate cu cifra 3)”.
Aceste fiind spuse va doresc o saptamana cat mai sanatoasa!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Vanzari garsoniere
lucruri foarte interesante pe care nu le stiam despre oua:d..merci 🙂
Gresie
Super articol ! 😀 Multumim
Martina
Habar nu aveam despre aceste lucruri, dar ma bucur ca am aflat acum. Sunt niste sfaturi extraordinar de utile!
Daniel Botea
Multumesc si eu pentru apreciere!