Politica in RO vazuta din Franta

Politica in RO vazuta din Franta, guest post by Karla.

Politica in RO vazuta din Franta

Politica in RO vazuta din Franta

Salutare tuturor, sunt Karla, o românca ratacita intr-un alt colt de lume. Daniel mi-a cerut sa exprim cum se vad recentele evenimente politice din Romania de la fereastra mea franceza. Cum sa se vada? Cu detasare si comparând cu viata politica franceza, putin mai respirabila decat cea de la noi.

Intai si intai, m-au socat afirmatiile lui Traian Basescu despre ceea ce el numeste „lovitura de stat”. Ca si cum o destituire votata de Parlament poate fi considerata o lovitura de stat. O afirmatie absolut demagogica (cu care s-a facut de râs in Europa). Insa eficienta politic in mediul electoral romanesc. Cand vad pe forumurile romanesti numarul de persoane care au preluat formula, nu pot decat sa constat ca Traian Basescu face el singur cat o agentie de comunicare.

Mi-amintesc un episod analog in perioada prezidentialelor franceze: Nicolas Sarkozy creease in acelasi mod conceptul „la gauche abîme la République” – stânga  imbolnaveste Republica. Electorii care-l idolatrizau au preluat-o de-a gata, fara sa o mestece. Ca si cum una din bazele esichierului politic ar putea fi nociva prin  natura sa, pâna la a distruge o societate. Insa masa electorilor l-a sanctionat fara drept de apel, votând tocmai aceasta stânga „nociva”. Si asigurand presedintelui nou-ales majoritatea absoluta in Parlament.

In Europa, in ciuda ideii care circula la noi, nimeni nu a contestat legitimitatea destituirii, ci doar metodele folosite. Care metode sunt controversate, oricum ai intoarce-o.

In orice tara democratica, sa schimbi legea electorala la cateva luni inainte de alegeri e un ultragiu la democratie. Sau sa reduci puterile Curtii Constitutionale prin ordonante de urgenta, asta e inimaginabil.

Destituirile si numirile precipitate, mai ales in justitie, ca urmare a schimbarii balantei politice, sunt de neconceput chiar si pentru alegatorul occidental de rand.  La fel ca insultele pe care si le-au aruncat ambele tabere. Presa occidentala, neobisnuita cu excesele de limbaj in lumea politica, a consemnat toate  marlaniile dambovitesti  pe care unii si altii si le-au aruncat: scorpion veninos, fanfaron etc).

Media din Romania

In aceeasi ordine de idei m-a uimit sa citesc in media romaneasca doar insulte la adresa Comisiei Europene. Poate n-am citit eu suficient, insa e ciudat sa constati ca putini  au inteles ca Jose Manuel Barroso si Viviane Reding n-au facut decat sa-si exercite misiunea pentru care au fost investiti.  Am citit cu stupoare afirmatii ciutaciene gen „eu, platitor de taxe si impozite european va platesc salariul nesimtit de mare, d-le Barroso”. Da, si? Tocmai pentru ca i se plateste salariul, presedintele Comisiei intelege sa-si onoreze corect mandatul.

Pentru cine nu stie, Comisia Europeana are 3 componente majore:

  • detine puterea de initiativa legislativa,
  • are puterea executiva a actelor adoptate de Consiliu,
  • este gardian al tratatelor europene.

Comisia este paznic sau supraveghetor al democratiilor statelor membre. E deci obligatia Comisiei Europene sa (se) asigure ca statele membre respecta si aplica legislatia supra-nationala a Uniunii. Scrisoarea oficiala prin care se cere remedierea unei situatii e mecanismul titrat prin care Comisia actioneaza. Asta inainte de etapele urmatoare: crearea unui dosar deferit Curtii europene de justitie, sanctiuni etc.

In consecinta, comisarii europeni nu si-au facut decat treaba pentru care au fost investiti, oricat ar parea de anormal in Romania. Aceleasi avertismente si cerinte le-au formulat si francezilor in problema repatrierii tiganilor români si bulgari. La care Franta a reactionat vehement prin Nicolas Sarkozy. Sau in cazul abuzurilor lui Viktor Orban in Ungaria. Sau de fiecare data cand se sare calul democratiei intr-un punct al Uniunii.

Recomandarile Comisiei Europene

Am citit si eu cele 11 recomandari ale Comisiei si n-am gasit nimic anormal, vehement sau neadevarat. Sa imaginezi comploturi anti-romanesti sau ca functionarii europeni ar fi platiti sau manipulati e, din punctul meu de vedere, un vechi complex romanesc care iese la suprafata.

Dezamagitoare prestatia lui Crin Antonescu, care intai a negat ca ar fi primit recomandarile presedintelui Comisiei Europene. Apoi  a spus ca „ar fi o depasire de atributii de neimaginat”, sfarsind prin „Romania nu primeste ordine de la Bruxelles”.

N-a demonstrat decat faptul ca nu cunoaste nimic despre contractele de parteneriat european si regulile functionarii UE.  In ochii observatorilor occidentali, deja si-a creat o imagine pe care ii va fi greu (poate nu imposibil) sa o schimbe. Cea de incompetent si arogant. Victor Ponta a facut, in ciuda unei declaratii asemanatoare, o impresie generala mai buna.

Am apreciat eforturile lui Victor Ponta in tentativa sa de a convinge Europa, chiar daca nu a prea reusit. Am constatat ca invata repede: declaratia sa dupa rezultatele referendumului („am tras invataminte”), arata ca a inteles ceva din regulile exercitiului  verbal si politic european. Ca o sa le si aplice in perimetrul romanesc, asta ramane de vazut.

Regulile de decenta in politica cer si recunoasterea si asumarea infrangerii, ceea ce Victor Ponta nu a facut. E un gest absolut corect si respectabil intr-o democratie. Ca romanca, inteleg perfect ca in mentalitatea românilor acesta ar fi fost interpretat ca un gest mai degraba de slabiciune decat de fair-play.

Gesturi desantate

In acelasi mod, gestul desantat al lui Traian Basescu, de a-si declara „victoria” cand peste 85% dintre votanti i-au trântit un „da” pentru demitere in plina figura e incalificabil.

Un presedinte francez ar fi  arborat umilinta in fata alegatorilor, ar fi spus „am inteles mesajul poporului”. La imaginea lui „je vous ai entendu” (v-am auzit) pronuntat de generalul de Gaulle. Nicolas Sarkozy si-a asumat infrangerea cu demnitate, dupa ce a incercat absolut totul in campanie. Minciuna, manipulare, discursuri de extrema-dreapta inaudibile… si apoi  a disparut complet din peisajul politic francez.

Gestul lui Traian Basescu e cu atat mai mult de o indecenta indicibila, mai ales ca problema legitimitatii sale ramane. Un presedinte „validat” prin absenteism, care si-a pastrat scaunul prin prezenta insuficienta la vot. Orice politician occidental s-ar simti jenat, dezonorat.

M-a stupefiat si apelul basescian la boicot. Ca si cum un referendum, forma cea mai profunda a democratiei participative, poate fi boicotat ca si cum ar fi un produs alimentar, ori vreo marca industriala. Cand citesc mesajele de mandrie ale celor care se lauda public ca au boicotat referendumul (ca si cum ar fi realizat un act extraordinar) imi vine sa plang.

Faptul ca Traian Basescu nu s-a prezentat la vot e incalificabil. Orice pretext ar incerca sa gaseasca, e de neconceput ca politician si presedinte, fie el si suspendat, sa nu te prezinti la vot. E o palma data celor care s-au deplasat si au votat „nu”.

Politica in RO si circul numararii voturilor

Cumplit a fost, ca de obicei, circul politic al numararii voturilor. Cand o sa  renunte politicienii nostri sa mai faca un bâlci dintr-o zi de vot?

In Franta, nu poti vota oriunde si oricand cu buletinul. Nu votezi decat la circumscriptia electorala la care ai domiciliul si  niciunde aiurea. Tu singur te inscrii (nu vine statul sa te inscrie) altfel nu esti elector si nu-ti poti exercita dreptul de vot. Nu poti sa te prezinti la circumscriptia de care apartii pentru ca esti in concediu?

In cazul asta votezi prin corespondenta (dupa ce te prezinti la politie sau la primarie pentru a cee formularul specific). Ori faci procura unei persoane de incredere, care va vota in locul tau. Daca nu, nu votezi. Nu exista urne mobile, turism electoral sau alte aiureli. Nici fraude electorale sau estimari hazardate.

Cred si ca reactia Europei a fost totusi mai vehementa decat ar fi fost normal. La nivel de limbaj vreau sa spun: termenii utilizati au fost transanti, mai putin calculati, mai lipsiti de  diplomatie decat in alte ocazii. In cazuri controversate analoge, la limita democratica, am constatat mai multa rabdare, mai multa pedagogie. Cu siguranta, Comisia Europeana se teme ca Romania sub USL poate deveni ca Ungaria orbanesca.

Victor Ponta are mult de munca: nu-si poate repara imaginea personala decat ameliorând la modul real metodele românesti de guvernare. Daca-si doreste o cariera de Titulescu, e obligat sa fie corect si transparent, intrucat e mai supravegheat ca oricand.

Spor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.